Hello, din nou aici în prima și ultima zi a ultimei zone flylady. În acest articol va fi vorba despre debarasarea holului, care practic e o intersecție pe culoarul dintre camere și baie, și e alcătuit doar dintr-o gaură, în care am băgat mașina de spălat, o bară de lemn și un raft. Am pus mașina de spălat în hol, ca să am mai mult loc în bucătărie pentru un mobilier normal. În baie aproape nici noi nu încăpem, nu o mașină de spălat! Voi scrie câteva cuvinte și despre raftul de baie… dar de acolo nu prea am avut ce arunca.
Flylady în hol
Raftul de perete
Deci, pentru că am fost nevoiți să așezăm mașina de spălat în fosta debara – care înainte era tot o simplă gaură, numa’ tati a făcut un sistem de rafturi metalice cu două uși din ea, pe care l-am desființat să-ncapă mașina de spălat – m-am gândit să utilizăm eficient și spațiul de deasupra mașinii de spălat: să montăm o bară pentru uscarea rufelor (încă n-am avut suportul pentru umerașe), și un raft pentru obiectele voluminoase folosite mai rar (n-am avut încă garderoba actuală).
Raftul s-a dovedit un loc ideal pentru lăzile frigorifice, pe care le depozitez stivuite (una e mai mică decât cealaltă). Aici se ascunde și setul de porțelan al lui mami într-o cutie de carton (e prea frumos să scăpăm de el, dar n-avem nici unde-l expune), dar și olița copiilor (câteodată mai prinde bine la analizele de laborator). La fel și furtunul și distanțierele mașinii de spălat. Poate nici de astea nu vom mai avea nevoie niciodată, și totuși…
Dar, de ceea ce sigur nu vom mai avea nevoie vreodată din acest hol, e în cealalaltă cutie de carton: o grămadă de zdrențe uzate, păstrate pentru a șterge praful sau pentru orice eventualitate. Și bineînțeles niciodată n-am șters praful cu ele. O dată, când am rașchetat parchetul, „meșterul” a răsturnat întâmplător o cutie de lac. A strigat să-i dau repede o cârpă, dar n-am avut de fel. S-a supărat, și m-a amenințat, că dacă nu-i dau, își rupe cămașa și cu aia va aduna lacul răsturnat. Din cauza aceasta am strâns mulțimea de zdrențe. Ei acum și asta am aruncat la gunoi. Ce ușurare! Așa măcar am pus furtunul și olița în cutia golită. Mai puține obiecte care se prăfuiesc, mai puține de șters.
Partea superioară a mașinii de spălat
Evident și aici s-au îngrămădit lucrurile îndată ce n-am mai folosit corespunzător spațiul. Pe bara de haine, în loc de rufele spălate, am început să uscăm costumurile de baie și pungile folosite la înot. Aici am aruncat și flacoanele goale strânse și toate prostiile. În ligheanul de pe mașina de spălat s-au îngrămădit detergenții, accesoriile de curățenie, nucile de spălat, spray-ul pentru îndepărtarea petelor, soda de rufe, oțetul, clorul, peria wc de rezervă, pompa, flacoanele cu soluția pentru șters geamurile, perii, bureți și tot felu’. Abia am mai reușit să găsesc ceva între ele. Iar să fac curățenie în lighean, mi s-a părut și mai greu.
Ligheanul am dat la fiica mea (tocmai s-au spart cele două, ce avea la cămin), curățătorul de geam abia cumpărat și pămătuful de praf antistatic am pasat la sora / soacra mea (oricum nu-mi plăceau, iar ele s-au bucurat de ele). Soda de rufe și resturile de detergenți praf am răsturnat în borcane sau găletușe transparente etichetate și marcate. Am aruncat și o periuță uzată rău. Am selectat cearșafurile și lenjeriile de pat: am îndepărtat părțile prea uzate, iar părțile care se pot recicla, le-am pus la un loc cu celelalte materiale pentru cusut. Le poți vedea în articolul despre mărunțișuri în care am făcut ordine pe raftul din garderobă. Dintr-odată s-a eliberat o mulțime de spațiu! Pe poză toate se mișcă, pentru că mașina de spălat tocmai mergea…
Raftul de baie
Am aruncat și stick-urile de alaun pe care nu le mai foloseam de un veac (de când eram ucenică de manichiură-pedichiură de vreo 13 ani :)), pila de călcâie cu mânerul rupt. Dacă am ajuns până aici, am aruncat și resturile de strugurele și creionul nazal uscat, care nu erau pe raftul de baie, dar mi-am adus aminte la acea fază. Și oricum arătau bine pe aceeași poză.
Câteva sfaturi pentru eliminarea obiectelor inutile din baie și de pe raftul de baie:
- Setează temporizatorul de bucătărie sau timer-ul mobilului pe 15 minute (sau pornește un playlist cu muzică ritmică)
- trage aer adânc și
- aruncă toate obiectele inutile din hol și baie (sau din ultima ta zonă din cele 5 zone flylady)!
Spor!
One comment
Pingbacks