Curățenia de primăvară va fi mult mai ușoară dacă nu începem imediat cu ea, ci mai întâi aruncăm tot ce considerăm gunoi, ne debarasăm și de lucrurile de care nu mai avem nevoie, dar care mai pot fi utile altora, iar după aceea facem ordine între lucrurile rămase. Curățenia mare propriu zisă poate urma după ce suspinăm cu ușurare „În sfârșit e ordine! Nu mai văd nici un gunoi.”

Prima săptămână din proiectul pregătiri de paște o dedicăm deci primului pas: aruncăm tot ce-i gunoi.

Când zic gunoi mă gândesc de exemplu la:

  • tot ce e gunoi cu adevărat: flacoane de șampon (deși o parte din ele poți recicla în proiecte handmade, de ex. pentru niște organizatoare de cabluri), tuburi de pastă de dinți golite, cutii de carton goale, bețișoare de urechi folosite, pahare de iaurt, tot felul de fițuici pe ici, pe colo, facturi si bonuri arheologice, a suta cutie de înghețată care va mai fi bună pentru cine știe ce
  • lucruri care s-au stricat complet și nu se mai pot repara: umbrele stricate, jucării sparte, pantofi rupți, ciorapi deșirați, șosete găurite care nu se mai pot coase, etc.
  • conținutul cutiilor „nici nu mai știu ce am pus în ele” (cutii depozitate pe balcon, în cămară, în garaj sau în pod, pe care le-ai și uitat și nu le-ai mai desfăcut de ani de zile): verifică-le! Dacă până acum nu ți-au lipsit lucrurile din ele, poate nici de-acum încolo nu-ți vor lipsi. Sau poate descoperi niște comori uitate, iar atunci le poți pune într-un loc ce le cuvine.
  • electronice și electrocasnice mici stricate: telefoane mobile, încărcătoare, tot felul de cabluri, carduri de memorie, baterii, becuri, cutiile și instrucțiunile lor păstrate pentru garanție, cu perioada de garanție demult expirată, dar uitate în fundul sertarelor

Pune-ți întrebarea: „E gunoi?”! – Da? Aruncă-l!

Deci săptămâna asta ia un sac mare de gunoi și fă turul locuinței! Uită-te și în spatele ușilor, pe deasupra dulapurilor, în sertarele mici, ascunse. Gândește-te la pantofii pe care vrei să-i duci la reparat de ani de zile, dar nu ești sigură că se mai pot repara. Săptămăna aceasta ia-i cu tine, și du-i la pantofar să-l întrebi: dacă nu se mai pot repara, aruncă-i! Sau la nenumăratele reviste de reclamă de anul trecut, ziarele vechi, etc.

Îl poți înrola și pe bărbatul tău, poate reușiți să răriți și cutia de unelte. Dacă el nu-i dispus, mai bine nu arunca nimic din ea, pentru a evita ciocnirile ulterioare :)!

În prima rundă încă nu fă ordine, nu selecta lucrurile ce vrei să păstrezi, aia vom face pe urmă! Acum focusează-te să aduni și să arunci cât mai mult gunoi posibil, să zicem minim 50 de bucăți, indiferent de dimensiunea și volumul obiectelor! Contează și un post-it mărunt și un fier de călcat voluminos. Dar dacă găsești mai multe, nu te abține!

Colectează selectiv!

După ce ai făcut turul locuinței selectează conținutul sacului și ce se poate recicla, reciclează-l! Aruncă-l în tomberoanele de colectare selectivă din cartierul tău, iar dacă ai deșeuri electrice sună la un centru de colectare care lucrează în parteneriat cu o primărie și ei se vor deplasa gratuit la tine acasă pentru ele (numerele de telefon le găsești pe site-ul rorec.ro). Sau dacă ai drum la hipermarketurile Carrefour, du-le cu tine: în parcările lor sunt amplasate niște centre de colectare, unde mai și primești niște bănuți pentru deșeuri sub formă de vouchere, ce se pot utiliza în termen de 30 de zile în hipermarketurile Carrefour.

Spor la aruncat gunoi! Scrie în comentarii tu de câte bucăți ai reușit să scapi!

Share Button