Toată lumea știe că de Paști sărbătorim învierea lui Isus Hristos.

Dar oare când și cum s-a sărbătorit prima dată Paștele?

Nu, nu la învierea lui Isus, ci înainte de exod (asta nici eu n-am știut cu câțiva ani în urmă). Dumnezeu a arătat omenirii și celui mai mare conducător al lumii din vremurile acelea, faraonului, ce se va întâmpla cu cei care nu se supun cuvântului său și nu cred în jertfa înlocuitoare, în care trebuia să moară un animal nevinovat (în cazul acesta un miel) în locul fiecărei familii și în locul fiecărui om, dar totodată cum îi va ocroti pe cei care se-ncred în El și cuvântul lui și vor unge stâlpii ușii și pragul de sus al caselor cu sângele mielului (care simbolizează sângele lui Isus Hristos).

Ce s-a întâmplat mai exact?

3. Vorbiti intregii adunari a lui Israel si spuneti-i: „In ziua a zecea a acestei luni, fiecare om sa ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casa.

4. Daca sunt prea putini in casa pentru un miel, sa-l ia cu vecinul lui cel mai de aproape, dupa numarul sufletelor; sa faceti socoteala cat poate manca fiecare din mielul acesta.

5. Sa fie un miel fara cusur, de parte barbateasca, de un an; veti putea sa luati un miel sau un ied.

6. Sa-l pastrati pana in ziua a paisprezecea a lunii acesteia; si toata adunarea lui Israel sa-l injunghie seara.

7. Sa ia din sangele lui si sa unga amandoi stalpii usii si pragul de sus al caselor unde il vor manca.

8. Carnea s-o manance chiar in noaptea aceea, fripta la foc; si anume s-o manance cu azime si cu verdeturi amare.

9. Sa nu-l mancati crud sau fiert in apa; ci sa fie fript la foc: atat capul, cat si picioarele si maruntaiele.

10. Sa nu lasati nimic din el pana a doua zi dimineata; si, daca va ramane ceva din el pe a doua zi dimineata, sa-l ardeti in foc.

11. Cand il veti manca, sa aveti mijlocul incins, incaltamintea in picioare si toiagul in mana; si sa-l mancati in graba; caci este pastile Domnului.

12. In noaptea aceea, Eu voi trece prin tara Egiptului si voi lovi pe toti intaii nascuti din tara Egiptului, de la oameni pana la dobitoace; si voi face judecata impotriva tuturor zeilor Egiptului, Eu, Domnul.

13. Sangele va va sluji ca semn pe casele unde veti fi. Eu voi vedea sangele si voi trece pe langa voi, asa ca nu va va nimici nicio urgie, atunci cand voi lovi tara Egiptului.

14. Si pomenirea acestei zile s-o pastrati si s-o praznuiti printr-o sarbatoare in cinstea Domnului; s-o praznuiti ca o lege vesnica pentru urmasii vostri. (Exod.12, 3-14)

De unde știm că sângele mielului previzualizează sângele lui Isus?

În foarte multe locuri din Biblie găsim referiri la aceasta, dar poate cea mai concretă este cea făcută de Ioan Botezătorul, când a afirmat că Isus este mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii. (Ioan 1,29)

Isus mielul lui Dumnezeu să fie mielul tău!

Și găndește-te: mielul acela mititel și drăguț ce urma să fie înjunghiat nu era doar mielul lui Dumnezeu, ci mielul întregii familii. Din data de 10 până-n data de 14 a lunii trebuia să țină fiecare familie în casă mielul acela de doar un an. Copiii s-au jucat cu el, l-au mângâiat, l-au ținut în brațe. Lor le pare rău chiar și de un mieluț de pluș, dacă-l pierd, dar atunci de o ființă vie? Precis s-au atașat foarte mult de el, și au plâns când au văzut cum îl înjunghie tatăl lor și cum îi curge sângele.

Tu l-ai primit pe Isus în casa ta și te-ai atașat de El?

 

 

Share Button