În living, care la noi este camera mare, avem 5 sertare în dulapul despre care am mai scris în articolul cu dulapurile suspendate. În sertarele din living ținem diverse lucruri, care nu sunt prea categorizate. Coexistă foarte bine unul lângă celălalt uscătorul de păr și pasta de dinți sau spray-ul de rezervă (n-am dulăpior de baie) cu decorațiunile de Crăciun, bateriile reîncărcabile și încărcătoarele lor, precum și rechizitele școlare ale fiului meu.
Dar tot aici, în sertarele din living sunt „vărsate” cremele de plajă, vata, spirtul medicinal și alte mărunțișuri pentru igienă și sănătate (fașe elastice, pachețele cu cosmetice hoteliere – despre care Marie Kondo scrie în cartea sa să le aruncăm, pentru că oricum le uităm acasă la următoarea călătorie. Dar mie mi se par foarte practice la dușul după înot). Într-adevăr e un mix de obiecte (utile și inutile) în sertarele din living. Dar îmi place să țin lucrurile acolo unde le și folosesc, sau foarte aproape de acel loc. Ei, să le luăm atunci pe rând, de sus în jos.
Primul sertar
În acesta punem de obicei cutiile goale ale telefoanelor mobile (pentru garanție), dar aici țin și decorațiunile de Crăciun într-o cutie mare de pantofi și aparatul de tuns părul împreună cu mantaua pentru tuns. A, și aproape am uitat! Tot aici am avut și un Tantum Rosa (pentru spălături vaginale – chm, chm), pe care nu l-am folosit de ani de zile, dar tot l-am ținut până acum. Acum aproape l-am aruncat, însă totuși m-am gândit, cum l-aș putea recicla. Și am decis să păstrez în el deocamdată rămășița de detergent praf pentru rufe albe, iar după ce se va termina, să-l folosesc pentru a mă spăla pe cap cu bicarbonat de sodiu. E de 500 ml, exact în câtă apă se dizolvă bicarbonatul. Și nu mai este nevoie să se măsoare… Fiind din plastic nu se sparge, dacă alunecă de pe marginea vănii. Se și poate agita bine în el, plus are capătul găurit, cu care se poate distribui soluția uniform pe scalp.
Debarasarea gadget-urilor și ale ambalajelor lor
Acum mi-a fost ușor, pentru că în anii trecuți am mai rărit din telefoanele mobile aruncate aici. Când omul face rost de un telefon nou, nu prea se gândește ce să facă cu cel vechi. Bucuria pentru cel nou îl face să amâne decizia. Iar în agitația de zi cu zi și uită că le-a pus în sertar. Și așa frumos se adună obiectele inutile în casă… Dar într-o zi frumoasă mi-a trăsnit ca un fulger descoperirea, că toate astea se devalorează. Și oare de ce să ne umplem casa cu obiecte care n-au nicio valoare? Mai ales, dacă acum se mai poate face un ban din ele?
Așadar, am vândut deja din ele… iar acum am avut de aruncat doar câteva cutii goale ale telefoanelor, cărora le-a expirat deja garanția. Mulți zic, că n-are sens să le păstrezi deloc, pentru că este o lege care obligă comercianții să ofere garanție și fără cutia originală a aparatului electronic. Eu cred. E drept că n-am verificat asta. Însă în ce le împachetezi în caz de nevoie?
Decorațiunile de Crăciun
Și dintre astea am mai aruncat în anii trecuți. Ghirlandele rupte, decorațiunile „nu-mi plac” primite de la alții, le-am pasat mai demult. Globurile cu lipse de neînlocuit le pun într-o vază – arată bine și așa, ceva de genu‘. Acum atâta am făcut, că am aruncat cutiile de plastic, în care erau puse diferitele globuri cumpărate în diferite momente. Apoi am rearanjat toată cutia de pantofi. A mers destul de greu. Cutia s-a dovedit destul de mică, însă la urmă au încăput toate în aceeași cutie. S-a eliberat o parte și din ultimul sertar, unde erau până acum globurile cumpărate cel mai recent. Plus măcar toate din aceeași categorie sunt în același loc. Poate data viitoare voi putea încerca curățenia după metoda konmari. 🙂 Deja voi ști ce categorie de unde să scot.
Accesoriile de tuns
Soțul meu își schimbă tricoul când îl tund. Aveam unul în acest sertar dintre sertarele din living. L-am aruncat și pe acesta. Era foarte învechit. Găsim altul dacă ne trebuie, și cred că îl vom ține totuși la locul lui, în dulapul de haine. Fac o excepție doar cu asta. Dar, dacă vreau să fiu complet sinceră, i-am aruncat numai partea de la subsuoară în sus. Partea de jos îi va fi bună pentru o sacoșă de sport. dar măcar am aruncat ce nu va mai trebui, n-am ps deoparte tot tricoul. Și așa am deja o cutie mare de textile de reciclat. 🙂
Al doilea sertar
Uscătorul de păr
Nah, și asta e interesant! Oare pentru ce-am păstrat ani în șir (ce ani?, decenii!) accesoriile uscătorului de păr, pe care niciodată nu le-am folosit (cum ar fi difuzorul pentru volum și duza îngustă)? Le-am executat și pe astea! Legat de concentrator am ezitat puțin, o dată l-am și adus înapoi de la gunoi (nu din, ci de la :)), dar până la urmă l-am aruncat totuși. Și nici de atunci nu mi-a lipsit.
