Am ajuns la sfârșitul primei runde la debarasarea flylady. Sunt un pic dezamăgită, pentru că aș fi vrut să termin seria de articole despre dereticarea pe zone după metoda flylady într-o singură lună. Dar sunt și foarte satisfăcută, pentru că locuința e mult mai aerisită, mult mai degajată. Am aruncat circa 55 de kile de hârtie. În asta n-am socotit caietele speciale, resturile de caiete în care se mai poate scrie, cărțile și revistele date mai departe. De unde am avut atâtea hârtii? Bună întrebare: reviste, cataloage, instrucțiuni de utilizare, hârtii de garanție, desene și caiete vechi ale copiilor, hârtii de împachetat cadouri și pungi cadouri, tipare, ambalaje, cutii de pantofi și mai cine știe ce…

Debarasarea flylady a meritat tot efortul investit

Deși a fost obositoare, debarasarea flylady a meritat tot efortul investit. Acum am mult mai mult loc în sertare, unele s-au și golit complet. Dacă mă gândesc numai la cele 55 de kile de hârtie, deja a meritat. Altfel asta a fost și cel mai spectaculos element din toată debarasarea. Am adunat hârtiile într-un colț al casei (sub biroul din camera mică), pentru că aș fi vrut să le duc la Rorec. Dar în cele din urmă nu le-am dus, pentru că au redus prețul hârtiei la un nivel rușinător de mic.

Așa că, după ce am terminat prima tură la debarasarea flylady, le-am dus jos în gunoi pe toate deodată. A fost o experiență cathartică. Astfel am avut parte totuși de acel efect șoc, despre care am zis că la debarasarea flylady nu apare, doar la metoda konmari. Am avut grijă să am. 🙂 Dacă mă gândesc înapoi la această debarasare, ce-mi vine imadiat în minte, e acest morman de hârtie imens de care am scăpat.

Timer-ul e foarte important

Țineți minte că aș fi dorit să urmez același scenariu la fiecare dulap sau sertar? Dar n-am reușit tot timpul să mențin același ritm. Și sincer, n-am folosit întotdeauna nici timer-ul. Eu mi-am putut permite acum luxul de a petrece zile cu sortarea operelor de artă a copiilor, pentru că eram în concediu medical de un an. Însă tu, dacă umbli la servici, precis nu-ți poți permite. Și aici întră în joc timer-ul. Cu folosirea timer-ului poți delimita timpul petrecut cu curățenia, respectiv debarasarea flylady. Timer-ul vom folosi și la curățenia flylady, nu numai la debarasare.

debarasarea flylady, organizarea casei

Scopul nu este de a termina toată curățenia flylady în timpul disponibil. Scopul este să progresezi zilnic cu treburile gospodărești, dar fără a te istovi. Nu-ți fă griji dacă nu termini toată treaba în timpul alocat. Vei continua data viitoare. Mâine sau peste două zile. Sau luna viitoare. Sau în următorul trimestru. Oricum mergem roată, și ne vom întoarce înapoi în aceeași zonă. Va veni rândul fiecărui colțișor.

debarasarea flylady, timer

Important e să faci cât reușești, oricât de puțin ar fi. Pași mărunți. Baby steps, vorba lui flylady. De multe ori tocmai perfecționismul ne împiedică să ne apucăm de treabă. Ori ne gândim că oricum nu vom reuși să terminăm perfect și bine în timpul disponibil, deci mai bine nici nu ne apucăm, ori că nu ne vom putea opri din treabă, și vom întârzia de undeva sau nu vom apuca să facem lucrurile cu adevărat importante, deci mai bine nici nu ne apucăm. Utilizarea timer-ului elimină această problemă. Trebuie doar să te obișnuiești cu folosirea lui.

