Trec prin casă. Îmi văd de treabă, și din fiecare colț al casei mi se ivește un lucru de făcut. Tot capul mi-e un to do list. Și lista asta e prea lungă deja. De unde să încep?
Capul mi-e un to do list
To do list camera mică
Curățenie, rutina zilnică
Intru în camera mică. Ar trebui udate florile. De fapt și replantate deja de mult. Ar trebui să iau un ghiveci mai mare și pământ pentru ele.
Lego-urile sunt pline de praf (câteodată le șterg superficial cu o lavetă de microfibră umedă, dar asta e prea puțin). Așteaptă de câteva luni pe birou să le strângă cineva. Sunt o expoziție prăfuită. Fiului meu îi place să le vadă expuse după ce le-a construit. Dar sunt prea multe, prea spațioase.
Ordine și depozitare
Mai sunt și alte hârtii, diplome și caiete pe birou. Plus și ceva reviste și cărți. Ar trebui selectate și puse în ordine la locul lor. La fel și lucrurile din sertarele biroului ar trebui selectate, aruncate și organizate.
Camera asta a fost a fiicei mele până când a locuit cu noi. Acum e la facultate într-un oraș îndepărtat. Vine acasă rar. Toată camera ei ar trebui reorganizată. Ar trebui selectate lucrurile.
Majoritatea lor le-a dus cu ea. Însă sertarele goale imediat au fost umplute cu lucruri care n-ar trebui să fie acolo.
Un sertar de exemplu e plin de borcane mici goale. Am cumpărat prea multe gemuri de la Lidl. Ce să fac? 🙂 Anul trecut au fost scumpe prunele. N-a meritat să fac magiun de prune. Iar în mobila de bucătărie ar trebui montat un raft în plus, că ar fi loc pentru el, și atunci le-aș putea ține acolo. Dar ar trebui sunat mai întâi tâmplarul…
Un alt sertar al dulapului din camera mică e plin de materiale pentru confecționat torturi de scutece. Și alea am în plan să (mai) fac, că am mai făcut unul și a ieșit foarte bine.
Partea cu bară a dulapului e plină cu tot felul de lucruri aruncate una peste alta, la nimereală. Hainele ei nu mai sunt acasă. Dulapul nu e folosit corespunzător și cu economisire de spațiu. Și acolo ar trebui selectat și făcut ordine.
Așa arată dulapul ei de haine acum
De fapt, toată camera ei aș vrea s-o rearanjez. Camera e foarte îngustă, dar lungă față de lățime. Iar mobilele sunt puse dealungul peretelui mai lung, care o face să arate și mai lungă și și mai îngustă.
Aș dori să vând mobila actuală, care a fost făcută la comandă, și să iau ceva mult mai simplă. Ar fi suficientă o canapea de două persoane extensibilă, o comodă cu 6 sertare, o bară din perete în perete (2,40 cm) pentru a usca rufele pe umerașe și niște rafturi simple pentru cărți. Plus o perdea în fața rafturilor și a barei, de sus până jos, să le acopere.
Acum e compusă dintr-un birou cu 6 sertare, un dulap de haine foarte, foarte înalt (cu o bară și 6 sertare), un pat de o persoană cu două sertare și o noptieră cu rotile, și ea având un sertar și un raft. A, și am uitat de polițele de pe perete, care sunt deasupra patului. Mai sunt și alea. 🙂
Deci trebuie să fac multe, multe fotografii și să pun anunțul pe olx.ro. Și asta e destul de multă muncă. Și pentru asta mai întâi trebuie să fac și ordine, și să selectez și să arunc lucrurile. Presimt că va fi foarte lungăăă acest to do list. 🙂
Trebuie și o plasă de țânțari nouă, cea veche s-a rupt. De sunat urgent firma de plase de țânțari, că nu mai putem aerisi normal camera!
To do list antreu
Trec prin antreu. Văd prea multe pantofi scoase pe jos. Ar trebui să le fac loc în dulapul cu sertare de la intrare. Pentru că tocmai de aceea l-am cumpărat, și n-am luat un raft pentru pantofi, ca să le pot ascunde. Și să nu se prăfuiască și să nu aibă casa un aspect foarte încărcat.
