Cum aș fi vrut eu să fiu o mama perfectă?!

Fiind predispusa la perfectionism, totdeauna as fi dorit sa fiu o mama perfecta: locuinta sa fie mereu bec si luna, in fiecare zi sa astept acasa familia cu mancare calda, hainele sa se insire in dulapuri frumos aranjate si calcate ca in fotografiile de inspiratie de pe Pinterest, in cosul de fructe sa fie mereu fructe proaspete, sa fiu la zi cu ceea ce se intampla cu copiii, sa-i ajut la teme, sa stau de vorba cu ei suficient, etc.

A, si sa nu-mi pierd rabdarea, sa fiu calma, bine dispusa, zambareata si inca si bine ingrijita. Un fel de supereroina, sotie si mama perfecta, despre care am mai scris si aici.

Pe langa astea, imi mai place sa si citesc: tot timpul (as vrea sa) citesc mai multe carti deodata, si mai si frecventam cu familia o adunare din orasul nostru.

Asa ca, a trebuit sa-mi dau seama ca nu sunt perfecta. Acest lucru nu a fost greu de observat. Tot timpul aveam impresia ca neglijez ceva (sau si mai multe lucruri deodata? 🙂 ). Daca am avut de mancare, n-am avut haine curate. Daca am avut si una si alta, n-am facut curatenie. Dar daca au fost toate astea, precis ca de mult n-am vazut copiii…

Mereu mi-am pus intrebarea: „CELELALTE FEMEI CUM FAC CA ELE AU TIMP DE TOATE: casa lor tot timpul straluceste, toate lucrurile sunt in cea mai mare ordine si mai au timp si de lucruri creative… Si sa nu mai vorbim ca tot timpul sunt aranjate, freza la loc, unghiile lacuite?!”

In ultima vreme m-am gandit mult la principiul Pareto 80/20, despre care am aflat prima data intr-o carte (ghici de care?) de gospodarie (Bianka Bleier Birgit Schilling- Das Haushalts-Survival-Buch). Adica regula care zice ca 20% din activitati si eforturi sunt suficiente pentru a atinge 80% din rezultate. Si pentru restul de 20% din rezultatul final e nevoie de ceilalti 80% din munca investita.

Daca vrem sa devenim mai eficiente in viata, trebuie sa gasim acele activitati, care apartin celor 20% care necesita 80% din timpul nostru si energia noastra. In cazul femeilor, si mai ales al mamelor, in acei 20% intra munca de acasa: gatitul, cumparaturile, spalatul rufelor si al vaselor, calcatul, curatenia, debarasarea de lucrurile inutile, etc.

Daca reusim sa optimizam acesti 20% dintre activitati, deja am si reusit sa rationalizam 80% din munca noastra. Tocmai pentru asta am scris e-book-ul cadou „Slujitoarea sau regina casei?”, ca sa va ajut in asta. De aici se poate descarca.

Share Button