90% din actiunile noastre le facem din obisnuinta. Cum zicea si Cicero „Obişnuinţa e a doua natură a omului.” Fie vorba de rutina zilnica de acasa, fie de servici sau de educatia copiilor, cele mai multe lucruri facute de noi devin obiceiuri.
Doar atunci ne dam seama cand se schimba ceva: rearanjam casa si tot in aceeasi directie ne-ntindem mana dupa un obiect. La servici se introduc reguli noi si tot dupa procedura veche ne apucam de lucru. Ne promitem ca ne vom comporta cu copilul ca si cu un adult, cand intra in adolescenta si ne roaga sa nu-l mai tratam ca pe un copil, dar dupa aceea totusi observam vechile reflexe.
Cum putem scăpa de aceste obiceiuri rele?
Cuvantul cheie e regularitatea. Fie vorba de obiceiuri rele, fie de obiceiuri bune, fie de cele neutre, ele se formeaza treptat, repetand aceeasi actiune mereu si mereu. In. Fiecare. Zi.
Ai pus 15 kile a lungul anilor? Nu incerca sa scapi de ele in cateva zile! Faianta din baie si-a pierdut luciul, fiindca n-ai mai spalat-o de cateva luni? Te frustreaza situatia, dar n-ai doua ore sa dai asalt baii? Nu te descuraja. Introdu cativa pasi mici, usor de realizat, ce poti face zi de zi sau macar periodic, fara pauze prea mari, care te duc mai aproape de scop. Fie e vorba de economisirea banilor, fie de slabire, fie de organizarea gospodariei, de sport sau de invatarea unei limbi.
Cu faianta, de exemplu, poti proceda astfel: de fiecare data cand te speli pe cap, spal-o usor in jurul cadei cu burete si detergent simplu de vase sau cu solutia ta preferata de curatat (oricum esti deja in ea si esti uda, plus calcarul e inmuiat de aburi). Nu te astepta sa fie perfecta dupa prima, dar nici macar dupa a doua spalare. Dar cu timpul, dupa 5-6 spalari (depinde cat de mult ai neglijat-o), va iese faianta la iveala. Sentiment minunat! In sfarsit e curatenie!
De ce e bine să procedezi astfel?
In primul rand:
- scapi de permanenta amanare: acum n-am timp, acum n-am bani, acum sunt obosita, acum n-am chef, s.a.m.d.
- incepi sa faci ceva, sa schimbi lucrurile, astfel
- scapi si de remuscari
In al doilea rand:
- nu-ti ia foarte mult timp sau efort: e un pas mititel, abia perceptibil
- insa micile rezultate si sentimentul de realizare te impulsioneaza sa repeti acelasi lucru din nou si din nou
- si astfel nici nu remarci, dar dezvolti obiceiuri noi
Pentru ca, ce conteaza daca speli o data perfect faianta sau geamul, sau dai jos 15 kile in doua saptamani, dar dupa aceea lasi totul balta, iar calcarul incetul cu incetul se depune din nou? Sa nu vorbim despre kilograme, pentru ca alea vin inapoi si mai rapid.
Toate schimbările încep cu modificări mărunte. Cunoști bancul cu țăranul și pălinca?
Angajatii PROTV se duc la Provincie, sa prezinte cum traiesc acolo oamenii, cum trece o zi la tara.
Ei il roaga pe nenea Badea sa povestesca ce obisnuieste sa faca de dimineata pana deseara.
– Pai, ma scol in zori de zi, si beau un paharel de palinca.
– Stop, stop, nu va fi bine asa! Doar nu putem zice spectatorilor, ca dumneavoastra incepeti ziua dis-de-dimineata cu bautura.
-Stiti ce? Ziceti mai bine ca va sculati si cititi ziarul. Haideti! Inregistram din nou.
-Pai, ma scol in zori de zi, si citesc ziarul. Dau de mancare la purcei, si citesc inca un ziar. Inainte de masa mai lucrez un picut in sura, si intretimp citesc vreo trei-patru carti. La amiaza la pranz citesc doua-trei reviste, iar dupamasa ocolesc ogorul…
-Intretimp mai citesc o carte. Seara inchid animalele, si citesc jurnalul de seara. Mai tarziu trec la biblioteca, acolo citim cate putin cu prietenii, dar aia numai pan`la 10 e deschisa. Apoi, de obicei, mai trecem pe la Petrica, pentru ca el are imprimerie proprie… 🙂
Așa-i ce mult contează dacă începem să ne gândim măcar un pic altfel și ne schimbăm chiar și un singur obicei?
Dacă ne schimbăm obiceiurile vechi cu obiceiuri noi? Cu obiceiuri care ne duc mai aprope de obiective? Astfel de obiceiuri vei găsi și în e-book-ul cadou, dacă-l citești. Descarcă-l de aici!