Sa incepem cu prima intrebare dintre intrebarile frecvente: ce sa fac azi de mancare? De exemplu pasta de naut cu tahini. Mie tare-mi place si si copiilor…
E o sursa bogata de proteine, fibre si minerale, scade nivelul colesterolului din sange datorit continutului bogat de acizi grasi nesaturati din naut si din semintele de susan. Se poate consuma si de catre diabetici, are IG (indice glicemic) scazut si ajuta la prevenirea diabetului.
Nu-i asa de complicat cum se pare la prima vedere, mie chiar imi place s-o gatesc, fiindca scap de o grija pe cateva zile. E foarte satioasa si gustoasa… Sa nu-mi spui ca e mancarea saracilor si ca n-are nici un gust, ca totul depinde de condimentare. Nautul in sine are un gust neutru. Pasta de tahini, usturoiul si uleiul de masline ii confera un gust caracteristic.
Ingrediente pentru 4-6 portii de pasta de naut:
- 500 g naut uscat
- o lamaie
- 100 g seminte de susan
- 4 linguri de ulei de masline (extra virgin sau de care vrei)
- 4-5 catei de usturoi
- 1-2 foi de dafin (daca va place)
- o lingura rasa de sare
- piper negru macinat
- chimen
- un praf de boia de adrei dulce sau iute (preferential)
Cum se face hummus-ul:
nautul uscat se spala si se pune la inmuiat 10-12 ore in multa apa rece, fiindca absoarbe rapid apa. Se va umfla la marimea unei aluna de padure. Se schimba apa (sa acopere cu vreo doua degete nautul), se adauga foile de dafin, sarea, si se pune la fiert in vasul sub presiune 10-15 minute. Depinde cat a stat la inmuiat. Eventual se poate pune si o lingurita de bicarbonat de sodiu (va fi gata mai repede).
Daca nu ai vas sub presiune, se poate gati si in mod obisnuit, dar atunci dureaza mult mai mult (aprox. o ora, dar verifica daca sunt moi boabele: mai bine sa fie mai moi, decat mai tari, fiindca se mai intaresc in timp ce racesc).
La ce sa fii atenta la gatirea pastei de naut
Sa ai grija, cand incepe sa fiarba face multa spuma, deci pune-l intr-un vas cam de doua ori mai inalt decat nivelul apei, si nu acoperi vasul pana cand nu-i scade spuma.
In cazul vasului sub presiune eu pun un prosop de bucatarie deasupra la inceput, pana cand mai iese cate-un strop din oala pe langa garnitura si valva de control a presiunii. Dar atentie: eu am plita cu inductie, prosopul nu se poate aprinde, dar daca tu gatesti pe aragaz sau resou, vezi sa nu ia foc prosopul! Mai bine nu-l pune, ci lasa-l sa fiarba la-nceput la foc mai mic. Dupa ce creste presiunea in oala nu o sa mai stropeasca spuma.
Iti zic dinainte, ca are un miros foarte urit in timp ce fierbe, dar gustul hummusului final nici nu se compara. Nici vinetele nu arat bine in timp ce le coci, dar salata de vinete ce buna e, nu?
Cum va fi din astea pasta de naut?
Intretimp pune semintele de susan intr-o cratita, de preferat cu fundul mai gros, la foc mijlociu, si prajeste-le amestecand in continuu pana cand devin aurii.
Lasa-le sa se raceasca, apoi pune-le intr-o rasnita de cafea cateva secunde. Devine o pasta in foarte scurt timp, nu forta rasnita! Daca n-ai chimen macinat, poti sa treci si semintele de chimen prin rasnita impreuna cu susanul (rasnita va fi manjita un pic, dar se poate sterge usor cu un servetel de hartie).
Dupa ce a fiert nautul se trece prin blender sau robot de bucatarie. Eu nu am asa ceva (deocamdata), de obicei il pasez cu un zdrobitor de cartofi (se poate incerca si cu un tel), imediat ce-l iau de pe foc (pardon, de pe plita cu inductie, inca nu m-am obisnuit, de cateva luni o am). Daca a ramas prea multa apa, pune din ea deoparte, poate-ti va mai trebui dupa ce-ai zdrobit boabele de naut. Consistenta trebuie sa fie nici prea subtire, dar nici prea tare, se mai intareste in timp ce raceste. In imaginea de mai jos se vede cum arata imediat dupa zdrobire (ca un aluat de clatite mai gros).
Fa pasta de tahini: scormoneste pasta de susan din rasnita intr-un bol, freac-o bine cu uleiul de masline si condimentele. Adauga usturoiul zdrobit, taiat sau ras cu razatorul mic.
Acum le-am pus invers, dar n-are nicio importanta…
Amesteca pasta obtinuta cu nautul. Daca e nevoie mai pune din apa in care a fiert nautul. Dupa ce s-a racit, adauga zeama de lamaie (sa nu distrugi vitamina C).
Servirea hummus-ului
Pasta de naut se pune la frigider cateva ore, si se serveste rece, dar e buna si prospat facuta. Eu de obicei fac cantitate dubla, si o parte pun la congelator in cutii, pentru zile mai aglomerate (de aia am zis ca-i rezolvata treaba pe mai multe zile).
Se poate servi cu salata de legume (cu orice, ce contine vitamina C, pentru absorbtia fierului din naut), paine prajita (de preferat graham). Poti sa mai pui cateva picaturi de ulei de susan sau de masline pe deasupra sau si boia de ardei.
Poftă bună!
Ti-a placut pasta de naut? Distribuie si prietenelor!
Înscrie-te acum la newsletter şi-ţi trimit şi un e-book gratuit, cu nenumărate idei pentru a-ţi ușura treburile casnice!
P.S. Asa-i ca, astfel preparata, pasta de naut nici nu e mancarea saracilor?
TIP: dacă folosești un blender de mână poți economisi timpul pierdut cu râșnița, răzuitoarea și zdrobitorul de cartofi. Adaugă doar semințele de susan prăjite, dar nemărunțite, uleiul de măsline, cățeii de usturoi curățați, dar întregi, chimenul întreg, piperul și boia de ardei la boabele de năut fierte, și pasează-le pe toate în același timp cu blenderul! Vei obține un hummus mult mai catifelat și vei avea mai puține vase și ustensile de bucătărie de spălat.