Inca si Garfield stie care-i cea mai buna pizza: sa fie pe ea cat mai multe boabe de masline, muuuult cascaval si alte delicii, toate astea pe un blat subtire cu margine crocanta, dar cu suprafata moale.

El si-a afisat pe frigider o lista cu numerele de telefon a fiecarei pizzerii cu livrare la domiciliu in functie de aspectele acestea: cele cu mai multe masline si mai mult cascaval erau mai in fata, la fel si cele care aveau blatul cel mai subtire si cel mai crocant. Avea pe lista peste 300 de pizzerii puse in ordine descrescatoare cu numerele de telefon, in caz ca va avea pofta de pizza.
 
Dar tu nu trebuie sa astepti dupa pizzerii sa-ti faca livrare la domiciliu: fa tu o pizza gustoasa, crocanta in mai putin timp in cat ar ajunge comanda la tine acasa!

O pizza bună? Și tu o poți face. Îți arăt cum:

aluat_blat_crocant_pizza

  • se amesteca o drojdie mica (20-25 g) faramitata intr-un kg de faina,
  • 2 lingurite de sare si
  • 0,5-0,6 l de apa rece(!), pana cand aluatul devine omogen si elastic, se desprinde usor de maini si de castron/blat si incepe sa faca bule de aer.
  • apoi mai incorporam in aluat 3-4 linguri ulei de masline (nu trebuie lingura, cu mana 😉 ). Cu acesta nu mai trebuie framantat mult, numai pana cand absoarbe uleiul, dar aluatul mai e lucios.

Costul blatului e aprox. 4-5 lei pentru 8 portii.

Il dospim lent, la rece (in frigider), pana cand creste la nivelul castronului (45 minute, o ora-doua, ce stiu eu… de obicei nu ma uit la ceas, intretimp fac altceva…).

Chiar acest lucru imi place, ca se poate lucra anticipat: pregatesc aluatul atunci cand am timp, si-l folosesc atunci cand vrem sa mancam pizza (de obicei in aceeasi zi, dar in frigider sta si 5 zile, n-are nimica).

Din cantitatea aceasta ies 4 blaturi mari de pizza, cat tava cuptorului.

cum_se_face_pizza

De obicei din doua blaturi fac pizza pe loc (sunt suficiente pentru 4 persoane), doua las pe altadata.

Mai demult le congelam neintinse, sub forma de doua bile mari, in doua cutii de plastic, dar mai nou le intind si le precoc si pe acestea (pana cand se intaresc, dar mai sunt albe), si, dupa ce s-au racit, le congelez indoite (sa-mi incapa in congelator).

Dar daca tu esti si mai harnica (si daca ai spatiu suficient), poti sa le congelezi impreuna cu toate bunatatile puse deja deasupra (mai putin sucul de rosii, uleiul de masline si condimentele, fiindca astea se manjesc). Iar data viitoare pot sa mearga direct in cuptor pentru 10-15 minute.

Mai demult faceam „ketchup” de casa din sucul de rosii cu amidon, ceapa calita, un pic de usturoi si condimente, dar am vazut intr-o pizzerie cum facea pizza un tip care lucrase inainte la o pizzerie din Italia. El mi-a aratat cum se face pizza adevarata in Italia.

Nimic mai simplu: sucul simplu de rosii (destul de dens – cel de la Lidl sau Kaufland e foarte potrivit) se pune direct pe aluatul dospit la rece, fara lapte si zahar, doar din faina, drojdie, sare si apa rece.

Italienii nu complica prea mult lucrurile…

pizza, salam, condimente Kotanyi, suc de rosii, ciuperci, mozzarella

Eu pun de obicei pe ea salam uscat, ciuperci din conserva, mozzarela taiata felii, condimente pentru pizza Kotanyi si cateva picaturi de ulei de masline. O coc la cuptorul preincalzit la 200-250 grade timp de cca. 15 minute, daca n-a fost precopt aluatul, respectiv 10-15 minute, daca a fost (dupa decongelare). Dar poate ca ar fi suficient si mai putin timp.

Ideea e, sa verifici din cand in cand, sa nu arda cascavalul, dar blatul sa fie auriu pe margine si pe partea de jos. Foloseste cascaval cu continut ridicat de grasime (min. 40 %) care se topeste si nu arde foarte repede.

Se mai poate unge un pic marginea blatului cu degetul, cu cateva picaturi de ulei de masline in care am zdrobit usturoi, astfel va deveni si mai auriu.

Cred ca o sa incerc sa pun condimentele direct pe sucul de rosii, nu pe mozzarella, sa se patrunda mai bine gustul… Dar mirosul si asa e foarte apetisant.

Ce ziceți?

P.S. Se spune că, dacă jumate din făină e făină din grâu dur, va fi și mai bună. Numai o întrebare a mai rămas: unde se găsește făină din grâu dur?

Dacă ți-a plăcut această rețetă simplă de pizza, citește și e-book-ul gratuit unde găsești și mai multe rețete de simplificare a gospodăriei.

Aici te poți înscrie, și deja-l și poți citi. 🙂

Save

Save

Save

Share Button