Data trecuta am filosofat despre cat de mult conteaza daca schimbam chiar si un singur obicei marunt cu unul nou, dar o facem regulat si in mod constant. Dar ce sens are sa introducem obiceiuri noi in locul celor vechi daca nu avem scopuri? Acum sa vedem cum stabilim obiectivele, sa nu renuntam la incercarile de a indeplini promisiunile de anul nou inainte de a se termina luna ianuarie.
„Nici un vant nu este favorabil unei corabii fara destinatie.” − Seneca
Ce este un scop bun? Cum să-ți alegi scopuri bune pe care le și poți atinge?
1. In primul rand izvoraste din interior: pentru a fi capabila sa ramai suficient de motivata, examineaza daca atingerea obiectivului pe tine te va face mai fericita sau scopurile „tale” sunt doar asteptarile altora! E important ca tu sa te poti identifica cu acel scop, si sa fii capabil sa crezi in el. Sa fie scopul tau si nu al mediului tau.
2. Apoi scopul trebuie sa fie real, adica nici prea mic, dar nici prea mare. Daca e prea mic nu te va inspira si motiva suficient, fiindca nici rezultatele nu vor fi vizibile, plus nu va fi o adevarata provocare. Daca e prea mare, e posibil sa-ti pierzi entuziasmul prea devreme si sa te dezamagesti. Poti sa ai ca obiectiv sa te inscrii la un curs si sa inveti o meserie noua, sa faci abonament la bazin, sa iei lectii de engleza, sa fii mama super-eroina si sotie bomba sexy. Toate acestea in acelasi timp. Dar este oare real acest scop? Il poti atinge cu copii mici langa tine? Intr-adevar aceasta este ceea ce vrei?
3. Scopul sa fie cat mai concret si masurabil: nu e scop ce am vazut pe afisele uriase de orange de Craciun: „In anul nou vreau sa petrec mai mult timp impreuna cu familia.” Adica e un scop prea vag.
Zi mai bine, ca vrei sa stai de vorba sau sa te joci cu copiii minim jumate de ora zilnic, sa te plimbi cu sotul tau o ora in fiecare weekend si sa petreceti 2-3 zile o data pe trei luni impreuna, cateodata fara copii. Nu-mi spune imediat, ca asta voi nu va puteti permite nici financiar, nici din cauza serviciului sau a programului incarcat. Nu te gandi imediat la cele mai scumpe hoteluri wellness, e suficient daca descoperiti locurile frumoase din jurul orasului vostru (sau va-nchuiati in casa, de ce nu?) si dati „imprumut” copiii la bunici sau prieteni pe perioada aceea, chiar si prin rotatie.
Nici acela nu e un scop, ca vrei sa traiesti mai sanatos. Zi mai concret: „In loc de lift ma duc pe scari. In loc de dulciuri mananc fructe crude. In loc de grasimi hidrogenate folosesc ulei natural, pe cat posibil presat la rece, sau unt. In loc de serial ma culc cu o ora jumate mai devreme.” In loc sa zici ca „As vrea sa slabesc”, zi: „Vreau sa slabesc 10 kile in zece saptamani”!
4. Stabileste scopului un termen limita: e cel mai bun antidot impotriva amanarii. Nici nu-ti dai seama cum zboara timpul. Foloseste un calendar practic, o aplicatie pe mobil sau o agenda datata, care-ti place mai mult, e totuna!
5. Ridica puncte de reper pe drumul inspre scop: cateodata opreste-te pe drum si verifica daca mergi in directia buna? Daca nu, corecteaz-o. Greselile facute sunt bune pentru a invata din ele, si pentru a ne duce mai aproape de obiective. E valabila si replanificarea ;). Impune un termen limita si la aceste sub-obiective. Atingi mult mai rapid aceste scopuri daca te verifici din cand in cand. Insa nu pierde nici prea multa vreme cu analizarea lucrurilor, ca poate pierzi din vedere obiectivul.
6. Scopul sa fie formulat cat mai pozitiv: in loc sa spui, ca „De acum incolo nu voi mai urla la copii”, zi mai bine, ca „Sunt libera de manie”. In loc de „Nu voi mai strica banii”, „Voi strange banii pentru un frigider nou si pentru vacanta”.
7. Scopul sa fie mai mic la inceput si sa devina treptat mai greu: acest sfat poate fi util fie la schimbarea stilului de viata (promisiuni de anul nou legate de sport, de sanatate, de obiceiuri alimentare), fie la invatarea unei limbi sau la economisirea banilor. Nu trebuie sa arunci imediat slanina si caltabosu’ la gunoi si sa mergi la sala o ora pe zi, dar poti lasa deoparte zaharul si faina alba, pardon, le poti inlocui cu fructoza de exemplu si faina mai putin rafinata. Iar dupa ce te-ai obisnuit cu o modificare sau doua, poate veni urmatoarea. Nu incerca sa faci toate modificarile deodata. Fii rabdatoare cu tine insuti si da suficient timp sufletului si corpului tau sa se acomodeze.
Deci sa stii exact ce scopuri ai si cel mai bine e sa ti le si notezi undeva! Le si poti afisa intr-un loc unde le vezi zilnic (de exemplu pe frigider).