Multi dintre noi au obiceiul sa faca promisiuni de anul nou, „Pentru ca − gandesc ei − cand ar fi un moment mai potrivit pentru schimbare si un inceput nou, daca nu la anul nou?”. Cu mare elan se si apuca de noua cura de slabire, promit ca in anul acesta se vor ocupa mai mult de copii, vor gestiona cu mai mare atentie banii, vor avea mai mare grija de sanatate, se lasa de fumat, de alcool, de cofeina si de alte obiceiuri nesanatoase, vor face sport si vor face curatenie regulat, nu doar de doua ori pe an cate o curatenie mare. Nu se vor certa cu familia, totul va fi bine dintr-odata, ca in povesti. Si totul e ok timp de 3 zile, o saptamana, doua, dar dupa aceea parca totul s-ar intoarce impotriva lor: o cheltuiala nechibzuita, o cearta acasa din cauza aceasta, si cu lacrimi in ochi si mainile tremurand se reintorc la tigari, se lasa de cura de slabire si de sport, si totul va reveni la starea initiala sau intr-una si mai rea. Succes sau esec? De ce depinde?

In primul rand de atitudine si de modul de gandire.

Câteva exemple tipice la atitudinea gresită, fără a avea pretenția de a fi exhaustivă:

  1. Tratamentul simptomatic, care se ocupa doar de aparente si de suprafata problemelor, dar nu trateaza cauza lor: mancatul in exces, fumatul, dependenta de cumparaturi si shoping & co., toate sunt doar simptomele unui vid sufletesc.
  2. Nerabdarea: cand totul vrei sa schimbi de la o zi la alta. Asta nu va functiona. Nici obiceiurile rele, cel putin cele mai multe dintre ele, nu de la o zi la alta s-au format. Nici cele bune nu se vor naste de la o zi la alta, ci incetul cu incetul, pas cu pas (totusi fumatul si unele dependente pot fi exceptii si la formarea, si la lasarea lor). Cu atat mai putin se pot schimba toate obiceiurile in acelasi timp.
  3. Ideea iluzorie ca obiceiurile rele se pot schimba in obiceiuri bune, fara a parasi zona de confort. Din contra: schimbarile in bine de multe ori sunt dureroase. Sunt asociate cu renuntari, uneori cu sacrificii. Iar altadata pot fi insotite de furtuni. Gandeste-te la nasterea unui copil, la renovarea casei sau chiar la o revolutie. Si astea sunt schimbari in mai bine intr-un fel, chiar daca nu-i vorba doar de obiceiuri. Sunt dureroase, obositoare, furtunoase? Urmate de mizerie si sacrificii? Da. Merita? Decide tu! Cea mai grea infrangere este totusi, sa te infrangi pe tine insuti.
  4. Metode vechi: daca nu-ti parasesti zona de confort, vei face aceleasi lucruri ca si pana acum. Daca vei face aceleasi lucruri, vei avea aceleasi rezultate. Deja si Einstein a spus ca e o nebunie sa faci mereu si mereu acelasi lucru si sa astepti rezultate diferite. Pentru rezultate diferite trebuie sa faci lucruri diferite de cele obisnuite. Si asta de multe ori doaaare!
  5. Amanarea: acum sunt obosita, acum n-am timp, nu sunt conditii favorabile, sufla vantul, ploua, si oricum circula lei rataciti pe strada. Cunosti bancul cu pensiunea cu restaurant in care maine sunt reduceri de pret? Altfel, poate ca se va dovedi ca leul nu era altceva, decat arbustul spinos al situatiilor nerezolvate si al obiceiurilor rele.

Deci pentru rezultate optime e bine să:

  • cauti radacina problemelor si sa faci tratament radicular, iar pentru asta trebuie sa te gandesti profund si sa fii sincera cu tine insuti
  • fii rabdatoare: solutiile instant poate ca au rezultate spectaculoase, dar nu de durata. Cauta mai bine schimbarile marunte pe care le poti aplica zi de zi, pe termen lung sau chiar toata viata.
  • fii gata pentru moarte: intr-un fel sau altul „trebuie sa mori” sa se schimbe ceva in tine
  • faci altceva: cauta metode si strategii noi care functioneaza
  • azi e ziua potrivita: chiar daca faci numai un singur pas marunt, dar fa-l azi. Urmatorul va merge mai usor.

„Eu aș dori să am succes, dar atâtea obiceiuri rele am… Nici nu știu cu care să încep?”

  1. Incepe cu cel care te deranjeaza cel mai mult sau despre care crezi ca va necesita cel mai mare efort/cel mai mult timp/cea mai mare fermitate sa scapi de el. Restul va fi o joacă de copil.
  2. Daca te temi ca nu vei reusi, ca va fi o provocare prea mare sa incepi cu cel mai deranjant obicei, incepe cu cele mai marunte, de care stii sigur ca vei scapa mai usor. Daca vei avea succes in lucrurile marunte, sentimentul de realizare iti va da elan sa elimini schimbi si restul.
  3. Aproape am uitat: nu-ti propune niciodata sa scapi de un obicei rau, fara sa-l inlocuiesti cu unul bun. Si cel rau s-a format in lipsa celui bun. Nici sa scapi de el nu vei putea, fara sa-l inlocuiesti cu unul bun. Vidul nu ti-i amic: indata se intoarce obiceiul prost in golul lasat. Dar tigara n-o inlocui cu bomboane, asta stii si tu, nu? Nu uita de tratamentul radicular!

Succes și realizări în anul nou!

Share Button