Uneori in cele mai mari intruniri familiale se simte cea mai singuratica fata omului- asta nu eu am fost acum 😉 – cand i se pare ca toata lumea e vesela si fericita in jurul ei, numai ea sta singuratica intr-un colt, cuprinsa de depresia de Craciun: uitata, obosita, rupta si coplesita. Mail-ul, facebook-ul si casa e galagioasa de felicitari de Craciun, dar ei toate astea i se par fraze goale, inutile, chiar deranjante si obositoare: „De ce sa ma bucur?”, intreaba, si in starea aceasta chiar si lumina soarelui i se pare exagerata, ostentativa si intruziva.
Uneori suntem predispusi sa credem ca noi suntem in starea cea mai infirma: poate fi de mare folos, daca ne hotaram sa nu ne invartim in jurul nostru, ci cautam o persoana care e si mai neputincioasa decat noi (sigur vom gasi), si incercam s-o ajutam sa se ridice din starea aceea vulnerabila (materiala, sufleteasca, familiala, fizica)- atatea probleme sunt in jurul nostru, ca precis vom gasi pe cineva in apropierea noastra, caruia ii putem fi de folos. Iar sentimentul de inutilitate dispare indata. Sufletul binefacator va fi saturat, si cel ce uda pe altii va fi udat si el.
Dacă suferi de depresia de Crăciun și de singurătatea în doi, sper să te ajute ideile următoare:
1. Ajută o persoană care e în stare materială mai rea decât tine!
Si nu te gandi doar la bani, dar bineinteles nu strica nici aia: „Cine are doua haine sa imparta cu cine n-are niciuna; si cine are de mancare sa faca la fel.” Si nu numai cu boschetarii, dar si cu ei (de ex. fa o portie mare de ceai, si du le afara in cel mai mare frig − nu te costa aproape nimic, insa le poti aduce bucurie doar prin singurul fapt, ca cineva se gandeste la ei):
- ai gasit in dulap o droaie de ornamente de Craciun care nu se mai potrivesc cu conceptul tau actual de design? Nu le arunca! Cauta o familie care s-ar bucura de ele. Nicio problema daca a trecut deja Craciunul…
- de asemenea cu hainele care nu-ti mai plac, nu-ti mai vin, dar sunt in stare buna: doneaza-le! In ziua de azi atatea fundatii sunt care se ocupa de asa ceva… Dar le poti duce chiar si la un azil sau le poti dona simplu, punandu-le intr-un container de colectare pentru haine (gasesti langa unele magazine). Care nu sunt in stare perfecta: sunt decolorate, patate, au intrat la spalat, dar se mai pot purta, insa „Cine le mai poarta?”. Da-le la saracii despre care am scris mai sus: pe ei nu-i va interesa, numa’ sa nu-nghete de frig.
- copiii au primit de Craciun al sutelea puzzle si oricum nu prea se joc cu ele? La fel si cu celelalte jucarii? Sorteaza-le cu ei impreuna (!), si cu care intr-adevar nu se mai joaca niciodata, pregatiti un cadou post-Craciun pentru un copil care n-a primit niciun cadou. Mai puteti pune in cutie si dintre cele o mie si o suta de creioane colorate, carioci, radiere, etichete si ce mai gasiti prin sertare si dulapuri: voi scapati de balast (e uimitor de cate lucruri nu avem nevoie din ceea ce depozitam prin casa), iar lor vor insemna adevarate comori…
2. Simți că nu ai timp de nimic? Dăruiește timp căruia nu are nici cât tine!
- obligatiile familiale si gospodaresti nu te lasa sa respiri nici macar de sarbatori? Copii, munca, gatit, curatenie, cumparaturi, etc. Preia grija inca unui copil sau doi de la o prietena sau colega! Pana cand ea fuge la dentist sau coafor, sau petrece o zi de odihna alaturi de sotul sau, ia copiii lor la voi. Cand vor pleca acasa vei avea bucurie dubla: ai ajutat-o pe prietena ta, plus iti vei da seama ca ai tai copii nici nu sunt atat de galagiosi cum ti s-a parut pana acum 🙂 . (De altfel asta, sa aveti grija unul de copilul altuia, e o idee foarte buna si dupa Craciun: daca vreti sa castigati timp pentru a face un curs de exemplu, sa zicem in timp ce sunteti acasa in concediul de crestere a copilului − in loc sa va plangeti ca nu va ia inapoi angajatorul si va fi grea reintoarcerea la servici cu un bebe, ajutati-va reciproc).
- daca simti ca nu esti in stare sa rezisti cu atatia copii acasa, atunci fa cumparaturile in locul ei sau pregateste-i prajitura de Revelion sau du-i copiii la plimbare in parc
- asta o poti face chiar si cu o vecina/un vecin in varsta, nu numai cu o prietena
- dar tot asa poti prelua calcarea hainelor, micile reparatii de imbracaminte − fii creativa si gaseste tu cu ce ai putea fi cea mai utila
3. Ți se pare că toată lumea se grăbește și nimeni nu te bagă în seamă? Dăruiește atenție!
Acum imi aduc aminte de poezia cu titlul „Dans lent”, se potriveste chiar aici:
- inchide facebook-ul si jucati-va cu un joc de societate cu copiii sau cu toata familia
- exista jocuri de societate in care fiecare participant trebuie sa traga o intrebare legata de el si sa raspunda sincer (puteti fabrica si acasa unul pe niste biletele sau cartonase − modele de intrebari poti gasi aici de exemplu, in engleza, insa va si puteti lasa fantezia libera si sa va compuneti intrebarile proprii)
- in loc de al cincilea fel de prajitura, baga un pachet de popcorn in cuptorul cu microunde, si utati-va impreuna la un film inspirativ, iar dupa aceea discutati despre el si despre sentimentele si gandurile ce v-au trezit
Fa obicei din asta si dupa Craciun, adica sa nu te invarti numai in jurul tau. Ajuta pe ceilalti sa scapa de depresia lor si depresia ta te va lasa pe nesimtite.
Acum atat pe azi. Ma duc sa ne jucam si noi sau sa ne uitam la un film impreuna. Mai trebuie sa avem timp si pentru a-l analiza 🙂 .