A sosit vremea sa scriu in sfarsit si despre a doua intrebare cea mai frecventa, despre gestionarea banilor. Deja de mult ma pregatesc sa scriu despre acest subiect, fiindca n-as vrea ca acest blog sa fie un blog culinar, chiar daca deocamdata asa se pare, dar nu eu sunt de vina ca aceasta intrebare se aude cel mai des din gura femeilor („Ce sa fac azi de mancare?”). Dar a doua intrebare e strans legata de prima: „Imi dai imprumut 50 de lei pana la salar?”, pentru ca de cele mai multe ori banii trebuie pe mancare, mancarea avand prioritate fata de celelalte lucruri.
Dar tot aici se si poate economisi cel mai mult, crezi sau nu.
Gandeste-te ca la cumpararea aparatelor electrocasnice mari: chiar daca au pret mult mai mare decat meniul zilei, si chiar daca pot fi diferente imense de pret de la un magazin la altul, chiar si de 200-500 de lei, nu poti economisi sume atat de mari ca la cheltuielile zilnice pe mancare.
Dintr-un simplu motiv: aparate electrocasnice mari cumperi o singura data pe 10-15-20 de ani (depinde despre care-i vorba, despre masina de spalat, frigider sau cuptor), iar mancare cumperi aproape zilnic, asa devenind diferentele de cativa lei/zi cateva zeci de mii de lei in 30-40 de ani.
Iata ce mare responsabilitate are femeia de azi in bugetul familial, prin urmare si in viata familiei.
Daca ai putea economisi doar 2 lei pe zi din cheltuielile pentru alimente, aia ar insemna o economie de aprox. 29.000 Ron in 40 de ani, iar daca ai creste suma economisita pe zi cu doar 50 de bani, in 40 de ani ai avea cu 36.500 lei mai multi. N-am calculat nici cu inflatia, dar nici cu dobanda, sa zicem ca se compenseaza una cu cealalta.
Bine, nu-i o suma din care ai putea cumpara o casa, si oricum tu acum ai nevoie de ea, nu peste 40 de ani, dar exemplul acesta ilustreaza foarte bine cat de mult inseamna sa te gandesti in perspectiva: daca o casa nu poti cumpara din banii astia, o masina noua insa da, si chiar daca nu vei avea nevoie de o masina noua peste 40 de ani, si atunci se vede cat de mult conteaza sa te gandesti pe termen lung. Sa nu te uiti numai la valoarea de azi ai banilor, ci sa te uiti un pic mai in fata.
Daca te gandesti numai pe termen de un an, si atunci aia 2,5 lei inseamna 912,5 lei, pe care ai avea pe ce cheltui, nu? Fie vorba de o vacanta, fie vorba de taxele scolare universitare ale copilului, fie de o masina noua in locul celei vechi, fie de economisirea pentru anii pensionari.
Si 2,50 nici nu sunt asa de multi, nu-i asa? E pretul unui corn umplut… Ce-ar fi daca, cu planificare inteligenta ai putea pune deoparte suma aceasta (sau una diferita, mai mica sau mai mare, nu asta conteaza) fara sa o simti tu sau familia ta, fara sa renunti la lucrurile adevarat importante, fara privare.
Depinde doar de atitudine.
Despre asta as dori sa scriu in urmatoarea perioada, fara sa uit sa scriu retetele cu care sunt datoare inca si acum din articolul Prima luna din 2015, si altele noi.
Daca si pe tine te-a surprins ca din pretul unui corn cu ciocolata pe zi ai putea avea o masina noua de spalat intr-un an, o masina noua in 40 de ani, iar din pretul a doua cornuri ai putea lua o garsoniera dupa aceeasi parcurs de timp (si ai putea da in chirie pentru a-ti compensa pensia), trimite articolul mai departe persoanelor care pot fi interesate si schimba-ti obiceiurile financiare (si nu numai) inainte sa ceri imprumut pana la salar!
Dacă vrei și mai multe idei de economisit bani și de schimbat atitudinea, înscrie-te la newsletter și-ți mai trimit ca tu să nu mai ceri împrumut! Plus îți mai dau gratuit și o carte electronică în format pdf cu titlul „Slujitoarea sau regina casei? Sau: cum să te servească gospodăria pe tine și nu tu gospodăria?”.