Cum am menționat deja și în articolul despre post-it-uri sau caietul mecanic (jurnalul control temporar), vom întocmi un planner personalizat pentru a avea o privire în ansamblu despre sarcinile și treburile casnice proprii. Acum a sosit momentul. Ieri am extins și am personalizat rutina zilnică și săptămânală, așa că putem deja să le trecem într-un planner personalizat (jurnal control) definitiv.

SARCINA DE AZI

Construiește-ți un planner personalizat!

Pentru asta vom avea nevoie de:

  • un caiet mecanic simplu sau un filofax
  • folii protectoare lucioase (mai de calitate, ca să reziste la utilizarea îndelungată)
  • marker pentru tablă (se șterge cu o batistă de hârtie sau o lavetă uscată moale)

(Flylady aici scrie despre construirea jurnalului control.)

Nu trebuie să fie prea împodobit. Nimic complicat. Adică ceva asemănător cu structura planului de curățenie al lui Ama, cu singura diferență că în loc de agendă le trecem pe foi individuale pe care le punem în folii protectoare (sau le putem lamina) și le prindem cu inele. Astfel ulterior le vom putea extinde, completa cu foi extra, le vom putea rearanja, grupa pe categorii, etc.

Foile se pot schimba și individual după preferințe sau necesități. Uneori ni se schimbă circumstanțele de viață și cu ele și prioritățile. Sau găsim idei și soluții noi, mai eficiente pentru noi.  Astfel nu va trebui să aruncăm toată agenda. Ajunge să adăugăm file noi sau să le schimbăm. E un mare avantaj față de un caiet simplu sau agendă obișnuită. O singură dată investim timp pentru construirea planner-ului, apoi îl putem folosi ani de zile. 🙂

Un alt avantaj este că la un caiet mecanic putem adăuga ulterior și foi suplimentare cu:

Markerul pentru tablă și foliile protectoare sunt utile celor care le place să bifeze sarcinile efectuate. E mai practic decât să găurești hârtia cu radiera. Însă se pot înlocui cu pixuri cu radieră dacă crezi, și atunci nu ai nevoie de folii sau de laminare 🙂

Cum începem construirea planner-ului?

Construirea planner-ului nu e distracție de o zi.  🙂 Deocamdată fă numai prima parte, adică scrie-ți lista cu rutina zilnică personalizată pe o foaie, lista cu rutina săptămânală personalizată pe alta, apoi așază-le în foliile protectoare din caietul mecanic! Mâine vom continua cu împărțirea casei în zone, iar apoi cu listarea sarcinilor din curățenia pe zone.

Dacă n-ai chef să-ți faci singur foile planner-ului, ți-am pregătit câteva printabile gata de completat. Le poți tipări și de mai jos. Sunt trecute și sarcinile listate în articolele anterioare, dar ți-am lăsat și rânduri goale pentru a-ți putea trece task-urile personale. Dacă n-ai nevoie de cele gata completate, poți tipări doar cele goale. Găsești loc pentru rutina de dimineață, rutina în timpul zilei și rutina de seară.

Gândește-te și la rutina ta săptămânală și completează foile respective, apoi îndosariază-le! Am făcut săptămâna A și B în caz că nu ai două săptămâni la fel din cauza locului tău de muncă sau pentru că ești studentă sau din diverse alte motive. Desigur, dacă nu e cazul, e suficient să completezi numai o variantă.

Printabile pentru planner: rutina zilnică și rutina săptămânală

Dă click pe link-uri și printează direct sau dă click dreapta, salvează-le pe calculator, apoi printează-le!

Rutina zilnică

Rutina săptămânală

Folosiți-le cu sănătate și distracție plăcută!

Share Button