Vacanta all inclusive? Demipensiune? Vacanta acasa? Sau amestecul acestora: vacanta intr-o statiune, dar cu aprovizionare pe cont propriu?

Chiar in zilele trecute mi-a descris cineva, ca are o cunostinta care va merge cu familia si cu prietenii intr-o vacanta all inclusive la o distanta de 1300 km, cu masina, cu copil mic. Si cat de mult va costa drumul si toata povestea. Pentru ca se vor opri pentru o noapte si se vor caza pe undeva pe drum, fiind drumul prea lung si copilul prea mic. Si ca nu merita, pentru ca va costa prea mult, si vor ajunge acasa din nou obositi, fiind din nou drumul prea lung si vremea prea calda …

Cred ca totusi nu drumul obositor conteaza cel mai mult, ci mai degraba povara financiara luata in spinare de catre toata familia, ce va trebui suportata in tot restul anului. Aceea va fi obositoare …

Pentru ca e foarte OK sa petreaca familia o vacanta all inclusive in Grecia sau in Spania sau unde o fi, dar deloc nu e OK, ca dupa aceea sa geama un an toata familia creditul bancar luat pentru o distractie de 10 zile.

Cu alte cuvinte, intinde-te, cat ti-e plapuma!

Pentru ca, ce valoare are o vacanta all inclusive de 10 zile, daca dupa aceea tot anul traiesti in frica de a nu-ti pierde locul de munca, ca sa-ti poti plati ratele bancare. In ochii mei independenta financiara valoreaza mult mai mult, decat sa ma serveasca timp de o saptamana o diviziune intreaga de servitori …

Daca sunt banii pusi deoparte pentru asa ceva, e in regula. Daca nu, nu.

Stiu, ca inot in amonte cu aceasta opinie de-a mea, sunt tare antidatorii (mai ales daca-i vorba de credit bancar). De ce?

E foarte simplu: daca n-ai banii pentru ceva (fie pentru nevoi si necesitati reale, fie pentru dorinte si visuri), si nu-i poti pune deoparte: esti intr-o groapa (adica in minus). Iar daca iei imprumut, te sapi intr-o groapa si mai adanca, creand un minus si mai mare din dobanda creditului bancar (de-acuma si aia va trebui s-o pui deoparte).

Si mai intai va trebui sa rambursezi dobanda si doar dupa aceea creditul real…

„Bine, bine, dar eu nu sunt capabila sa pun banii aceia deoparte, ca i-as cheltui pe altceva… M-ating de ei… Ii stric…”, aud de multe ori de la cunostinte.

Mda, asta de multe ori e asa, si poate avea mai multe cauze:

Unii zic, ca problema e ca avem dorinte de vest, dar salarii de est.

Oare asa este? Chiar daca avem salarii mai mici fata de cele de vest, cu planificare bine gandita si cu putina atentie se poate pune deoparte un anumit procent din ele (10 idei cum sa economisesti 2,5 lei pe zi…).


Nu exista venituri atat de mari din care nu merita sa pui deoparte, si nu exista venituri atat de mici din care nu se poate pune deoparte.


Calculeaza cati bani te va costa o vacanta de 10 zile all inclusive, dar nu in lei, ci in ore de munca pe care poate le petreci la un loc de munca care nici nu-ti place (nu uita din pret nici dobanda bancara). Si dupa aceea intreaba-te: merita?


Cate luni trebuie sa petreci la un loc de munca, ca dupa aceea sa nu mai ai nimic de lucru timp de 10 zile?


Deja suna altfel, asa-i?

Socotind cu 200 de euro/persoana (si cu asta am zis putin, fiind pretul unui sejur last minute), si cu o familie de 4 persoane, vacanta ta all inclusive va costa sa zicem 800 de euro. Adica, cu drum cu tot, in jur de 4000 lei. Calculand cu un salar mediu de 1700 lei, pentru o vacanta de 10 zile trebuie sa lucrezi aproape doua luni jumate (socotind cu o vacanta last minute !). La o vacanta care nu-i last minute, de doua ori atata… Cinci luni pentru 10 zile… 😕 Si nici n-am socotit dobanda…

Cu asta nu vreau sa-ti iau cheful de la vacanta all inclusive, ci as dori doar sa-ti sugerez, sa calculezi inainte de a decide langa o varianta sau alta, luand in calcul nu numai pretul vacantei in lei sau in euro, ci si puterea ta de munca, sacrificiile ce trebuie sa aduci pentru a obtine ceva.

Daca intr-adevar merita, e OK. Daca nu, nu. Exista si alte alternative…

Dar despre asta intr-un alt articol: Vacanță forever ….

Dacă ai dori să te simți tot anul în vacanță, și nu numai în acelea 10 zile din vacanța all inclusive, înscrie-te la newsletter și-ți trimit un e-book gratuit în care vei găsi metoda! Ca să nu fie tot anul o grabă!…

Share Button