Setul de manichiură – pedichiură
Pe scurt, au plecat:
- geanta cosmetice Dove ruptă și uzată în ultimul hal
- pilele de unghii de metal cu mânerele rupte
- niște accesorii de la mașina mea veche de cusut (cutiuța de carton pentru aci, materialul cu cusăturile de probă ce s-a dat cu mașina de cusut – pe ăsta l-am ținut să văd ce cusături știe mașina, dar numai o am de un deceniu!, un șurub micuț și talpa de plastic pentru cusături speciale tot de la aceeași mașină de cusut)
- ace de injecție abia folosite 🙂
- hârtiuțe și alte prostii
Bateriile
Au fost o grămadă de baterii nereîncărcabile despre care am crezut că mai sunt bune. Cel puțin au mai funcționat când le-am încercat ultima oară, dar se pare că s-au descărcat singur. Și astea au mers în containerul selectiv dintr-un magazin. Na, și și ambalajul lor.
Alte mărunțișuri în sertarele din living
De exemplu un capac chirurgical de la operația mea din 2010. Asta pentru ce l-am păstrat oare? Sau cele minim opt brelocuri și inele de chei?
Al treilea sertar
Colecția de pixuri, creioane, stilouri, carioci și creioane cerate
Off! Pentru ce ține omul 1000 și 100 de instrumente de scris, mai ales dacă ele nici nu mai scriu? Sau de ce ține în sertarele din living mărunțișurile de mai jos?
Alte mărunțișuri inutile
- o cordeluță de plastic, pe care nimeni n-o folosește, și nimeni n-a folosit-o
- pandantiv din piele
- rozetă din plastic pentru baloane
- o grămadă de șnururi
- un lucru manual început și neterminat (am vrut să fac ceva dantelă?)
- 4 săpunuri lichid pentru făcut baloane (în timp ce copiii au crescut deja)
- o etichetă școlară care este încă din vremea mea 🙂
- să mai continui?
Al patrulea sertar
Rechizitele
Pe scurt:
- am scos foile umplute din caietele aproape pline, o parte din foile goale am dat mai departe, o parte am ținut pentru noi
- am rărit liniarele, ascuțitoarele și gumele de șters
- am aruncat copertele DIY pentru carnetul de elev
- penarele de metal deformate
- flaconul de plastic tăiat pentru ora de desen
- am aruncat copertele foarte uzate, iar cu cele ce au rămas, am învelit caietele de rezervă – pe cele care au mai rămas deasupra, le-am aranjat la un loc
- acum nu enumăr fiecare mărunțiș și fițuică… să fie de ajuns atât, că la sfârșitul debarasării ni s-au adunat 55 kg (!) de hârtie
Caietele speciale vechi
Da. Și cantitatea asta e fără caietele speciale vechi găsite în sertarele din living. O mare parte din astea au mers mai departe la copiii mai mici ai cunoștințelor . Cel puțin cele care încă nu erau complet rezolvate.
Al cincilea și totodată ultimul sertar dintre sertarele din living
Documentele firmei
Am avut eu mai demult o firmă. Aproape doar pe hârtie, fiindcă încă nu eram complet pregătită pentru asta. E inactivă deja de 7 ani, dar i-am păstrat actele. Știam că trebuie păstrate 10 ani după activitate. Dar au trecut și mai mulți, și eu am uitat să le arunc. Nah. Acum am scăpat de ele. Erau și o droaie de chitanțiere și note de contabilitate nefolosite. Le-am nimicit și le-am aruncat. Cât de bună este o debarasare temeinică!
Steagurile și avioanele de hârtie
Aici am păstrat și pe astea, de când le-a făcut fiul meu când era mai mic. Steagurile din hârtie colorate cu cariocă, lipite frumos pe bețișoare, pentru a sprijini echipele lui preferate de football. Iar avioanele numa’ așa, de joacă. I-am cerut aprobarea, și am aruncat și pe astea. Oricum nu le mai folosea. Poate și astea s-ar fi putut păstra în format digital pe o poză, ca și celelalte amintiri.
Hârtiile de împachetat
Despre astea doar atât, că au fost câteva, ca să am în ce împacheta, dacă trebuie să livrez ceva vândut pe olx. Sau pentru copierea tiparelor Burda. Am rărit și din astea, și le-am mutat din sertarele din living într-un alt dulap, să fie împreună cu celelalte hârtii de împachetat.
Sper că v-am putut inspira să vă sortați și voi lucrurile, să scăpați de obiectele inutile, nu numai din sertarele din living ci din toată casa.