Paturile, de obicei, ocupă cel mai mult loc din cameră. Când intri în acea încăpere, n-ai cum să nu observi mobila de cea mai mare suprafață din ea. Dacă acea zonă e ordonată, tot spațiul pare mai ordonat. Patul e chiuveta strălucitoare a dormitorului, precum canapeaua extensibilă e chiuveta strălucitoare a camerei de zi. Durează doar 2 minute să-l faci, dar îți va schimba toată ziua. Fie petreci toată ziua acasă, fie pleci la lucru. Deci următoarea rutină pe care o luăm pe listă e: fă-ți patul! Nu uita să o treci pe postitul reminder sau în jurnalul control.

„Dacă vrei să schimbi lumea începe prin a-ți face patul! Dacă o să-ți faci patul în fiecare dimineață, vei realiza prima sarcină a zilei în curs. Asta o să-ți dea un pic de mândrie, și te va încuraja să realizezi altă sarcină. După care alta, și alta și alta. La sfârșitul zilei acea sarcină realizată se va transforma în mai multe sarcini realizate. Facerea patului va întări ideea că lucrurile mici din viața ta contează. Dacă nu ești capabil să execuți sarcini mici, niciodată nu vei fi în stare să faci ceva grandios. Dacă din întâmplare ai avut o zi mizerabilă și vei veni acasă unde patul este făcut, pe care tu l-ai făcut, asta îți va da încrederea că mâine va fi o zi mai bună.” – astea sunt cuvintele unui Amiral Navy Seals, însă nici eu n-aș fi putut zice mai frumos.

fă-ți patul, flylady

Fă-ți patul! Dar când și cum?

Unii zic să faci imediat ce te scoli, alții să-l lași un pic desfăcut să se aeriseze (contra acarienilor care se dezvoltă mai ușor într-un mediu umed și cald). Las la latitudinea ta. Tu decizi, în funcție de cât de tare transpirați, cât timp ai la dispoziție dimineața înainte de a porni de acasă, etc. Dacă dormi împreună cu perechea ta, și eventual el mai rămâne în pat, aranjează totuși partea ta dacă e posibil (dacă folosiți lenjerii de pat separate). A, și încă ceva: dacă face el patul și nu-ți prea place cum e făcut, nu-l critica, pentru că poate nu îl va mai face deloc. Fă ordine și în jurul patului! Aruncă batistele folosite în timpul nopții, aranjează lucrurile de pe noptieră, adună șosetele împrăștiate, etc.

Lucruri de făcut azi:

Dimineața

  • Îmbracă-te și aranjează-te (leagă-ți șireturile)!
  • NOU: Fă-ți patul!
  • Uită-te pe calendar!
  • Fă ordine într-o zonă critică timp de 2 minute (nu în 2 minute)!
  • Notează pe post-it-uri sau în jurnalul de control: fă-ți patul!

Seara

  • Fă ordine într-o zonă critică timp de 2 minute (nu în 2 minute)!
  • Lustruiește-ți chiuveta din bucătărie!
  • Uită-te pe calendar!
  • Du-te la culcare devreme!
Share Button