Spălarea geamurilor aparține treburilor casnice care celor mai multora dintre noi nu ne place. Ori de câte ori le spăl, îmi promit, că nu le voi mai lăsa atâta timp nespălate, ci le voi spăla mai des, să termin cu ele cât mai repede: poate dacă le-aș spăla lunar ar fi suficient să le șterg o singură dată cu o lavetă înmuiată în apă cu oțet, iar apoi să le clătesc și să le usuc cu o altă lavetă uscată. Dar încă n-am reușit să-mi fac obicei din spălarea geamurilor, deși dacă aș spăla câte unul în fiecare săptămână, într-o lună aș ajunge roată în toată locuința: am 4 geamuri termopan în toată casa, două cu două ochiuri și două cu trei, dintre care unul cu ușa de balcon.

Mi-am dat seama deja că nu-i totuna la ce etaj stai și în ce zonă: eu stau la etajul trei, într-o zonă verde, la un bloc distanță de la șoseaua principală. Mă consider norocoasă că nu stau la parter cu geamurile spre frontul stradal, dar cu spălarea geamurilor totuși cred că au mai puțin de lucru cei care stau la etajul 6-7, sau mai sus. Am o cunoștință despre care am fost convinsă că spală geamurile săptămânal, dar cel puțin lunar, fiindcă arătau atât de curate, și am aflat cu uimire că nu le spală decât de două ori pe an. Locuiește la etajul 10:). Data viitoare uită-te la culoarea blocurilor când treci pe lângă ele, să vezi că spre etajul 6-7 se estompează culoarea gri a smogului depus în adânciturile tencuielii. Cel puțin aici unde stau eu.

Ei bine, înainte de a te muta la etajul 10, îți spun cum spăl eu geamurile.

 spalarea geamurilor

Spălarea geamurilor. Pasul 1:

Iau jos perdelele și le bag în mașina de spălat cu 1/4-1/2 cantitate de detergent la spălare ușoară de 30°C. Asta durează cam 53 de minute cu clătire și cu centrifugare cu tot.

Pregătesc apă caldă într-o găleată sau într-un lighean, în care pun câteva picături de detergent de spălat vase. Scot clemele din plasa de țânțari și le arunc în apa din lighean sau găleată. Spăl plasa de țânțari în vană, cu apă caldă, detergent de spălat vase și un burete. Plus o perie în caz de nevoie. O clătesc bine cu furtunul de duș și o las în vană să se scurgă. La final pot să spăl și faianța, că va arăta teribilă.

Iau un burete de spălat vase și/sau o lavetă uzată, și spăl mai întâi sticla, apoi tâmplăria PVC din interior cu buretele sau laveta înmuiată în apa caldă, cu geamurile închise, la ambele cercevele. Apoi șterg adânciturile din tâmplărie (cu geamul deschis), și continui cu părțile mai murdare: ramele și sticlele exterioare (aici folosesc apă din abundență, ca particulele de praf să nu le zgârie).

Acesta-i momentul când ele arată și mai murdare decât înainte să-ncep spălarea geamurilor: pline de spumă și dungi, nici nu poți vedea prin ele :). De aceea îmi place să folosesc buretele de spălat vase, fiindcă tocmai se potrivește în adânciturile tâmplăriei. Încape și între feronerie și plastic, și scoate și de acolo praful și murdăria depusă. Toate ferestrele le-am făcut să se poată deschide, deși nu le folosim pe toate, le deschid numai când le spăl. Dar am zis că nu facem pereți de sticlă, ci geamuri! Așa că, mă pot distra cu spălarea canelurilor, dacă vreau, dacă nu vreau.

Spălarea geamurilor. Pasul 2:

Schimb apa din lighean, având grijă să nu arunc clemele în WC cu apa murdară, dar pân-atunci le și scot deja și le pun pe pervaze. A, da, spăl și pervazele înainte să schimb apa, asta am uitat să scriu la pasul 1. De data asta pun oțet în apă și clătesc bine geamurile cu o cârpă înmuiată în ea. Acum încep să arate mai curate și apare și raza de speranță: nu degeaba m-am apucat de spălarea geamurilor!

Spălarea geamurilor. Pasul 3:

După pașii anteriori din păcate tot mai apar pete și dungi, așa că mai dau un strat subțire de apă cu oțet. De data asta dintr-un flacon cu pulverizator, fiindcă sunt suficienți câțiva stropi, și îl trag cu racleta. Uneori folosesc, sau mai bine zis foloseam, soluții de curățat geamuri la acest ultim pas. Dar același rezultat se poate obține și cu apa cu oțet, sau unul chiar mai bun. Atunci de ce să mai irosesc banii?

Se pot folosi și lavete din microfibră în loc de racletă. Nu lasă urme, nu lasă scame ca și cârpele de bumbac. Sau prosoape de hârtie, însă lavetele din microfibră sunt mai economice. Ziare nu mai folosesc de mult, pentru că în primul rând nici nu le cumpăr, iar cele de reclame sunt dintr-o hârtie mai dură (poate în afară de cele de la Kaufland). În al doilea rând ziarele de azi nu se mai imprimă la fel ca cele vechi, ci se folosește tuș, care intrând în contact cu oțetul sau cu alte solvenți din soluțiile de șters geamurile se dizolvă și poate lăsa urme pe geamuri.

Montez înapoi plasa de țânțari. Șterg galeriile și inelele cu aceeași cârpă umedă și pun înapoi perdelele să se usuce la locul lor. Până atunci precis se și termină programul de spălat. Mai repede de o oră nici o dată n-am reușit să termin cu spălarea geamurilor, oricât de tare m-am grăbit :). Cu un singur geam dublu (!). Cele cu trei ochiuri durează o oră și jumătate. Precis ar trebui să le spăl mai des, și atunci aș reuși să termin cu ele într-un sfert de oră :).

Voi cât de des spălați geamurile și ce metodă folosiți? Scrieți-mi și mie să știu și eu cum se spală geamurile cel mai rapid!

Share Button