Am și terminat cu cele mai importante lucruri din rutina zilnică în ceea ce privește organizarea treburilor gospodărești. Azi începem introducerea sarcinilor din rutina săptămânală, dintre care prima va fi curățenia rapidă săptămânală (Weekly Home Blessing Hour).

MISIUNEA ZILEI

Luni: curățenia rapidă săptămânală

Lista originală flylady cuprinde:

 1. Aspirarea podelei
 2. Ștergerea prafului
 3. Ștergerea rapidă cu mopul
 4. Ștergerea oglinzilor și a ușilor
 5. Selectarea revistelor / cataloagelor
 6. Schimbarea lenjeriilor de pat
 7. Golirea coșurilor de gunoi

Setează-ți temporizatorul pe 10 minute și începe cu prima sarcină! Nicio problemă dacă nu reușești s-o termini în 10 minute, zice flyalady. Asta nu e o curățenie temeinică, aia va urma la curățenia pe zone. Acum fă-o doar în mijloc! Când sună temporizatorul, oprește-te și continuă cu următoarea sarcină! Sunt câteva dintre ele care nu durează nici 10 minute. Astfel parcurgi lista în aproximativ o oră.

Mie mi se pare ireal de scurt timpul alocat pentru curățenia săptămânală. Mai ales pentru casele mari din America. Dar ea e convinsă că temporizatorul te va ajuta să te focusezi la ceea ce faci și astfel vei reuși să termini într-o oră. Dacă chiar faci curățenie numai în mijloc și nu insiști în locurile ascunse poate că-i așa. „Chiar și treburile gospodărești făcute fără perfecțiune sunt o binecuvâtare pentru familie.”

Vă spun sincer că eu din acești pași de obicei parcurg numai primii trei la curățenia rapidă săptămânală și nu mă abțin să insist și în colțuri sau sub pat (numai în dormitor, unde încape furtunul aspiratorului, nu împing patul). Și așa durează 1 1/2 – 2 ore toată procedura. 🙂 Reviste nu prea am (în afară de colecția Burda și alte comori, dar pe alea le țin în dulap), cele de reclamă le arunc automat după ce ne-ntoarcem de la cumpărături. Nici uși nu prea am. 🙂 Patru au mai rămas în casă. Pe alea le șterg când e săpămâna lor în curățenia pe zone.

curățenia rapidă

Curățenia rapidă – la început sau la sfârșit de săptămână?

Păi, asta tu știi cel mai bine… Fiecare are avantaje și dezavantaje. Mie-mi place să avem casa curată în weekend, când suntem mai mult acasă – deși acum e totuna cu Covid-ul ăsta, mai ales că eu lucrez și în week-end, iar ceilalți (soțul și fiul meu) sunt acasă mai tot timpul. Însă de aceea nu-mi place totuși s-o fac sâmbăta, fiindcă aș dori să șterg pe jos cu mopul umed în fiecare zi de lucru. Iar dacă o zi rămâne afară (duminică), mi-e mai greu să continui. Se adună mult praf și păr, trebuie clătit des mopul, durează mult mai mult, decât dacă aș face zilnic. Așa că prefer să fac curățenia săptămânală mai bine lunea. După aceea un mopuit rapid zilnic, și casa e proaspătă toată săptămâna.

Îmi aduc aminte că odată prietena mea a zis că ea face curat odată la 3 săptămâni, dar atunci peste tot. Nu mi-a venit să cred, pentru că tot timpul îi era casa lună și bec. Apoi soțul său mi-a povestit că (ea) șterge praful în fiecare dimineață (în jurul covorului și de pe mobile), dar aia durează 20 de minute, ce-i aia. 🙂 Deci pentru ea curățenia însemna aspirarea, spălarea geamurilor, ușilor, oglinzilor, etc. de la A la Z.

Deci, decide tu în ce zi ți-e mai potrivit să faci curățenia rapidă săptămânală, apoi notează-ți într-un caiet simplu (în jurnalul control temporar) ziua și sarcinile pe care dorești să le faci! Eu de exemplu nu schimb lenjeriile de pat în fiecare săptămână, ci de obicei din două-n-două săptămâni. Coșurile de gunoi însă le golesc mult mai des (am găleți mici, de 5 litri), și și vana din baie strigă după o curățare temeinică măcar o dată pe săptămână.

Așa că gândește-te care sunt acele lucruri pe care ar trebui să le faci săptămânal și care ar fi ziua cea mai potrivită pentru ele! Dacă nu ai o oră întreagă în nicio zi a săptămânii pentru curățenie, fă câte o sarcină pe zi din listă! Spor la treabă! 🙂

Lucruri de făcut azi:

Dimineața

 • Îmbracă-te și aranjează-te (leagă-ți șireturile)!
 • Fă-ți patul!
 • Uită-te pe calendar!
 • Fă ordine într-o zonă critică timp de 2 minute (nu în 2 minute)!
 • Ia micul dejun și vitaminele sau suplimentele alimentare (dacă folosești așa ceva)!
 • În cursul zilei bea suficiente lichide (mai ales dacă ți-e sete)!
 • Fă ștergerea rapidă în baie (Sau: în timpul zilei curăță chiuveta din baie și vasul WC)!
 • Trebuie să spăl azi?
 • Cândva în cursul zilei alocă 15 minute pentru debarasare
 • Cândva în cursul zilei fă mișcare timp de 15 minute 

Seara

 • Fă ordine într-o zonă critică timp de 2 minute (nu în 2 minute)!
 • Lustruiește-ți chiuveta din bucătărie!
 • Uită-te pe calendar!
 • Pregătește-ți hainele pe a doua zi!
 • Pregătește-ți lucrurile pe mâine dimineața!
 • Du-te la culcare devreme!
Share Button