Mancarea de fasole uscata cu suc de rosii e mancarea preferata a intregii familii, e consistenta si e gata repede (daca ai oala sub presiune). Familia mea ar vrea sa o gatesc si mai des…
Fasole uscată cu suc de roșii – ingrediente pentru 4-6 porții:
- jumate de kg de fasole alba uscata 3,5 RON
- 5 cepe mijlocii 1 RON
- ulei (3-5 linguri) 0,4 RON
- un fir mic de carnat afumat uscat sau alte afumaturi (pentru gust, optional) 5 RON
- o lingura rasa de sare
- 1 foaie de dafin (optional)
- o lingurita de chimen (optional)
- jumate de litru de suc de rosii 2 RON
- piper negru macinat
- boia de ardei dulce/iute
- 1 ardei sau gogosar rosu (optional)
Condimentele + ardeiul aproximativ = 1 leu.
Total 13 RON.
Fasole uscată cu suc de roșii – așa se pregătește:
Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa rece peste noapte sau macar 6-8 ore. Dupa ce s-a inmuiat se pune la fiert in oala sub presiune cu o lingura de sare, o foaie de dafin si cu apa rece cat sa acopere bine fasolea si inca un deget. Se fierbe timp de 10 min. dupa ce a inceput sa fluiere oala.
Intretimp se curata cepele, se taie cubulete si se calesc putin in ulei la foc mic intr-o oala sau cratita mai mare (sa-ncapa si fasolea in ea), dupa care se mai adauga carnatul taiat rondele, ardeiul taiat cubulete, chimenul si se mai calesc un pic impreuna, amestecandu-le din cand in cand.
Se presara boia si piperul si se amesteca bine.
Se toarna sucul de rosii si se fierbe si cu acesta.
Pana atunci de obicei e gata si fasolea si se poate pune in ceapa pregatita adineaori. De obicei nu ramane prea multa apa pe ea. Incerc sa nu pun toata apa, ci fasolea o scot cu polonicul cu cat mai putina apa, ca sa nu fie prea greu de digerat (si oricum va fi sucul de rosii in locul ei).
Se fierb impreuna cateva minute, se arunca foaia de dafin si e gata.
Daca o faci cu costita sau alte afumaturi, poti sa le fierbi impreuna cu fasolea sau daca sunt prea grase/sarate, atunci in alta apa separata, dupa care o arunci si folosesti numai costita sau ciolanul din ea…
Se poate face si cu morcovi si radacina de patrunjel, dar eu acum n-am pus nici macar ardei in ea, si si asa a fost buna…
Poftă bună!