Azi din nou introducem o rutină foarte importantă cu două componente: ia micul dejun și bea suficiente lichide! Precis mulți dintre voi deja fac asta, dar menționez totuși, pentru că știu că mulți nu fac. Deși e foarte important, mai ales dacă ești mamă, să ai grijă de tine. Dacă tu nu ai grijă de tine, și cazi de pe picioare, cine va avea grijă de copiii tăi? Și flylady tot spune că și stewardesele le atenționează pe mame ca în caz de urgență șă-și pună propriile măști de oxigen mai întâi, iar apoi ale copiilor. Copii au nevoie de ajutorul mamei lor, iar dacă tu leșini, nu vor mai primi asta.
Micul dejun sănătos
Deci ia micul dejun, nu te neglija! Nu spune că nu ai timp pentru tine! Dacă te neglijezi, și mănânci o ciocolată sau un covrig în loc de micul dejun, o neglijezi pe mama copiilor tăi. Nu fă asta! Ei au nevoie de o mamă sănătoasă și bine dispusă. Deci ce să mănânci de micul dejun? Să conțină carbohidrați cu absorbție lentă (cereale integrale – nu expandate pentru că alea „intră la apă”, și-ți va fi mai tare foame, pâine graham, chifle cu semințe fără zahăruri), proteine slabe (iaurt, sana, lapte bătut, lapte, brânză, cașcaval, ou, carne slabă), fructe și legume.
Aici găsești o listă de cumpărături ca să le ai mereu la îndemână >>
Evită carbohidrații cu absorbție rapidă (produse de patiserie, biscuiți cu zahăr, lapte cu cacao – cu zahăr, etc.), pentru că îți ridică brusc glicemia, după care și scade brusc. Rezultatul va fi din nou o foame îngrozitoare peste aprox. 2 ore. Dacă nu poți mânca dimineața imediat după sculare (nu toți au poftă), pregătește-ți un pachețel din cele de mai sus. Va fi mult mai ok, decăt să bifezi micul dejun cu un covrig sau o plăcintă pe la ora 11. Ca să ai timp de asta, du-te la culcare mai devreme sau pregătește cât mai multe lucruri pentru dimineață (hainele, lucrurile de dus cu tine, dar poți pregăti și apa din fierbătorul de cafea sau ceai, respectiv mâncarea neperisabilă)!
Bea suficient
Nici nu e așa de greu să bei suficiente lichide cum ți se pare prima oară. Îți arăt câteva idei. În primul rând să ai la îndemână întotdeauna suficientă apă. Dacă pornești undeva, du cu tine într-o sticlă de apă jumate de litru de apă. Când ești acasă, tot așa, ține la îndemână o carafă de apă și un pahar. Dacă o ai la îndemână o bei mult mai des, decât dacă n-o ai. O altă metodă (care e de fapt un proces de auto-generare) e să bei apă de fiecare dată când faci pipi. Sunt sigură că astfel vei bea suficiente lichide! Ideea e să bei când ți-e sete. Nu tot amâna! Pentru că dacă tot amâni, vei pierde senzația de sete. Dacă vei conștientiza o perioadă să bei suficient, senzația de sete îți va reapărea.
Se zice că trebuie să bem 8 căni de apă pe zi. Asta se pare cam mult și greu de realizat. Dar iată că nici nu-i așa de greu. Bea un pahar de apă imadiat ce te trezești, un ceai (sau alte lichide fără zahăr) la micul dejun! Mănâncă o supă la prânz, mai bea un pahar de apă. Apoi unul înainte de duș, și încă unul după. Mai bei câte-un pahar la cele două gustări și ai și băut cele 8 pahare de lichide. Dar e mai simplu să fii atent la semnalizările corpului tău. Dacă ți-e sete, nu amâna să bei!
Lucruri de făcut azi:
Dimineața
- Îmbracă-te și aranjează-te (leagă-ți șireturile)!
- Fă-ți patul!
- Uită-te pe calendar!
- Fă ordine într-o zonă critică timp de 2 minute (nu în 2 minute)!
- NOU: Ia micul dejun și vitaminele sau suplimentele alimentare (dacă folosești așa ceva)!
- NOU: În cursul zilei bea suficiente lichide (mai ales dacă ți-e sete)!
- NOU: Notează pe post-it-uri sau în jurnalul de control: ia micul dejun și bea suficiente lichide în cursul zilei!
Seara
- Fă ordine într-o zonă critică timp de 2 minute (nu în 2 minute)!
- Lustruiește-ți chiuveta din bucătărie!
- Uită-te pe calendar!
- Pregătește-ți hainele pe a doua zi!
- Pregătește-ți lucrurile pe mâine dimineața!
- Du-te la culcare devreme!