Ce sa faci de mancare cand nu ai decat o jumate de ora? Galuste cu branza. E o cina usoara sau un desert sanatos. Dar poti sa le duci si la servici de pranz intr-o cutie care se-nchide bine…

Se serveste cu smantana, zahar praf (vanilat), fructe sau gem.

Ingrediente pentru 4 portii de galuste cu branza:

  • 500 g branza de vaci (nu prea uscata, dar nici prea moale)  4-5 RON
  • gris de grau                                                                    0,8 RON
  • un ou                                                                             1,0 RON
  • 2 linguri de zahar/fructoza                                     0,13/ 0,75 RON
  • un varf de cutit de sare pentru galuste
  • o lingura de sare pentru fiert                                            0,6 RON
  • pesmet                                                                          0,5 RON
  • 25 g unt (65%)                                                              0,5 RON

Total undeva intre 8,5 si 9,15 RON.

Așa fac galustele cu branza:

rumenesc pesmetul intr-o cratita la foc potrivit (prima data la foc mijlociu, amestecand continuu, iar dupa ce s-a incalzit, la foc mic, amestecand in continuu si mai departe, avand grija, ca se prinde dintr-odata. Trebuie avut rabdare, ca mai intai incepe sa se rumeneasca greu, dar dupa aia, se arde rapid).

Cand vad ca incepe sa devina auriu, sting plita si amestec bucatica de unt in pesmet. Se topeste si asa, untul nu trebuie prajit. Sa fiu sincera, eu fac toata portia de pesmet din punga deodata (asa tin minte ca iau de 200 de g, si ce nu folosesc il tin intr-o galetusa de plastic sau o cratita in frigider. N-are nimica… Macar data viitoare nu trebuie sa pierd vremea si cu asta. Daca nu gatesc timp mai indelungat galuste cu prune, de branza sau altceva la care am nevoie de pesmetul prajit, il mancam cu paste si cu gem subtire de caise sau de macese, sau cu paste cu nuci (in loc de zahar punem pesmet si gem).

Deci zdrobesc branza cu zdrobitoarea de cartofi, si amestec in ea grisul tot cu zdrobitoarea. Grisul nu-l cantaresc, nici nu stiu cantitatea exacta: pun atata incat amestecul sa nu fie nici prea moale, nici prea tare. Despart albusul de ou de galbenus si il bat spuma cu zaharul si sarea. Dupa ce-i gata, il amestec cu galbenusul de ou. Oul batut cu sarea si zaharul il amestec in branza cu gris.

Asa arata, nici prea moale, nici prea tare

Pun apa la fiert intr-o oala, cand da in clocot pun sarea in ea si bilutele formate cu mainile umede (reduc focul). Cand galustele se ridica pe deasupra apei le si scot (unul cate unul, nu trebuie fierte prea mult dupa ce s-au ridicat, ca se sfarama),

sunt gata galustele de branza, sau ridicat deasupra apei

le rostogolesc in pesmetul rumenit,

Rostogolirea galustelor de branza in pesmet prajit

si gata. Se pot manca…

galuste de branza pe o farfurie albastra

 

Calde sunt cele mai gustoase, dar daca nu pun prea mult gris in ele, atunci si rece sunt bune, nu se intaresc prea mult. „Mai vreau galuste cu branza!”

Poftă bună!

Dacă aceste găluște cu brânză ți s-au părut gustoase, înscrie-te acum la newsletter, să-ți mai trimit și alte rețete de mâncare, dar și un e-book gratuit cu multe idei de făcut mai ușoară munca de acasă!

Share Button