Părerea lui flylady este că acest singur obicei, lustruirea chiuvetei din bucătărie, ne va schimba atitudinea față de toate treburile gospodărești. Ea însăși, care a fost o femeie foarte dezordonată, s-a schimbat complet începând cu acest simplu pas: lustruirea chiuvetei seară de seară. Succesul e garantat! Curățenia va fi contagioasă și se va răspândi iute în toată locuința. Ea ne încurajează să începem cu pași mici, și să le practicăm perseverent în fiecare zi. Până când ne va intra în sânge și le vom face fără să ne mai gândim. Ca un pilot automat. În fiecare zi vom adăuga câte-o sarcină nouă măruntă, până când ne vom forma rutina zilnică, săptămânală și lunară.

Deci, sarcina de azi e:

 • Lustruirea chiuvetei

Dacă ai neglijat-o foarte mult, s-a depus calcar pe ea, a devenit pătată, mată sau miroase urăt, prima oară poate fi nevoie de o curățare mai profundă. Iar apoi va fi nevoie doar de curățarea de întreținere, adică de lustruirea chiuvetei.

curatare calcar chiuveta

lustruirea chiuvetei cu bicarbonat

lustruirea chiuvetei, chiuveta stralucitoare

Flylady recomandă următorii pași pentru curățarea profundă a chiuvetei:

 1. Scoate vasele murdare din chiuvetă!
 2. Îndoapă chiuveta! Toarnă puțin Domestos, clor sau orice înălbitor (o tabletă dezinfectantă) pe fundul chiuvetei și lasă să se umple chiuveta cu apă fierbinte până la scurgere! (Dacă ai chiuvetă dublă, fă doar unul câte unul!)
 3. Lasă să acționeze timp de o oră! Scoate dopul cu o mănușă de cauciuc sau cu un clește!
 4. Clătește bine chiuveta cu apă curată, să nu rămână în ea chimicale!
 5. Freacă bine chiuveta cu pastă de curățat (Sano, Cif, Ajax) sau cu bicarbonat, apoi clătește-o bine din nou! Acordă atenție specială scurgerii!
 6. Scobește cu un cuțit mizeria de sub marginea chiuvetei, parcă ai scoate murdăria de sub unghii! (Eu recomand mai bine o scobitoare de lemn, pentru că e mult mai moale și nu-ți va zgâria chiuveta din inox sau din alte materiale lucioase.)
 7. Curăță de asemenea și bateria chiuvetei! Poți folosi și o periuță de dinți veche (sau ață dentară) pentru părțile mai greu accesibile. (Pentru îndepărtarea depunerilor de calcar e foarte eficientă sarea de lămâie dizolvată în apă sau înmuierea în oțet.)
 8. Pune soluție de curățat geamul (Sano, Clin, Cif, etc.) sau puțin oțet pe o lavetă și lustruiește chiuveta!
 9. De acum înainte, în fiecare seară, după spălarea vaselor, usucă chiuveta cu un prosop de bucătărie (după ce ai lustruit-o)! Astfel nu se va depune calcarul din nou pe ea.

Această procedură lungă doar o dată trebuie făcut. După aceea e suficient, ca parte a rutinei de seară, după ce speli vasele, să o freci jur împrejur cu buretele pe care ai pus puțin detergent, să o clătești cu apă, să o lustruiești cu puțin oțet și să o usuci cu un prosop sau o lavetă. Practic repeți doar pașii 5-8-9.

Avertisment la lustruirea chiuvetei

Dacă ai copii mici, nu-i lăsa în apropiere în timp ce acționează clorul sau înălbitorul!

După fiecare pas clătește bine chiuveta, să nu se amestece chimicalele sau detergenții, pentru că se pot degaja gaze toxice!

Eu și până acum am spălat chiuveta. Mare scofală!

Minunat! Atunci precis știi ce bine e când dimineața în bucătărie te întâmpină o chiuvetă curată și strălucitoare. Bucură-te că și ceilalți vor deprinde acest obicei! Ziua pornește mai frumos dacă ne zâmbește o chiuvetă lustruită. Tu însuți de mâine va fi mulțumitoare pentru asta.

Toată bucătăria arată mai ordonată și mai curată de la o chiuvetă strălucitoare, chiar dacă nu ai făcut nimic altceva. Altfel, se va răspândi curățenia, o să vezi numa’! Începi cu acest pas mic din rutina de seară, și ți se va face chef și la celelalte treburi.

Alte sfaturi legate de lustruirea chiuvetei

 • flylady mai recomandă să lustruiești chiuveta cu un fel de ceară sau cu o picătură de ulei în caz că nu ești mulțumită de strălucirea ei după curățarea profundă
 • dacă ai mașină de spălat vase poate nu va fi nevoie să lustruiești chiuveta în fiecare seară. În acest caz rutina de seară poate fi de a pune toate vasele murdare în mașina de spălat vase și pornirea programului. Dimineața nu uita să le scoți și să le pui la loc!
 • nu fi nervoasă dacă imediat după lustruirea chiuvetei cineva pune un vas murdar în chiuvetă! Asta-i viața. Toate „aleargă necurmat spre locul de unde pornesc, ca iarăși să pornească de acolo.” (Eclesiastul 1) – dar numai în această eră! 🙂
 • toate încăperile locuinței au o chiuvetă strălucitoare, care dacă e în ordine și pusă la punct, toată camera se va părea mai frumoasă și mai ordonată. De ex. în dormitor asta e patul, în camera de zi canapeaua.
 • lustruirea chiuvetei poate părea un lucru mărunt, însă dacă o faci, îți oferă o satisfacție rapidă, ce te va ajuta să privești cu încredere treburile gospodărești falnice din fața ta

Du-te și fă să-ți strălucească chiuveta din bucătărie!

Share Button