Dar atunci mai întâi va trebui să fac loc în sertarele de sub patul din dormitor pentru cele trei perechi de cizme. Ocupă prea mult loc în dulapul pentru pantofi, și oricum nu prea le folosesc nici iarna. Doar ocazional (sunt cu tocuri) sau dacă iarna e foarte grea. Dar atunci va trebui să caut alt loc pentru prosoapele și lenjeriile de pat, care oricum nu ședeau bine acolo, fiindcă și intră praful în sertare (nu sunt etanșe pe toate părțile), și sunt greu de scos (trebuie tras noptiera mai întâi).
Așa că m-am gândit că mai bine pun cele trei perechi de cizme în cutii de carton. Alea se pot aspira sau șterge mult mai ușor ca hainele sau prosoapele și lenjeriile de pat. Ce păcat c-am aruncat cele originale, cred că mai am doar una dintre ele. Trebuie să cer dintr-un magazin de pantofi.
Crește to do list-ul, tot mai crește… Deși am trecut doar prin două încăperi mici.
To do list pentru bucătărie
Gătire, aprovizionări pentru iarnă
Mi-i foame. Îmi aduc aminte că trebuie gătit ceva. Să fac și gemuri, murături, vegeta de casă, cât mai curând. Apoi de copt vinete, făcut zacuscă… Nici nu le mai enumăr! 🙂 De sunat tâmplarul pentru raftul de dulap. Ar fi bine să decupeze blatul pentru dispenserul de detergent, dacă oricum vine. Dacă l-am luat de vreo 4-5 ani, să-l și folosim. Să nu stea numa’ acolo în sertar și să ocupe locul.
Reparații chit rosturi
Ar trebui să schimb și chitul dintre rosturi. Adică, mai bine zis, să mai aplic un strat subțire pe stratul vechi. O parte din pereții bucătăriei și ai băii e făcută deja de 4-5 ani. Dar de atunci n-am mai apucat să facem tot. Ar fi cazul să ducem proiectul până-n capăt. 🙂 Chitul original are vreo 21 de ani, și a fost o alegere foarte pripită și rea. Ne-a constrâns timpul, n-am avut din ce alege…
Așa că am cumpărat acest chit de foarte proastă calitate, foarte poroasă și de nicio culoare. Nu e nici gri, nici alb. Arată, nu numai acum, ci și atunci când era nou arăta, parcă ar fi murdar. Acolo, unde acum 4 ani am tras un strat subțire cu chitul nou, parcă am fi schimbat și faianța, așa i-a schimbat aspectul. Deci ar trebui să-l schimb peste tot la fel, că sunt acasă. Teoretic am timp. 🙂
Mici reparații mobilă și plintă
Trebuie schimbat și amortizorul rupt sau dispozitivul de oprit, sau ce e, de la sertar. L-am cumpărat de câteva luni… Acolo așteaptă în sertar să-l monteze cineva. 🙂 La fel și elementul de colț de la plinta podelei laminate. Unele porțiuni ale plintei ar trebui și schimbate, pentru că ba sunt mai lungi cu câțiva milimetri, ba mai scurte, și la fiecare aspirare sau spălat pe jos, dar chiar și la atingere, ies din capete (la îmbinări). E foarte deranjant! Nu vreau să le prindem cu șuruburi de pereți, dar nici nu se pot, pentru că pereții nu sunt perfect plani. Deci și astea sunt pe to do list.
Curățenie mare
N-ar strica nici o curățenie generală din când în când. Spălarea geamurilor, faianței, curățenia de sub dulapuri și în locurile mai greu accesibile. Să nu mai vorbim de conținutul dulapurilor, sertarelor și de ordinea și curățenia lor interioară. 🙂 Ar trebui să și zugrăvim. Măcar aici în bucătărie și în antreu. Poate la anu’.
To do list camera mare
Renovare
Iar balconul ar trebui renovat complet! Arată ca după război. N-a fost renovată de când eram mică. Deci de vreo 35 de ani. Serios. Adică de adăugat la to do list: de sunat un constructor pentru o ofertă de preț. Și ca să vină să ne explice ce și cum se poate face. Materiale și variante.
