Inca tot despre chestiuni banesti… Mi-am propus sa scriu minim 10 articole despre lucruri financiare (cel putin acum la inceput), fiindca mi se pare ca aceasta este una dintre cele mai dureroase probleme familiale: lipsa de bani, iar prin goana dupa bani si lipsa de timp.

Intr-adevar ma pus pe ganduri ceea ce am vazut intr-o zi la televizor: cu cateva minute diferenta erau cateva stiri total diferite, care, aparent, n-aveau nicio legatura una cu alta.

In prima s-a descris situatia financiara foarte grea din Romania, spunand ca vreo 80% (nu mai stiu exact) dintre romani traiesc de la o zi la alta, neputand economisi nimic din veniturile lor.

Nu peste mult timp, tot la stiri, aratau ambuteiajul din jurul Poiana Brasov, cauzat de cei care si-au petrecut weekendul lung in statiune. Parca si acolo era vorba de 80%, adica 80% din cazarile statiunii erau pline. Ok, stiu ca asta nu e egal cu 80% dintre romani, dar totusi…

Peste putin timp, tot pe acelasi post de stiri, era vorba despre inmultirea fast-food-urilor din Romania, fiindca tot mai multi antreprenori recunosc tendinta crescatoare in numarul celor care au nevoie de acest tip de „ingrijire”.

Atunci mi-am pus întrebarea: „Asta-i aceeași Românie?”.

Da, se pare ca sint aceeasi romani.

Atunci ce sa facem? Sa nu ne mai odihnim in statiuni? Sa nu mai mancam in fast-food-uri?

Nu despre asta-i vorba…

E vorba insa despre tendinte si despre atitudinea oamenilor, in special a romanilor, fata de bani. E vorba despre felul in care ei gestioneaza banii.

Mi se pare, ca majoritatea romanilor da prea mare importanta aparentelor: rochii elegante (la fiecare nunta la care suntem invitati una noua!), masini aratoase, haine de firma, tablete si telefoane de ultima generatie…

Iar ce e dincolo de aparente nu mai este clar: stramtoarea intr-o garsoniera mica modificata dintr-o uscatorie, munca grea, creditul de nevoi personale sau chiar spirala de datorii si insomniile cauzate de acestea.

Conform statisticilor, un salar mediu pe economie din Romania in 2015 e 1706 lei, iar banii cheltuiti pe mancare sunt in jur de 40% din veniturile gospodariilor.

Sa luam o familie medie de patru persoane: mama, tata si doi copii.

Sa presupunem ca amandoi lucreaza: mama castiga 1.180 lei, iar tatal aduce acasa 2.232 lei pe luna.

In cazul acesta asa arata cheltuielile: din 3.412 lei venit lunar 1.364,8 lei se duc pe mancare.

Asta inseamna 16.377 lei in decursul unui an, iar in 35 de ani 573.216 lei. Ca sa intelegi mai usor cati sunt banii acestia in banii noi, ti-am calculat si in euro: 129.546 euro.

Atat se cheltuie intr-o familie medie in perioada activa doar pe mancare: pretul a doua locuinte sau case renovate.

De ce 35 de ani? Cam asta e perioada in care se cheltuie pe mancare pe 4 persoane intr-o gospodarie. Dupa aceea copii parasesc casa parinteasca, iar inainte ii mai ajuta si parintii pe tineri.

Deci, atunci să luăm casă și să nu mâncăm? 🙂

Acum deja poti vedea ce mare responsabilitate ai tu, ca si mama, in gestionarea banilor si a cheltuielilor gospodaresti. Daca am reusi sa economisim doar 10% din suma aceasta, ar insemna 12.954 euro.

Ai avea idei pe ce sa-i cheltui, nu-i asa?

supermarket, drajeuri si dulciuri colorate

Si asta nici nu-i asa de greu acum, cand TVA-ul a scazut la 9% la mancare, adica pretul alimentelor a scazut in total cu 12%.

Am mai scris despre astea si in articolul I-mi dai imprumut 50 de lei pana la salar?, dar mi s-a parut important sa pun si mai mare accent pe subiectul acesta, ai banilor cheltuiti pe mancare in gospodarie de catre noi, femei si mame.

Nici n-ai stiut ce mare influenta ai ca mama asupra situatiei financiare a familiei, asa-i? Idei despre cum poti economisi la cumparaturi gasesti aici.

Preia managementul banilor de mâncare ai familiei, nu-i arunca pe fereastră! 

Fii mamă economă! Fii mamă chibzuită!

Succes!

 

Save

Share Button