M-am hotărât să fac o dereticare generală, fiindcă prin eliminarea obiectelor inutile din locuință voi câștiga timp, voi avea o locuință mai degajată, plus mai economisesc și bani.
1. Cu eliminarea obiectelor inutile câștigi timp și energie
Obiectele inutile tot timpul trebuie ocolite, șterse de praf, și trebuie mișcate de colo-colo. Trebuie scotocite, trebuie să urci peste ele și trebuie depozitate. Plus, să-ți bați mereu capul ce să faci cu ele. E mult mai simplu să faci curățenie atunci când casa nu e plină de o mulțime de obiecte inutile. Termini mult mai repede și necesită mult mai puțină energie. Nu trebuie să pierzi o oră cu punerea lucrurilor la loc, înainte de a face curățenie, pentru că toate vor avea locul lor și le vei putea pune acolo imediat după utilizare. Mai puține obiecte = mai puțin de făcut ordine.
Obiectele utile se pot găsi în mult mai scurt timp dacă scăpăm de obiectele inutile, și nu trebuie să le căutăm în jungla lucrurilor acumulate. Obiectele inutile acumulate întârzie o mulțime de fluxuri de lucru. Exemplul meu preferat din Cartea de supraviețuire în gospodărie e asta: ai nevoie de 6 secunde să bați un cui în perete, dar durează 5 minute să găsești cuiul și ciocanul?
A găsi rochia preferată între celelalte o mie și o sută de haine durează destul de mult. E mult mai simplu s-o găsești într-o garderobă organizată și pe jumătate goală. E valabil și la detergenți, lucruri depozitate, încălțăminte și la orice altceva.
2. Trăiești mai degajată dacă arunci lucrurile nefolositoare
Cele mai multe interioare dintr-un catalog sau de pe Pinterest ne plac pentru că sunt mult mai aerisite, armonioase și mai ordonate decât mediul în care trăim zi de zi. Mult mai puține obiecte inutile înseamnă viață mult mai simplă și mai plăcută. Gândește numai la o excursie cu un rucsac greu încărcat cu tot felu’ de obiecte inutile, și la una cu un rucsac cu cele absolut necesare. Pe care ți-ai dori-o?
O altă idee care mi-a plăcut tot din aceeași carte e că un subsol plin de obiecte inutile sau o mansardă supraaglomerată arată un stil de viață indecis și sarcini nerezolvate. Poate încă n-am prelucrat trecutul și nu ne-am despărțit de el cu toată încărcătura lui.
După eliminarea obiectelor inutile putem trăi legătura dintre ordinea exterioară și cea interioară. Ei, asta aș vrea să încerc și eu.
3. Economisești bani prin eliminarea obiectelor inutile
Într-o gospodărie obișnuită obiectele depozitate ocupă 30% din locuință. Socotește ce înseamnă asta la factura de încălzire, la cumpărarea cutiilor de depozitare, la prețul dulapurilor sau al spațiilor de depozitare. Nu-i sigur că merită să-ți faci pivniță la casa pe care o construiești. Socotește! Poate merită mai bine să scapi de obiectele inutile, ca apoi la nevoie să le cumperi din nou, decât să le depozitezi. Așa am auzit, că la construcția unei case betonul e cel mai scump. Iar pivnița de obicei se face din beton… și se folosește pentru depozitarea obiectelor inutile.
Chiar dacă nu ești tocmai în construcție: în cazuri extreme poate merită să te gândești la eliminarea obiectelor inutile și la mutarea într-o locuință mai mică. Și eu m-am gândit, că n-ar fi trebuit să luăm anul trecut un dulap imens. Mai întâi trebuia să fac o selectare temeinică în toată casa.
Plus, prin frământarea casei deseori îți dai seama că ai deja ce tocmai ai vrut să cumperi, doar ai uitat.
Într-un singur cuvânt: viața e mai ușoară cu mai puține obiecte. Literalmente.