Poate ca unii se mira ca scriu pretul ingredientelor in retetele culinare, altii ca scriu pretul materialelor necesare pentru coperta de agenda: „De ce trebuie sa vorbim atata despre bani?”, si in primul rand „Trebuie sa vorbim despre bani?”, „N-am putea trai spontan, fara planificari, fara buget, doar bucurandu-ne de experienta momentului?”. „De ce sa stricam placerea momentului si savurarea mancarurilor vorbind despre pretul lor?”.

Ei bine, chiar asta e! Chiar din cauza aceasta e bine sa-ti faci un buget familial, sa-ti ajunga banii pana la salar. Ca nu acesta sa fie subiectul principal, de loc romantic, al discutiei cu sotul in timpul pranzului si a cinei.

Inainte sa ma casatoresc mi-am promis, ca in noua mea familie nu vom enumera care mancare cat a costat in timp ce mancam, pentru ca acest lucru tare m-a deranjat acasa la ai mei. Bunica si mama mea de multe ori au facut balanta in timp ce luam cina. Tare m-a deranjat. Am zis, ca eu n-o sa fac asa!

Au trecut cativa ani, cativa ani grei, in care ne-am descurcat foarte greu dintr-un salar mic, si am observat ca fac acelasi lucru: deja si eu incep sa am tot mai des subiectul acesta. In timp ce mancam, vorbeam despre bani si preturi. Uram asta…

Dar asa se intampla de obicei, nu numai in legatura cu banii, ci in toate lucrurile: omul vrea sa scape de ceva, vrea sa faca altfel decat parintii sai, dar dupa cativa ani isi da seama ca incepe sa se comporte la fel. Ce ura, acelasi lucru incepe sa faca, urmareste acelasi model…

De altfel, ele (mama si bunica mea) au facut bine ce-au facut. Aveam rezerve de bani tot timpul, pe langa ca aveam ce manca din belsug. E drept ca au si muncit mult pentru asta, pentru bunastarea familiei… S-au priceput la bugetul familial, au planificat cheltuielile… si asta au discutat in timpul cinei, fiindca atunci aveau timp. Iar pe mine numai asta ma deranja: de ce trebuie sa vorbeasca atata despre bani si despre cat a costat mancarea? Parca imi lua apetitul….

Ți-am adunat câteva idei despre bani, să nu ți se ia apetitul și ție:

  1. iubirea de bani e radacina tuturor relelor, nu banii insusi
  2. daca nu vrei sa vorbiti despre bani in timp ce savurati mancarea, planifica meniul foarte atent, socotind detaliat pretul ingredientelor, si alegand mancarea potrivita bugetului familiei tale. Uneori sunt suficiente doar cateva modificari marunte in retete, fara sa sufere gustul si deliciul.
  3. discutia despre bani e subiect jenant in multe casnicii, starnand conflictele ca o avalansa, deoarece de obicei unul e mai econom, celalalt e mai cheltuitor (opusurile se atrag 😉 ), timpul petrecut impreuna e tot mai putin, planuri comune de obicei nu sunt, dar de multe ori nici macar planuri personale. Si banii cum au venit, cum se si duc in cateva zile… Multi gandesc, ca toate problemele din casnicie s-ar rezolva, daca ar fi mai multi bani, pentru ca de multe ori din cauza aceasta se declanseaza foarte multe conflicte intre soti, acesta fiind si un motiv important de divort. Dimpotriva. Nimic nu s-ar rezolva daca ar fi mai multi bani: lupta s-ar agrava si mai rau… Doar ca subiectul certurilor n-ar fi: „Sa luam bascheti de sport pentru copii sau mai bine pantofi eleganti pentru o singura ocazie festiva?”, dar nici „Sa luam o geanta noua la fiecare rochie sau mai bine anvelope noi pentru masina?”, ci ar fi „Sa renovam castelul sau sa cumparam mai bine mancare leilor si panterelor?” 🙂 . Deci, trebuie dezbatut subiectul banilor inainte sa intre salariul in cont, si trebuie ajuns la un consens in asa fel, incat sa se conformeze fiecare la nevoile celuilalt.
  4. apropo’, nevoi… Trebuie sa invatam fiecare sa facem diferenta intre nevoile adevarate si dorintele. Asta este o lectie grea… Dar nu a face diferenta, ci a rezista la presiunea dorintelor in favoarea nevoilor adevarate… Daca am invata tot mai multi lectia aceasta, ar fi mai putine datorii catre banci…
  5. consilierii de casatorie recomanda (de cand a inceput criza financiara) ca sotii sa nu vorbeasca in continuu despre bani, fiind subiect incomod, dar sa-si aloce timp (cam o ora) in fiecare luna sa discute numai despre subiectul acesta, si sa faca impreuna un plan financiar strategic. Da, asta ar fi ideal… Cele mai multe familii cheltuie banii pana cand sunt, iar dupa aceea incearca sa gaseasca o solutie… Daca incercati sa gasiti un numitor comun inainte sa-i cheltuiti, veti avea o relatie mai apropiata si mult mai mult succes si in viata financiara.
  6. daca aveti credite bancare e cel mai sigur semn ca pana acum ati cheltuit mai mult decat v-ati putut permite. Solutia e, ori sa va mariti veniturile, ori sa va reduceti cheltuielile. Dar astea nu se exclud reciproc, ideal ar fi sa va dezvoltati pe ambele laturi.
  7. inainte sa puteti face planuri, si sa puteti face diferenta intre necesitati si dorinte, trebuie sa aflati unde se duc banii: cel mai bun ajutor in acest lucru e sa va notati toate cumparaturile, inclusiv dulciurile, snacks-urile, cafelele, revistele, tigarile si toate maruntisurile, fie intr-un caiet, fie pe un suport digital (intr-un tabel excel sau intr-o aplicatie smartphone − exista nenumarate posibilitati gratuite, iti vei gasi si tu cea mai potrivita, daca dai o cautare pe net). Dupa prima luna va fi socanta. Cei mai multi bani nu pe factura de curent sau de gaz se duc, ci pe lucrurile acelea la care nici nu va ganditi…
  8. in a doua luna puteti incerca sa renuntati la acele lucruri care v-au ingrozit dupa balanta primei luni, si la sfarsitul lunii socotiti diferenta! Suma rezultata e cea pe care ati putea pune deoparte, dac-ati dori.
  9. daca va hotariti sa-i puneti deoparte de-acum incolo, intelegeti-va cu ce scop doriti sa-i economisiti! Pentru rambursarea in avans a creditului ipotecar, pentru anii pensionari, pentru studiile copiilor sau pentru o vacanta la mare all inclusiv in Grecia? Dar puteti sa-i economisiti chiar pentru toate aceste scopuri deodata, stabilind prioritatile.

Numai sa nu uitati sa si savurati viata din cand in cand! Ca daca o luati prea strict, esuati inainte ca incercarea voastra sa v-aduca roade.

Perfecţionismul şi maximalismul nici în finanţe nu duc spre bine. Despre asta am mai scris şi în e-book-ul meu gratuit în legătură cu munca de acasă, din gospodărie…

Dă click aici, şi citeşte-l şi tu acum! 🙂

 

Share Button