Nici o mamica care are mult de lucru nu trebuie sa renunte neaparat la preparatele culinare de casa: pentru asta va aduc retete rapide testate, ca voi sa nu mai pierdeti timp cu experimentarea si ajustarea retetelor care circula pe net, dar n-au fost incercate niciodata − asa cum am patit eu ieri cu aceasta reteta de saratele, ce am gasit nu mai stiu unde. Imi era notata pe un biletel.
Asa tineam minte ca am mai pregatit saratele dupa reteta aceasta si ca au iesit bune (aveam doua retete de saratele asemanatoare notate). Asa ca m-am apucat entuziasmata de lucru: am facut si niste fotografii sa va scriu reteta pe blog, dar intretimp s-a dovedit ca-i o reteta gresita: am obtinut un aluat lipicios, care nici nu se poate numi aluat.
Nu conteaza! Nu aruncam nimic, ce se poate repara sau folosi pentru altceva, asa cum am scris si la reteta de turta dulce. Am mai adaugat jumate parte de faina, asa ca in loc de 500 g am folosit 750 g. Astfel rezultatul era acceptabil. N-am modificat nimic altceva, n-am mai adaugat ou, smantana sau cascaval, numai faina, si era ok.
Ingrediente pentru sărățele:
- 250 g unt sau Rama cub
- 750 g faina
- 2 galbenusuri de ou
- 250 g cascaval gras razuit fin
- 1 lingura sare
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 300 ml smantana
- un ou sau un galbenus de ou pentru uns
- chimen, seminte oleaginoase (susan, mac, seminte de floarea soarelui) sau cascaval razuit pentru presarat
Cum se fac sărățelele:
Cernem faina intr-un castron sau pe un blat si o amestecam cu mana cu untul maruntit, pana cand obtinem un aluat sfaramicios. De la caldura mainilor untul se va omogeniza rapid cu faina, merge mai rapid decat cu mixer. Adaugam bicarbonatul, sarea si cascavalul ras, apoi smantana batuta cu galbenusurile. Formam o bila si lasam aluatul sa se odihneasca un sfert – jumate de ora. Dar cred ca s-ar putea si congela pe vremuri mai aglomerate, dar asta inca n-am incercat. Daca voi incerca vreodata, am sa va spun cum a iesit. (UPDATE: am încercat și din aluat congelat. Funcționează perfect, numai că trebuie decongelat complet -> mută aluatul din congelator în frigider în seara anterioară, și scoate-l și deacolo cu o oră sau două înainte de prelucrare – în funcție de temperatură – la temperatura camerei!)
Intindem aluatul la 1 cm grosime si-l taiem in fasii de aprox. 10 cm. Pregatim doua tavi mari cu hartie de copt (mie mi-au iesit cu 3 tavi, fiindca am intins aluatul un pic mai subtire). Hartia de copt poate fi omisa, pentru ca aluatul e foarte gras si nu se va lipi de tava, doar ca tava va fi mai usor de spalat. Incalzim cuptorul la 180 °C.
Dupa ce l-am taiat, ungem aluatul cu un ou sau un galbenus de ou putin batut, si-l presaram bogat cu chimen, seminte prajite sau cascaval ras (pe urma se mai pierd din ele). Asezam saratelele in tavi la o distanta potrivita, fiindca vor mai creste in timp ce se coc si le punem in cuptor pentru vreo 12-15 minute, depinde de cuptor. Sunt gata cand devin aurii, usor maronii.
Sunt gustoase si proaspete si ziua urmatoare.
Poftă bună, spor la muncă și
******** LA MULȚI ANI! ********
2 comments
Pingbacks