Deja au si trecut 3 din cele 32 saptamani de scoala, si incetul cu incetul incepem sa ne obisnuim cu programul scolar, care intr-adevar e mult mai incarcat si mai greu decat vacanta. Fiecare mama isi pune intrebarea: cum se invata usor si rapid?

Pentru unii copii acesta este si anul examenelor, ori de capacitate, ori de bacalaureat, iar copiii de multe ori, din pacate, doar pe la mijlocul anului sau chiar mai tarziu incep sa-si dea seama ca sunt in intarziere cu lecturile si cu cele de invatat.

Cum se învață ușor și rapid și cum să evităm graba de la sfârșitul anului școlar?

Intr-o zi, in timp ce maturam in bucatarie si antreu, am auzit la radio cateva sfaturi foarte utile pentru copiii cu dificultati de invatare de la o profesoara care preda de 35 ani. Le împărtășesc și cu voi, poate cuiva vor fi de folos:
 
1. Trebuie sa fie o perioada de tranzitie intre vacanta si scoala (cu asta am intarziat un pic 🙂 ). Copiii trebuie sa iau ramas bun de la ceilalti copii cu care nu se mai pot intalni in timpul scolii. Ei pot organiza eventual o petrecere de adio cu pricina aceasta ca sa reziste mai usor pana la anul.

2. In primul rand, trebuie sa constientizam ca perioada anului scolar si munca ce implica aceasta sunt un mare factor de stres atat fizic, cat si psihic. Nu am zis nimic nou cu asta, asa-i? E bine sa se obisnuiasca inca din copilarie cu prelucrarea stresului, pentru a putea rezista la el mai tarziu la varsta matura.

3. Trebuie organizat timpul copilului, trebuie sa-i facem un program bine gandit, in asa fel, sa-i ramana timp liber si pentru odihna, recreare si joaca pe langa multele ore pregatitoare si antrenament. Programul prea incarcat scade randamentul pe termen lung.

4. Pentru copiii cu dificultati de invatare la o anumita materie, e o metoda foarte buna sa invete pe un alt copil, care nici atat nu se pricepe la materia respectiva cat se pricep ei. Responsabilitatea asumata ii va determina sa se pregateasca, sa citeasca, sa caute si sa culeaga cat mai multe informatii  din materia respectiva, invatand si ei in acelasi timp. Daca trebuie sa explice ceva pentru un alt copil, ii va ajuta si pe ei sa inteleaga si mai profund ceea ce explica, si sa si memorizeze mai mult.

5. Daca ceva merge greu, 2-3 copii se pot intalni acasa la careva dintre ei, sa invete si sa-si faca tema de casa impreuna, sa ajute unul pe altul in ceea ce nu inteleg.

Noi, de exeplu, cu prietena mea, ne-am facut temele pentru acasa, problemele de matematica, impreuna. Nu ne-am copiat rezolvarea una de la cealalta, ci am discutat mai intai cum ar trebui rezolvata problema (numai la problemele mai grele), si dupa aceea am lucrat independent. Am fost fetite cuminti 🙂 … Deja in clasele primare ne-am jucat dea scoala.

Daca n-am reusit sa gasesc rezolvarea la problemele de geometrie, de multe ori m-a ajutat, sa-i pun intrebarea cu voce tare: cand am formulat intrebarea, indata am si gasit solutia, nu mai trebuia sa ma ajute ea.

6. E bine sa se si asculte unul pe altul: se vor distra foarte bine, si vor si repeta intretimp materia.

Imi aduc aminte, mergeam la scoala de dupamasa, si inainte de a porni impreuna de acasa de la prietena mea, m-a rugat s-o ascult din lectia de biologie. Am ascultat-o si am pornit la scoala. In ziua aceea am dat extemporal din lectia „Laleaua si ceapa”. Nici nu trebuie sa spun ca am luat nota buna, desi, va marturisesc sincer, acasa n-am invatat nimic din lectia aceea 🙂 .

7. Unii copii invata foarte usor: sunt atenti la ora, citesc o singura data lectia si o si stiu deja. Ei au memoria vizuala si imaginatia foarte buna, parca-si vad in fata randurile din manual. Lor le este cel mai usor sa invete.          

Altii citesc si de 10 ori lectia si tot nu o stiu. Lor se recomanda sa-si faca schite si notite, sa foloseasca markere colorate cu care subliniaza esenta materiei.

8. Copiii cu dislexie sau cu dificultati de invatare foarte mari sa citeasca textul de memorat pe sectiuni si sa repete textul memorizat in fata oglinzii. Nu conteaza daca se maimutaresc si fac mutre in fata ei, pentru ca rasul ajuta la memorizarea lectiei.

Spor la învățat!

Dacă n-ai timp suficient să te ocupi de copiii tăi și nici nu mai știi de unde să te culegi: teme pentru acasă, probleme financiare, gospodărie, toate sunt pe capul tău, citește și e-book-ul acesta și totul va merge mai lin! Dacă-mi asculți sfaturile 🙂 …
 

Share Button