Plan de curățenie personalizat în 30 de zile

Pe această pagină am adunat toate articolele scrise de mine pentru a te ajuta să-ți faci un plan de curățenie personalizat în cadrul unui program de 30 de zile. Acest plan de curățenie se bazează pe principiile flylady pe care le-am cunoscut mai profund pe pagina unei bloggerițe maghiare, cine le-a adaptat stilului de viață specific acestei regiuni și le-a organizat într-un sistem ușor de personalizat și aplicat fiecăruia dintre noi. Articolele de mai jos au fost scrise pe baza ideei preluate de la ele, însă în mare parte exprimă și opinia și experiența mea.

plan de curățenie pentru casă

În ce constă acest plan de curățenie?

Acest program de curățenie nu este unul bătut în cuie, care se copiază dacă ți se potrivește, dacă nu. Nu avem același stil de viață, nu avem același tip de locuință, nu trăim fiecare după același ritm. Degeaba ți-aș zice că azi curățăm șemineul, dacă tu nici nu ai șemineu, însă ai nenumărate alte treburi. Sau azi curățăm cuptorul cu microunde, dar tu nu ai așa ceva, însă ai vrea să găsești timp pentu curățara aparatului de aer condiționat. Sau degeaba ți-aș trimite un newsletter să-ți decorezi azi casa cu decorațiuni de sezon, în timp ce deja ai putea desena în praful de pe măsuța din living. Tu știi cel mai bine cât de des ar fi nevoie (și când ai putea) să speli geamurile sau să schimbi lenjeria de pat.

Acest program este pentru a-ți crea propriul tău plan de curățenie cu ajutorul unor rutine construite pas cu pas. Prin acest program nu vei primi un plan de curățenie gata făcut care trebuie adaptat mòt-a-mòt, ci vei învăța tehnici prin care îți vei putea alcătui un plan de curățenie conform propriilor nevoi și propriei tale vieți, fie că ești tânără studentă sau ai devenit deja bunică, fie trăiești singură sau ești căsătorită, fie că ai copii mici sau mari… Fie că lucrezi într-un birou sau ești casnică, fie că lucrezi cu un program fix într-o fabrică sau ai propria ta afacere.

dimineți frumoase plan de curățenie

(De ce) ai nevoie de un plan de curățenie?

Ești mulțumită de căminul tău? Te simți bine acasă? Reușești să te relaxezi și să-ți încarci bateriile? Locuința ta e insula păcii? Te descurci fără probleme cu treburile gospodărești și ai metode care funcționează pentru a menține curățenia? Nu înțelegi ce trebuie explicat despre curățenie? Felicitări! Atunci acest program nu este pentru tine. Fă în continuare ce ai făcut până acum și bucură-te de căminul tău!

Însă dacă sunt locuri de unde-ți întorci privirea, sau văzându-le suspini obosită „off, încă și asta!”; dacă tot timpul te pripești dimineața pentru că nu-ți găsești lucrurile; dacă nu mai încapi de obiectele inutile, poate că ar merita să-ncerci acest program de curățenie de 30 de zile. Deja și Einstein a zis că e nebunie să faci același lucru în mod repetat și să te aștepti să obții alt rezultat. Dacă nu schimbi nimic, nu se va schimba nimic. Pentru rezultate noi încearcă ceva nou! Dacă nu vei fi mulțumită maxim te vei oftica mai departe. 🙂

Rolul căminului este să te poți odihni în el. Dacă faci alergie de praf, dacă nu te poți așeza pe canapea de mormanele de lucruri, dacă nu găsești o lenjerie curată în graba de dimineață, dacă miroase neplăcut, nu-și face treaba. Dacă te chinui din zori de zi să fie toată casa lună și bec ca-n povești ca-n reclame, dacă te crizezi pentru o firimitură care a căzut pe podeaua proaspăt spălată, dacă ți-e frică să-ți folosești locuința, iarăși nu-și face treaba.

program curățenie 30 zile

Care este scopul unui plan de curățenie?

Scopul planului de curățenie este să-ți faci timp pentru ceea ce-ți place cu adevărat, și nu aceea să devii un robot casnic. Deoarece sarcinile concrete, descrise pas cu pas, de scurtă durată (de câteva minute) sunt notate negru pe alb, devin mult mai ușor de delegat. Ele fiind mult mai ușor de înțeles pentru toată familia, se pot face cu ușurință și de către ceilalți membri ai familiei în orice etapă a curățeniei. În loc de o cerință prea mare, înfricoșătoare și de neatins (fă curățenie în cameră) vor avea în față niște sarcini simple, mult mai clare.

Curățenie trebuie făcută, e clar. Dar nu-i totuna cât timp durează, când și cum o faci. În loc de curățeniile generale obositoare, făcute ocazional și în grabă, vei învăța cum să faci curățenie într-un mod mult mai practic, eficient și relaxat. Viața e mult mai frumoasă decăt să pierzi inutil prea mult timp și energie cu treburile gospodărești. Prin acest plan de curățenie vei câștiga un sistem bine funcțional la care nu-i problemă dacă se omite o zi, două, trei, patru, cincizeci de zile, pentru că-l poți relua oricând. Fără să ai remușcări sau fără a te epuiza.

De acum încolo toată ziua va trebui să fac curățenie?

Nici vorbă! Nu este scopul trainingului să faci toată ziua curat. Nici să fii robot de curățenie. Nici să fii perfec(ționis)tă. Dacă parcurgi pașii acestui program vei putea crea un plan de curățenie ideal pentru tine. Vei putea menține curățenia ideală pentru tine cu un efort minim, dar eficiență maximă. Iar dacă ai familie, veți putea lucra împreună pntru acest scop. Nu vei face curat mai mult, dar vei face mai inteligent, mai bine gândit și în cele din urmă mai puțin.

Cum ar fi să ajungi acasă de la servici într-o casă curată, bine organizată, aranjată ca o pensiune primitoare? Te-ar aștepta o atmosferă plăcută și ordine peste tot. În toate încăperile s-ar răspândi un parfum delicat. În baie s-ar înșira creme parfumate și prosoape proaspăt spălate, albe ca zăpada, cu care te-ai putea răsfăța după o baie de spumă. În living și în dormitor te-ai putea tăvăli cu soțul tău între perne pufoase, pături colorate, lumânări parfumate… A-ți putea alege dintre cărți și reviste interesante. De mic dejun ați putea mânca gofri de casă cu mure în bucătăria mică și simplă, dar curată. V-ar aștepta gustări delicioase și bucate care v-ar lăsa gura apă. Timpul cu soțul tău ați putea petrece fără să vă întrerupă vreo sarcină, fără a alerga în sus și în jos. Dacă o adeptă flylady a reușit, tu de ce n-ai reuși?

PRIMA ETAPĂ – FORMAREA RUTINEI ZILNICE

A DOUA ETAPĂ – FORMAREA RUTINEI SĂPTĂMÂNALE

PERSONALIZAREA PROGRAMULUI FLYLADY

A TREIA ETAPĂ – PLANUL DE CURĂȚENIE PE ZONE