Reamenajare
Am ceva perdele noi, cumpărate de câteva luni de la Ikea. Dar sunt prea lungi. Trebuie scurtate. Am mașină de cusut. O pot face. De trecut pe lista to do. Și în această cameră vreau să schimb o mobilă: canapeaua. Am retapițat-o odată, și am ales din prostia mea o culoare ce deloc nu-mi place (ca tapițerie): ruginie. Și nu mai vreau s-o retapițez. Trebuie făcute și mici reparații pe ea înainte s-o vând. Apoi de fotografiat și de scris anunț olx.ro, ca mai sus…
În camera asta aș dori să schimb și galeria. Acum am una simplă, de metal, cu o singură bară. Aș vrea una dublă, să pot agăța și o draperie. Anul ăsta nu i-am simțit nevoia, pentru că n-a fost așa mare caniculă, dar poate fi de folos în anii următori. Deci încă un punct de rezolvat pe to do list.
Sortare și achiziție
Și aici ar trebui sorta și dona lucrurile, jucăriile, cărțile, DVD-urile… Grădina zoologică de pluș din lada de depozitare de sub pat, jucăriile din coș.
A, și avem o imprimantă veche, în care ar trebui să iau tuș, ca să pot încerca fișele printabile ce vă creez, înainte de a le publica. Să nu iasă alandala, ci ca lumea. Că poate eu pe ecran le văd ok, pe când dacă le tipăriți, arată altfel. Sau nu vă rămâne suficient loc pe margine să le prindeți într-un caiet mecanic. Și pentru asta ar fi bine să le pot imprima, dar nu numai. Ci ca să le și pot folosi.
To do list hol
Aici îmi țin mașina de spălat. Și pe ea un lighean în care sunt aruncate tot felu’. Detergenții, nucii de spălat, oțetul concentrat pentru limpezire, soda de rufe, ustensilele pentru curățenie… Plus pe mașina de spălat mă așteaptă o grămadă de așternuturi de pat vechi pe care aș vrea să le reciclez creativ. Să cos din ele huse de perne. Marginile cearșafurilor sunt perfecte pentru asta. Nu sunt așa uzate ca mijloacele lor și se mai pot utiliza.
Numai ar trebui să le fac odată, pentru că așa numai sporesc dezordinea în casă și se depune și praful pe ele. Ar trebui să selectez și aici lucrurile de pe raft. Sunt niște cutii care cine știe ce ascund…
To do list baie
Pe scurt: chestia cu chitul dintre rosturi despre ce-am scris mai sus, schimbarea caloriferului – nah, asta probabil va rămâne pe anul viitor ca și balconul și zugrăvitul, dacă Domnul ne ajută și trăim… Selectare, debarasare, minimalism. Cel puțin asta mi-ar fi scopul și aici. Mă străduiesc. 🙂 Și a-mi forma un obicei mai sistematic privind curățenia. O rutină zilnică simplă…
To do list dormitor (ce bine că n-am mai multe camere)
Aici, după ce reușesc să rearanjez camera mică și voi usca rufele acolo, aș vrea să scap de suportul de umerașe pe care uscam până acum rufele. Încă un anunț de dat pe olx. Și încă o grămadă de materiale noi și de „materiale” vechi de reciclat care-mi umple două rafturi. Blugi vechi, pantaloni de trening uzate, fire de tricotat din care se pot confecționa lucruri faine pentru bebe (din partea lor încă bună). De selectat, de debarasat și de organizat și aici!
Am ajuns roată în casă. Lista to do a devenit destul de lungă, însă pe lângă astea mai vin și orele particulare de română cu fiul meu care e un program zilnic de minim 2 ore și pe care le țin tot eu bine-nțeles.
Aș vrea să scriu și blogul cu intensitate mai mare că aș avea ce scrie numa’ mai perseverentă să fiu!
Off, cum pot face toate astea? Doamne ajută-mă! Despre asta în articolul următor…