După ce am scăpat de gunoi, de balast și de lucrurile inutile pentru noi, dar comori pentru alții, în sfârșit avem spațiu suficient pentru lucrurile utile, pe care într-adevăr le și folosim. Astfel ne va fi mult mai ușor să facem curățenia mare de primăvară sau de Paști (cum vă place :)). Ei bine, dar cum să facem ordine ca ea să se și mențină tot timpul, dar măcar până Paști? Am adunat câteva sfaturi practice pentru a face mai ușor ordine prin casă.
Sfaturi practice pentru organizarea casei
1. Depozitează lucrurile acolo unde le și folosești sau în apropiere
Acest lucru are mai multe avantaje:
- membrii familiei vor găsi mult mai ușor lucrurile (încă și soțul tău)
- nu trebe să alergi în sus și în jos prin toată casa când ai nevoie de ceva
- veți pune lucrurile la loc cu mai mare probabilitate dacă locul lor nu e în celălalt capăt al locuinței
Da, astfel se poate întâmpla ușor ca lucrurile să nu fie perfect grupate și categorizate (încărcătorul în noptieră lângă lenjeria intimă, creionul în sertarul mobilei de bucătărie lângă condimente, cartea de bucate în sertarul cuptorului lângă sucitoare și nu în bibliotecă), dar pe cine-nteresează perfecționismul, dacă e mult mai practic și mai la îndemână așa :).
Și eu visez de un dulăpior de baie în care am putea ține prosoapele de frotir, chiloții, hârtiile igienice, absorbantele, pasta de dinți de rezervă și eventual pijamalele. Acolo le folosim, acolo le îmbrăcăm, acolo ar fi practic să le ținem. Și n-ar trebui să strigăm unu’ la altu’ să ne-aducă ceva :). Dar asta deocamdată e doar un vis, baia noastră e foarte-foarte micuță (cca. 1,5*1,5 m în afară de vană), dar mă mai gândesc la soluție, încă n-am renunțat la acest „proiect”. Poate niște dulăpioare suspendate la înălțime, vizavi de oglindă și bec, tot cu oglindă pe uși, să reflecte lumina… Vom vedea. Poate-mi dați și voi niște sfaturi practice în comentarii :).
2. Ce folosești mai rar sau sezonal / ocazional pune mai departe
- hainele și încălțămintele de iarnă pune-le pe rafturile de sus, mai greu accesibile, ca să ai mai mult spațiu pentru cele utilizate frecvent sau în rândul din spate de pe rafturi, să găsești mai ușor ce cauți. Astfel nu vei scoate din greșeală fularul gros în loc de costumul de baie sau prosopul de plajă.
- folosește pungi de vidat (sunt foarte utile mai ales la geci, perne, plapume) sau dacă nu ai (nici eu nu mi-am cumpărat încă), rulează strâns geaca pufoasă sau plapuma, bag-o într-o pungă rezistentă și destul de mare (dacă ai păstrat pe care ai primit-o în magazin la cumpărarea produsului, va fi foarte bună) și așează-te cu grijă pe pungă, în așa fel, ca aerul să iasă din ea. Încearcă să presezi aerul din capătul închis înspre capătul deschis al pungii. Nu-ți va ieși atât de plat ca și cu pungile de vidat și aspiratorul, dar în lipsa lor totuși te va ajuta la reducerea volumului.
- sau poți folosi gențile de voiaj pentru depozitarea hainelor de iarnă (și eu fac la fel): de ce să stea goale tot anul pe raftul de sus din antreu, când foarte bine încap în ele iarna lucrurile de vară, iar vara lucrurile de iarnă. În buzunarele laterale se pot pune niște pungi mari și rezistente (de ex. de la cumpărăturile de pantofi), ca să le ai la îndemână înainte de călătorii, să le poți muta rapid în ele până când vă întoarceți acasă.
- se poate utiliza și spațiul de sub paturi ori sub formă de sertare încorporate, ori sub formă de huse de depozitare sub pat. Acestea din urmă mie nu mi se par simpatice, fiindcă nu umple complet spațiul de sub pat și sunt mai greu de întreținut: praful intră mai ușor în jurul lor decât în cazul sertarelor încorporate, iar pentru a șterge sub pat trebuie scoase, însă neavând șine sau rotile sunt mai greu de manevrat. Dacă totuși ai cumpăra din astea, alege de dimensiuni mai mici să încapă între pat și dulap sau între pat și perete când speli sub pat!
- formele de prăjituri de Crăciun sau de guguluf & co., pot „staționa” și în living sau în cămară, mai ales dacă nu le scoți numai o dată pe an, astfel vei avea mai mult loc pentru oalele, cratițele și tigaiele folosite zilnic, și nu va trebui să le tot ocolești pe blatul de bucătărie.
- și în bucătărie poți merge pe principiul ce folosești mai rar, pune-o mai departe: extinde-te în sus, folosește pereții pentru depozitare să eliberezi suprafețele orizontale (masa și blatul de bucătărie)! Însă eu n-aș pune pe cârligi sau rafturi deschise lucruri folosite rar, fiindcă s-ar umple de praf și numai mi-aș face de lucru:).
3. Folosește cutii de depozitare și separatoare
Nu trebuie să dai o fugă imediat la un supermarket sau un magazin de amenajări interioare gen Jysk, Ikea, Obi, Praktiker:
- vor fi foarte ok și niște cutii de pantofi (dacă nu le-ai aruncat entuziasmată după ce mi-ai citit articolul despre aruncarea gunoiului din casă :)).
- pentru șosete, ciorapi, bijuterii, curele, eșarfe sau alte lucruri mărunte, dar folosite zilnic, folosește-le fără capac (sau pune capacul sub cutie s-o întărească),
- iar pentru cele folosite mai rar, cu capac (le poți eticheta sau pune alte semne cu marker să le găsești mai ușor).
- dacă pui cutiile mai mici în cele mari, ai și obținut un separator
- deasemenea poți grupa lucrurile în mai multe cutii mici, puse una lângă alta în sertare, sau în lipsa sertarelor poți folosi mai multe cutii supraetajate pe rafturile din dulapuri.
- Nici cofragele de ou nu sunt neapărat gunoi de aruncat (dar nici nu trebuie să le colecționezi :)): sunt utile și practice pentru depozitarea lucrurilor mărunte: bijuterii (desparte capacul de partea de jos și așază-le în sertar), globurile și ornamentele de brad (în cazul acesta folosește cofragul întreg cu capac cu tot), unele jucării ale copiilor, etc. E o bună idee de reciclare.
Câteva imagini cu sfaturi practice de pe Pinterest:
Sursa imaginilor le găsești pe board-ul meu de Pinterest.