Gustul copilariei de la tara, preparat la bloc prin magiun de prune… Cine nu-si aduce aminte de dulceata densa si consistenta de prune a bunicilor care pe vremuri s-a fiert in caldare la curte si in jurul caruia se putea sta de vorba ore intregi? Caldarile au disparut, insa la magiunul de prune aromat nu trebuie sa renuntam: se poate prepara foarte usor si la bloc si putem pastra si conversatiile la fel de dulci de langa el. Vă arăt cum.

Magiun de prune în 3 pași foarte simpli:

1. Se spala prunele sanatoase nici prea verzi, nici prea coapte, se curata de codite, se clatesc si se scot samburii. Daca prunele sant prea marunte sau nu ies usor samburii, se pot pune la fiert cu samburi cu tot, si dupa ce devin moi si ies samburii de la sine, se trec printr-o sita si se pun din nou la fiert. Asa inca n-am incercat.

cum se face magiun de prune

2.Se pun la fiert la foc mic intr-o oala de doua ori mai mare decat volumul prunelor, dar e de preferat sa fie si mai mare sa nu te scuipe magiunul fierbinte si ca sa eviti curatenia mare de dupa. Se amesteca din cand in cand, mai ales la inceput (pana cand lasa zeama) si la sfarsit (cand s-a evaporat deja apa).

cum se face magiun de prune

3. Magiunul de prune e gata cand deja nu se mai scurge de pe lingura intoarsa. Atunci se pune in borcanase sau in oale de lut care se inchid ermetic.

cum se face magiun de prune

Magiunul autentic de prune se prepara fara conservant si fara zahar si nu necesita nici sterilizare (daca ai lucrat curat).

Prima oara merita sa-l incerci cu o cantitate mai mica (3 kg de prune curatate), ca sa vezi cum iti iese si cat ai de lucru cu el. Si eu am inceput cu aceeasi cantitate si am fost atat de incantata de rezultat, ca am mai facut inca o tura de 5 kg.

Merita mult si din punct de vedere financiar, fiindca un kg de prune costa 2,5 lei (cel putin aici pe la noi saptamana trecuta, cand l-am facut, atata era), iar un kg de magiun 20 de lei (la piata). Mai demult se gasea intr-un lant de magazine regional la galetusa, cu 16 lei 1300 de g, insa de vreun an nu se mai gaseste. Asta m-a determinat sa-l prepar si eu (cel de curatenie indoielnica de la piata n-am avut curaj sa-l cumpar).

Cantitatea initiala va scade la un pic mai putin decat jumate: din 3 kg de prune iese aproape 1,5 kg de magiun.

Asa am observat ca timpul de preparare este direct proporțional cu cantitatea de prune: cate kile de prune ai, atatea ore va dura fierberea ca sa obtii consistenta dorita. Trebuie sa fiarba lent, sa se caramelizeze. Dar tu oricum ai timp suficient de toate, pentru ca ai citit e-book-ul cadou cu sfaturi utile de facut timp in gospodarie. Daca inca nu l-ai descarcat, o poti face de aici.

Atunci merita sa-l faci, cand oricum ai mai mult de lucru in bucatarie sau cand faceti temele de casa cu copilul tot acolo (daca-i posibil, nu in timp ce faci galuste cu prune, cum am facut eu: ne mai putandu-l amesteca cu mainile manjite de aluat, tot timpul am fost nevoita sa cer ajutorul familiei – dar si asta are farmecul lui).

Magiunul gata facut il poti folosi in galuste cu magiun de prune in loc de prune, pentru umplutura de placinte, pe paine cu unt sau cu paste si nuci facute la cuptor, pentru rulada umpluta cu dulceata sau in cornulete cu gem.

Dar si ca atare e foarte gustos (si nici nu ingrasa, pentru ca e fara zahar 😉 ).

Succes!

P.S.: intr-un borcanas mai special cu o eticheta vintage, legat cu un snur de canepa sau cu o panglica de matase frumoasa poate fi un cadou culinar dragut si gustos.

Share Button