În sertarul de sub cuptor țin sucitoarea, formele de fursecuri, caietele mele de rețete, hârtia de copt și rețetele colectate din reviste și cataloage. În sertarele din ultimul corp bază din bucătărie am tigaiele, niște oale mari, capacul de la oala sub presiune, strecurătoarele cu mâner lung și centrifuga de salată. Astea sunt voluminoase și le folosesc mai rar, de aceea le-am ascuns în acest colț mai greu accesibil.
Tot aici, într-un alt sertar, cu un nivel mai sus, sunt sculele și alte alte accesorii pentru meșterit. Nu știu cum e la alte case, dar la noi din păcate sau ca norocul, aici le ținem în bucătărie, în sertarele de lângă geam. Dar tot aici și-a găsit locul și râșnița de cafea în sertarul din mijloc al corpului de bază.
Iar în ultimul sertar, care-i cel mai sus, exact în dreapta lângă plită, sunt condimentele și mirodeniile. Nah, și cele mai multe catrafuse. Aici sunt înghesuite toate lucrurile inutile, care erau utile cândva, dar de mult nu sunt folosite. Sau care n-au fost încă folosite niciodată și așteaptă cu nerăbdare să fie folosite în sfârșit. Ca de ex. dozatorul de detergent de vase, pe care l-am luat la Ikea de câțiva ani buni, și încă nici acum nu l-am montat. Sau tava cub gheață și răzuitoarea de mere. Ceea ce este o greșeală destul de mare, pentru că în bucătărie cele două sertare de lângă plită sunt cele mai valoroase locuri de depozitare, pentru cele mai des folosite lucruri și nu pentru cele mai inutile.
Am rărit colecția de rețete din sertarul de sub cuptor 🙂
Din sertarul de sub cuptor încerc să scap de rețetele decupate de ici și colo, care zăceau nepreparate, lipite într-un caiet deja de douăzeci de ani și ceva. Sau imediat de 30? Sunt foarte rapidă, operativă și promtă, nu-i șa? Și am mai colectat câteva și din cataloagele Lidl și shopping tour-urile Real etc, ca remușcările să fie și mai complete.
Odată am auzit un sfat bun în legătură cu asta. Dacă păstrezi o rețetă dintr-o revistă, cel târziu în următoarea săptămână ia ingredientele! Dacă nu procedezi așa, sunt șanse foarte mari, ca rețeta să nu fie preparată niciodată. Dar colecția crește! Măcar n-am păstrat revistele întregi pentru câte-o rețetă, numai rețeta în sine. Asta îți recomand și ție. Dar nici asta n-are niciun sens dacă nu le și prepari. Dă-ți un termen limită, iar dacă nu le prepari până atunci, aruncă-le! Oricum găsești totul pe net. Chiar și rețetele Lidl.
Tot din sertarul de sub cuptor am scăpat și de o hârtie de copt din silicon. A mers la fiica mea.
Sertarele de lângă geam – încă o „colecție de comori”
Iar din sertarele de lângă geam am scăpat de:
- un „bidon ciclism” spart (va fi bun de suport pixuri)
- de lingurițele de plastic de unică folosință pe care oricum le tot spălam și le refoloseam (tanti cu brânză s-a bucurat de ele – vor fi bune pentru gustarea smântânii)
- sticla de biberon s-a mutat în coșul de jucării (nu l-am putut arunca nici acum), dar măcar nu aici ocupă locul
- cu sita găluște încă nu știu ce să fac (îmi place mai mult să le fac cu mâna) – deocamdată rămâne
- în borcănașe am pus rămășițe de frunze de ceai, respectiv polen
- în caserolele de muștar am trimis muștar pentru fiica mea
- am aruncat o listă cu ceaiurile antialergice
- câțiva magneți de frigider mai așteaptă să fie reparate
Iar în sertarul cu scule am făcut ordine. Am aruncat niște capete de bară rămase de la galerii, rămășițe de plinte de la parchetul laminat, un șablon de găurit spart, încă o foarfecă spartă… Cine ar fi crezut! A, da! Și un adeziv din două componente expirat de un „veac”. Nici capacul tubului nu mai era… De ce păstrează omul atâtea obiecte inutile! Tocmai în acele zile când am făcut ordine în acest sertar, era la Lidl o cutie pentru scule foarte faină. Repede am făcut rost de una, și am aranjat frumos și lucrurile din acest sertar. În sfârșit am privire de ansamblu asupra lucrurilor și spațiul este utilizat mai economic!
Acum atât despre sertarul de sub cuptor și sertarele de lângă geam. Din cuptor n-am aruncat nimic. Acolo țin tăvile pentru copt, formele pentru brioșe, două hârtii de copt din silicon, o tavă yena, o tavă pentru cozonac (asta servește doar ca suport pentru formele de brioșe și alte mărunțișuri).