Curățenia pe zone am mai menționat-o în articolul despre dereticarea pe zone. Dacă și tu te-ai săturat de curățenia generală de maraton dinaintea sărbătorilor și de faptul că foarte repede dispar rezultatele ei, iar apoi de multe ori în graba de zi cu zi nici nu știi de unde să o iei din nou, atunci îți va plăcea acest sistem de curățenie pe zone.

Curățenia pe zone? Cu ce se mănâncă?

Ideea e că vom face curățenie temeinică în toată locuința. Dar nu într-o singură zi, nici în două-trei, ci treptat-treptat vom merge roată în toată casa. În timp ce la curățenia rapidă de luni facem o curățenie generală rapidă, superficială, doar în mijloc, numai unde se vede, fără să tragem mobila de la loc, în curățenia pe zone vom intra în detalii: vom scoate lucrurile din sertare după care vom șterge sertarele în interior și pe exterior, vom intra și sub paturi și vom mișca și mobila. Într-un cuvânt nu va rămâne nici un colțișor mărunt care să nu fie curățat măcar o dată la an.

În fiecare săptămână a lunii vom face curățenie temeinică într-o altă încăpere a locuinței (pe lângă curățenia rapidă săptămânală ce vom face în continuare în ziua în care crezi că ți-e ție mai potrivită). Astfel vom ajunge roată în toată locuința într-o singură lună. Vom lucra de luni până vineri, în weekend încercăm să ne odihnim și să ne-ncărcăm bateriile. Tocmai asta ar fi scopul ca nu curățenia și celelalte treburi gospodărești să ne fie în centru și să ne termine până la epuizare, ci să putem menține ordinea și curățenia în locuință fără efort.

Doar după ce am terminat cu eliminarea obiectelor inutile în cea mai mare parte, ne putem apuca de curățenia pe zone propriu-zisă. Până când locuința este plină de prea multe catrafuse și nici nu te vezi de sub mormanele de obiecte inutile, e foarte greu să faci curățenie și să o și păstrezi. Curățenia pe zone va înlocui debarasarea de 15 minute din rutina zilnică. Așadar, dacă mai ai de debarasat, continuă cu aceea! Iar dacă ai terminat cu ea măcar în mare, poți să te apuci de curățenia pe zone. Eventual o poți face în camerele deja debarasate, iar în celelate continuă cu eliminarea obiectelor inutile.

SARCINA DE AZI

Împarte locuința în cinci zone!

Flylady astfel și-a împărțit locuința:

  • Zona 1: primele câteva zile ale lunii – intrarea și sufrageria
  • Zona 2: prima săptămână întreagă a lunii – bucătăria, cămara și spălătoria
  • Zona 3: a doua săptămână întreagă a lunii – una dintre băi, camera copilului și camera musafirilor
  • Zona 4: a treia săptămână întreagă a lunii – dormitorul principal, cealaltă baie, garderoba
  • Zone 5: ultimele zile ale lunii – livingul

Deoarece n-o să vă pot da o listă de zone care să vi se potrivească tuturor, pentru că fiecare trăim în alte tipuri de locuințe, sarcina de azi va fi să vă creați propriile zone de curățenie.

Zonele mele de exemplu așa arată (le găsiți și aici):

Eu de exemplu n-am două băi, dar nici cămară sau cameră de musafiri, ca despre spălătorie sau garderobă să nici nu mai vorbim. 🙂 Dar cred că majoritatea dintre noi nu are nici sufragerie și living separat.

Deci, sarcina de azi va fi să-ți faci propria subdivizare a locuinței în zone de curățenie în funcție de tipul locuinței tale și de propriile nevoi. Încearcă să-ți creezi trei zone mai mari și două zone mai mici!

Alocă câte o zonă fiecărei săptămâni!

Prima și ultima săptămână a lunii de obicei sunt scurtate (excepție fac lunile în care întâi pică pe luni). De aceea pe aceste săptămâni merită să alegi teritorii mai mici sau mai simpli (mai puțin murdare, cu mai puține mobile, mai puțin frecventate, etc).

Iar pe săptămânile întregi alocă încăperi care necesită mai multă muncă prin complexitatea lor. De exemplu bucătăria categoric are nevoie de o săptămână întreagă (de multe ori nici aceea n-o să-i fie suficientă). Sau dacă aveți un living imens cu șemineu nu-i sigur că e o idee bună să-i aloci o săptămână trunchiată.

Nu uita, o săptămână întreagă înseamnă de fapt 5 zile lucrătoare! Decide dacă acestea îți ajung pentru o anumită zonă sau nu!

Dacă ai casă mare cu terasă, grădină și curte, nu vei putea aloca câte o săptămână fiecărei zone din cauza mulțimii și dimensiunii zonelor. În acest caz poți împărți teritoriile în 10 zone în loc de 5. Într-o lună te ocupi de primele 5, iar în cealaltă de următoarele 5 (luna A și B). Astfel vei ajunge roată în două luni, nu într-una singură. Sau rămâi la varianta cu 5 zone, dar tot timpul pui accent pe alte subdiviziuni ale zonei.

Ce urmeză în acest program de curățenie pe zone?

În următoarele zile vom lista sarcinile de făcut pentru fiecare zonă, fiecare dintre noi pentru zonele sale proprii. De aceea nu omiteți azi împărțirea locuinței în zone, pentru că nu veți putea continua cu celelalte exerciții. 🙂

Deci, de acum încolo vom face rutina zilnică în fiecare zi (și în weekend), vom continua să parcurgem în fiecare săptămână sarcinile alocate fiecărei zi din rutina săptămânală, iar în rutina zilnică task-ul de debarasare de 15 minute vom înlocui cu curățenia pe zone (doar în timpul săptămânii). De curățenia pe zone se vor apuca doar cei care au terminat măcar în mare cu debarasarea. Ceilalți se vor putea alătura după ce au scăpat de catrafuse.

Bineînțeles, dacă e nevoie, la unele sarcini, cei 15 minute se pot extinde până la 30-45 de minute. La mai mult nu merită, pentru că atunci iarăși facem același lucru ca la curățenia generală obișnuită. Adică ne lăsăm obsedați de treburile gospodărești, ca apoi, cu entuziasmul pierdut, să nu mai facem curat o perioadă îndelungată. Asta nu are nici un sens.

Curățenia pe zone mai pe înțeles

De exemplu, într-o zi de luni, pe lângă rutina zilnică și ora de primenire a locuinței, vom face un task (sau două, trei) din lista to do a zonei respective în funcție de săptămâna în care suntem. Ideea e să avansăm cu treburile, nu să le terminăm într-o singură zi. Temporizatorul poate fi de mare folos și în acest caz. 🙂 Ce n-ai terminat sau nici n-ai apucat să faci, va urma peste o lună (sau două) 😉 . Practic, curățenia pe zone face parte din rutina lunară, pe care o parcurgem în zilele lucrătoare ca parte a rutinei zilnice.

Spor!

Share Button