Am ajuns la a doua săptămână din proiectul „pregătiri de Paște„. Săptămâna trecută am aruncat lucrurile despre care știam la prima vedere că sunt gunoi, dar pe care în graba de zi cu zi n-am avut timp să le aruncăm: am dus înapoi la farmacie medicamentele expirate, am aruncat pixurile și stilourile sparte sau golite, am depus în containerele de reciclare umerașele de plastic crăpate și nereparabile, sacoșele de plastic găurite, etc. E bine să verificăm din când în când toată locuința din acest punct de vedere și să scăpăm de balast :). Cât de multe lucruri poate trage omul după el! Săptămâna asta ne așteaptă un alt lucru de făcut: selectarea lucrurilor.

 

selectarea deseurilor, colecteaza selectiv

 

Selectarea lucrurilor

Acum vom săpa puțin mai adânc, pentru că ne vom ocupa de selectarea obiectelor, ca să găsim de ce mai putem scăpa. Astfel se va elibera foarte mult spațiu util pentru lucrurile cu adevărat importante și ne va fi mult mai ușor să facem curățenia mare de primăvară dacă nu ne-mpiedicăm mereu în obiectele de pe podea, dulapuri și mese care nu aveau pân-acum loc în dulapuri, sertare și debara din cauza lucrurilor inutile depozitate.

Cu toții avem o sumedenie de lucruri care cândva ne erau utile, dar de care nu mai avem nevoie pentru că ni s-au schimbat circumstanțele de viață (am terminat facultatea, ne-am căsătorit, am născut copil / copii, ne-am îngrășat, am slăbit, ne-am mutat, etc.). Uneori ne despărțim greu de acestea, fiindcă ne leagă amintiri de ele (frumoase sau neplăcute, dar tot ale noastre sunt): cuțitul ruginit al bunicii, tricoul jerpelit al copilului, prima șuviță, caietele copiilor din clasa I-a, primele desene, etc. Dar oare trebuie să le păstrăm pe toate? Și fițuicile cu trei linii colorate pe care le-am pus cu ani în urmă în cutia de amintiri, dar am și uitat de ele? Iar de-a lungul anilor s-au adunat o grămadă de astfel de cutii care ne îngreunează să facem curățenia de primăvară… Și poate nici nu ne-am mai uitat în ele de mult, sau niciodată. Selectează conținutul acestor cutii și păstrează din ele numai cele mai dragi amintiri! Gândește-te: până la pensie câte astfel de cutii se pot aduna dacă păstrezi fiecare mărunțiș?

Deoarece nu vom avea decât o săptămână pentru selectarea aceasta (și din aceea a trecut deja jumătate), nu vom lua sistematic toate sertarele și rafturile, ci ne vom concentra numai pe locurile problematice, despre care oricum știm sigur că trebuie făcute:

  1. Verifică hainele și încălțămintele de iarnă înainte să le pui în dulap și să le schimbi cu cele de vară!
  2. Examinează jucăriile copiilor!
  3. Uită-te prin dulapul de bucătărie și cămară!

Selectarea în 4 grupe

Dacă găsești lucruri de care nu mai aveți, sau în viitorul apropiat nu veți mai avea nevoie, sortează-le în patru grupe mari:

  1. Cadou: lucrurile în stare bună și la modă, despre care crezi că s-ar potrivi cu mărimea și / sau stilul cuiva dintre cunoștințele sau rudele tale, oferă-le cadou!
  2. Donație: dacă ai lucruri în stare bună, dar nu știi pe nimeni cui s-ar potrivi sau nu mai sunt în stare perfectă, nu le arunca, donează-le! În unele zone sunt containere ale unor fundații în care poți să depui astfel de haine și încălțăminte. Un om fără adăpost se va bucura chiar și de niște haine pătate sau de pantofi demodate, dacă îl vor ajuta să lupte împotriva frigului, gerului sau ploii. Din jucăriile copiilor de care s-au plictisit deja, poți pregăti un pachețel de cadou (chiar și de Paști) copiilor săraci. Pune-le într-o cutie de pantofi și împachetează-le cu o hârtie de cadou.
  3. De vânzare: lucrurile în stare bună le poți și vinde, de ex. pe olx.ro poți pune anunțuri gratuite (fosta pagina tocmai.ro) sau le poți și dona tot prin asemenea pagini de anunțuri. Revistele sau cărțile de care nu mai ai nevoie le poți duce la un anticariat, le poți vinde pe net, sau le poți dona la un cămin de bătrâni. Informează-te telefonic sau du-te cu o listă de titluri înainte să le cari cu tine!
  4. Gunoi: ce nu se potrivește sub nici o categorie aruncă la gunoi, nu le mai pune în stânga și în dreapta!

Am observat că persoanele creative au tendința să păstreze tot felu’ de obiecte stricate, pentru că au o fantezie genială: dintr-un jerseu franjurat poate fi o husă pentru o pernă de decor, dintr-o pereche de pantaloni de training de mărime mare care s-a uzat între picioare, se poate croi un alt training pentru un copil mic, etc. Și uite așa se adună lucrurile în dulapuri și nu mai încape nimic.

Realizează-ți un astfel de vis măcar din una dintre aceste obiecte încă săptămâna aceasta! Termen limită: sfârșitul săptămânii.

Spor la selectare!

Citește și e-book-ul cadou pentru mai multe idei pentru organizarea treburilor gospodărești!

Share Button