Cum să devii o mamă perfectă și nu o mamă perfecționistă?

Acum știm deja că nu sunt o mamă perfectă. Dar, de fapt nici nu mai vreau să fiu. Cel puțin nu perfecționistă. Pentru că nu mă ajută în progres, ci numai mă împiedică.

Niciodata n-am inteles, cum reusesc unele mame si femei sa spele un geam intr-un sfert de ora. Eu am avut nevoie tot timpul de minim o ora. Am observat, ca in blocul de vis-a-vis, femeile au spalat deja toate geamurile din casa, pana cand eu n-am terminat nici cu primul… Niciodata n-am inteles cum. Adica pentru o lungă perioadă de timp, dar dupa aceea m-am prins.

Nu toata lumea e atat de meticuloasa ca si mine… 🙂 : de obicei spalam geamurile cu apa si detergent, apoi le-am clatit cu apa si otet si le-am mai dat inca o data cu solutie de curatat geamuri, pe care am sters-o cu prosoape de hartie sau am tras-o cu racleta.

Dupa aceea am mai pierdut foarte mult timp jucandu-ma cu scormonirea firicelelor de praf din colturi cu scobitoarea sau cu un colt de burete imbibat in apa (a fost cand am scos si aspiratorul), cu frecarea si dezlipirea ramasitelor de garnitura de silicon care se duce deja, si cu inalbirea petelor uriase galbene de pe ramele unui geam (oricum n-am reusit perfect niciodata).

Garnitura de silicon rupta a devenit si mai franjurata (oricum n-o vede nimeni pentru ca e pe partea din afara), firicelele de praf in a doua zi au inceput sa se adune din nou, petele galbene n-au disparut complet niciodata (inca nici acum nu stiu de ce numai pe unul dintre geamuri au aparut).

Mi-am dat seama, ca la urma urmei e mult mai eficient, daca spal geamurile mai des, chiar daca le spal mai superficial, cu un randament de 80%, decat sa le spal 100% curate (asa ceva oricum nu se intampla numai in reclame), dar numai de 2-3 ori/an.

Insa e aceeasi situatie si la celelalte munci gospodaresti, si nu numai. Regula aceasta e valabila la fiecare lucru ce trebuie repetat la un anumit interval de timp (inclusiv la epilat, taierea unghiilor, pensat si orice „interventie” de infrumusetare).

Ce-ar fi, daca nu ne-am pieptana zilnic, numai o data pe an, iar data viitoare, pentru ca ni s-ar parea ca treaba aceasta e foarte costisitoare de timp, in fiecare zi am tot amana sa ne mai pieptanam, neavand timp suficient.

Nu trebuie nici sa sari peste cal si sa speli geamurile zilnic 🙂 . Sper cu nu ai tras concluzia aceasta. As fi vrut doar sa-ti sugerez sa nu te lasi franta de ideea, ca daca nu ai timp suficient sa faci un lucru perfect 100%, atunci mai bine sa nici nu te apuci de el, si ca nu esti o mama perfecta daca nu faci absolut toate lucrurile 100% perfect.

E valabil si la curatenie, si la gatit, dar si la toate celelalte munci gospodaresti. Ba mai mult, si la invatat (de ex. la invatarea unei limbi straine).

Nu poti termina azi lustruirea completa a mobilei? Fa numai o parte din ea si maine o vei continua! Sau saptamana viitoare. Sau peste o luna… E mai bine sa faci cate putin si azi, si maine, decat sa te trezesti ca ai tot amanat lucrurile, fiindca n-ai avut timp suficient.

Planifica, fa lista to do, imparte lucrurile de facut in faze mai mici si fa cate ceva dintre ele in fiecare zi!

Vei observa ca vei progresa mult mai mult, decat daca ai tot astepta ziua potrivita, cand nu plange copilul, nu vine postasul, nu te deranjeaza nimeni si ai exact timpul necesar pentru toate. 

Ziua aceea nu exista.

Cum a spus si Jean Fleming: ” Aud, cum imi zic mie insumi: Atunci, cand viata va deveni mai linistita! Dar trebuia sa invat deja de mult, ca viata nu ramane niciodata destul de timp linistita. Daca vreau sa realizez orisice, aceea trebuie s-o realizez in viata aceasta nelinistita. „

Share Button