Planul de curățenie publicat data trecută se poate părea super organizat și prea riguros pentru unii. Poate te-ntrebi cum te vei putea ține de el dacă intervine ceva neprevăzut, o boală, o călătorie. Sau ce se va-ntâmpla dacă te-nscrii la un training sau ești în sesiune? Deoarece pe fiecare zi, fiecare săptămână și pe durata întregii luni este planificat ceva de făcut, se pote părea că dacă omiți ceva se dărâmă întregul sistem. Dar nu este așa. Se-ntâmplă exact invers.
Avantajul acestui sistem constă tocmai în faptul că nu omiți nimic. Chiar dacă rămâne afară ceva, nu trebuie recuperat. Niciodată. Nimic. Niciodată nu trebuie să simți presiunea de a recupera ce ai omis! Bloggerița despre care am mai vorbit ne dă niște sfaturi foarte utile și în privința asta. În primul rând e nevoie de jurnalul control – zice ea, care trebuie întocmit o dată și bine cu rutinele, listele de zonă și sarcinile complet personalizate conform nevoilor tale. Iar de acolo totul va merge singur ca la carte. Planner-ul „se va gândi în locul tău”, va spune ce urmează de făcut.
Cum ați văzut, am împărțit rutinele în 3 grupe mari:
- cele legate de săptămână (de zona în care suntem)
- sarcinile legate de zilele săptămânii (pe care le învățați în a treia săptămână a programului și după aceea le mixați cum doriți)
- și sarcinile legate de etapele zilei (rutina de dimineață, rutina de seară și eventual rutina de dupăamiază) – cu ceea ce ne obișnuim în primele două săptămâni ale programului
Ghid de utilizare al planului de curățenie
Dacă-ți verifici plannerul (jurnalul de control), din punctul de vedere al rutinelor e ca și cum te-ai uita la ceas. Cât îi ora, minutul și secunda? Ora în acest caz e cea mai mare unitate, adică sarcinile săptămânii (zonei), minutul e ziua săptămânii, iar secunda e partea zilei.
Să propunem de exemplu că (îți) revii din boală sau din vacanță sau dintr-o muncă cu termen limită sau din orice la ora cinci dupămasă, marțea, în data de 30 iunie, și atunci te simți în stare să reiei rutina. Pentru că și asta e important: nu trebe să începi îndată treburile gospodărești. Poate ajungi acasă din vacanță și nu poți face tot ce ți-ai propus pentru acea zi, pentru că ești obosită – vei face în următoarea zi.
Dar ce-nseamnă că e ora cinci dupămasă, marți, 30 iunie?
- Fiind ora cinci dupămasă te ocupi doar de rutina de seară nu și de cele de dimineață
- Marțea e ziua planificării și organizării, deci întocmești meniul săptămânal și scrii lista de cumpărături pentru a doua zi.
- Arunci o privire pe jurnalul de control, și vezi că ești în zona 5 (în zona băii în cazul meu). În perioada rămasă din săptămână încerci să faci cât reușești din zona băii. Dacă e posibil, deja și azi încerci să faci câte ceva de pe lista de sarcini a zonei.
Și atât. Cu asta deja te-ai și reconectat în ciclu.
Deoarece fiecare rutină se repetă ciclic în continuu (fie cele zilnice, fie cele săptămânale, fie cele legate de zone), niciodată nu trebuie să te stresezi să recuperezi ce ai omis. N-ai omis nimic. La ora cinci dupămasă faci numai rutina de seară, iar rutina de dimineață o vei face mâine. Nu te mai apuci să faci patul. Îl vei face în următoarea dimineață. Și deoarece ți-ai revenit marțea, a rămas afară primenirea locuinței de luni. Îi va veni rândul săptămâna viitoare. Au rămas nefăcute și zonele anterioare – le vei face luna următoare. 🙂
E foarte important să nu ai remușcări dacă rămân afară câteva lucruri. Asta-i viața. Nu suntem roboți. Tot timpul va interveni ceva, niciodată nu va merge totul după cum ai plănuit. Dar dacă ai un plan bine gândit, știi de unde s-o reiei, și nu va trebui să te panichezi, oare de unde să o începi. E în jurnalul de control negru pe alb.