Despre dezvoltarea de noi obiceiuri am mai scris și aici. >>

Scapă cât mai repede de obiectele inutile selectate

După ce ai selectat lucrurile și le-ai grupat în patru, încearcă să scapi de ele cât mai repede! N-are nici un sens să scoți obiectele din sertar sau dulap, ca apoi să te împiedici în ele peste tot în locuință, și să ai și mai mult de curățat. Deci nu le mai depozita în diferite puncte ale casei, ci grăbește-te să le pasezi în ce direcție te-ai decis. Eu am păstrat obiectele inutile câteva zile, ca să le pot fotografia pentru blog. Ne-am și împiedicat în ele. 🙂 Mi-au și îngreunat curățenia. Dar în sfârșit am scăpat de ele!

debarasarea flylady

debarasarea flylady, sumarizare

debarasarea flylady, gramezi

Debarasarea flylady e un proces fără sfârșit

Debarasarea flylady nu mi-a ieșit perfect din prima, dar nici nu asta-mi era scopul, cum am scris și mai sus. Îmbunătățirea e cam de 80% care, zic eu, e satisfăcătoare. Dar împotriva perfecționismului am mai scris și în articolul despre principiul pareto în treburile gospodărești.

Ce a rămas afară din zonele flylady

Balconul din zona 3

Când mi-am împărțit zonele am uitat să trec balconul. Însă aveam de gând să-l fac deodată cu camera mare, fiindcă se deschide din ea. Și acolo aveam destule obiecte inutile: ambalajul televizorului și al stativului său, ghivecele de plastic, restul din spuma poliuretanică cu care am izolat termic tubul henco al caloriferului, tras prin balcon din bucătărie în camera mare (doar așa puteam face suficient loc pentru mobila de bucătărie), care a fost bun numai pentru a se ascunde sub ea ploșnițele verzi. Am adunat o jumătate de făraș de ploșnițe de pe balcon.

debarasarea flylady, balcon

Mărunțișuri de peste tot: 

am aruncat și vaporizatoarele din camera mică și din camera mare. Deși aveau un design plăcut pentru mine, dar din păcate s-au crăpat. Poate s-au uscat prea tare, când am uitat să pun apă în ele în perioada rece, adică atunci când caloriferele erau fierbinți. Sau de la sarea de mare pusă în apă pentru a avea o „salină” proprie… Nu știu, dar important e că le-am aruncat.

debarasarea flylady, vaporizatoare

De pe pervazul interior din bucătărie am aruncat o floare de hârtie făcută după forma mănuțelor fiului meu, plantată în gips, într-un ghiveci de pahar de plastic (după ce am fotografiat-o). A fost veche, s-a decolorat, s-a ofilit, s-a prăfuit. Adevărul e că în dealungul anilor am primit de la copii foarte multe cadouri de genul. L-am întrebat pe fiul meu. A zis că pentru el e totuna. Am observat că pentru el înseamnă mai mult o mamă liniștită, decât o mamă nervoasă care nu mai știe unde să pună jos o tavă în lipsa spațiului. Voi ce faceți cu astfel de cadouri de 8 martie sau de ziua mamei, etc?

Descoperiri noi șocante și lecții în debarasarea flylady

Încă nici acum nu-nțeleg de ce am depozitat atâtea și atâtea obiecte inutile: coperta originală de imitație de piele a agendei pentru care am cusut eu o copertă feminină, o coajă de nucă, pietricele, nasturi, arcuri și tot felul de prostii și boscârțe. Pe cele mai multe dintre ele le-am menționat în articolele din seria despre debarasarea flylady, dar precis am și omis câteva.

Nu țin minte să fi făcut vreodată o astfel de debarasare cuprinzătoare. Nici măcar în timpul renovării locuinței. Tot timpul eram pe fugă. Încercam să mă împart între servici, treburile gospodărești, copii, soț, bloggerit și renovare. Mă bucuram că am putut să golesc repede cutiile de carton, și să ascund imediat conținutul lor înapoi în dulapuri. Nici nu m-am gândit să le sortez.

Ce e sigur e că nu voi mai lăsa niciodată să se adune atâtea obiecte inutile în casă. Mai bine debarasarea flylady de 15 minute pe zi, decât un hei-rup de debarasare maraton când deja ne sufocăm în obiectele inutile.

debarasarea flylady, obiecte inutile

debarasarea flylady, maruntisuri inutile

debarasarea flylady, cataloage

S-a lungit mult această serie, dar sper că nu v-am plictisit. A fost grea toată această debarasare, dar a meritat.

Vom continua cu curățenia flylady propriu zisă. Ne vom implementa întregul sistem flylady personalizat. Dacă mai puteți, alăturați-vă și voi!

Share Button