Curățenia generală de Paști se programează cu o săptămână-două înainte de Paști în cele mai multe familii.
În familiile religioase evreiești curățenia generală se face atât de amănunțit, temeinic și cu foarte mare atenție, încât se răsfoiesc și se scutură și filele cărților, ca să nu rămână nici măcar o firimitură de pâine dospită între ele. Asta mi-a povestit o cunoștință care a lucrat ca bonă în Elveția la o familie de evrei cu vreo 7(?) copii. Ei au sărbătoarea azimilor timp de o săptămână începând de Paști, când nu au voie să mănânce nimic dospit, dar nici să aibă în casă aluat dospit, acesta simbolizând păcatul.
Ei bine, chiar dacă nu facem o astfel de curățenie generală ca ei, tot încercăm să transformăm casa în lună și bec înainte de sărbători. Însă problema este că avem prea puțin timp pentru ea, mai ales dacă nu ne permitem o bonă sau menajera ca această familie din Elveția, și nici nu vrem să ne luăm o săptămână de concediu medical pentru asta ;).
Dacă ai urmat proiectul Pregătiri de Paști, ai aruncat gunoiul, ai debarasat locuința și ai făcut ordine în toată casa, acum nu va mai trebui să ștergi praful de pe lucruri inutile și să le pui colo, colo. Plus toate obiectele vor avea locul lor în dulapuri și în sertare și astfel ștergerea prafului de pe partea de sus a dulapului va fi o singură mișcare elegantă.
Cum să faci curat rapid?
1. Curățenia generală fă-o de sus în jos și din interior spre exterior!
Nu fii contraproductivă și nu fă mizerie acolo unde ai făcut deja curat!
Începe cu:
- despăienjenirea plafonului și a pereților
- curățarea tablourilor și a ramelor
- ștergerea dulapurilor în partea de sus
- curățarea rafturilor din dulapuri și a sertarelor în interior
- ștergerea părților din spate a mobilierului (canapea, noptiere și ce se mai poate mișca)
continuă cu:
- aspirarea canapelei și a covoarelor (baterea sau curățarea lor profesională)
- spălarea ușilor
- aspirarea podelei
- spălarea perdelelor, a galeriilor și a geamurilor
și termină cu:
- curățarea oglinzilor și a vitrinelor
- lustruirea mobilei
- ștergerea podelei.
2. Folosește instrumente profesionale pentru curățenia generală!
Bărbații știu că uneltele profesionale sunt cheia succesului. Învață de la ei și nu regreta să investești:
- în niște lavete de microfibre care nu lasă urme și scame pe faianță, geam și mobilier, și nu în ultimul rând curăță și fără detergenți (cârpele din haine învechite folosește-le pentru a șterge lucrurile foarte murdare, de ex. pe balcon, în curte sau în garaj, pentru pantofii plini de noroi, bicicletele jegoase sau obiectele pline de grăsime, iar dupa aceea aruncă-le),
- într-un mop plat cu mâner telescopic și cap rotativ care încape și sub dulapuri, paturi și noptiere și nu în ultimul rând spală mai rapid datorită dimensiunii
- și într-un curățător geam cu lamelă din cauciuc.
3. Fă mai multe lucruri deodată!
În timp ce speli geamul pune perdelele la spălat, iar pe urmă curăță și mașina de splălat de calcar și de depuneri cu o tură goală cu oțet la 90°C (întretimp poți lustrui mobila)! Apa fierbinte cu oțet mai degresează și țevile de scurgere :). Ori faci curățenie generală, ori nu ;)!
4. Gândește în avans și lasă produsele de curățat să acționeze!
Pulverizează suprafața care urmează a fi ștearsă și lasă soluția să acționeze câteva minute! Te vei scuti astfel de febra musculară și de tendinită :). Înmuierea e de mare folos nu numai în cazul rufelor murdare ci și la curățenia generală: nu va trebui să freci atât.
5. Pe ziua în care faci curățenia generală nu programa altceva!
Fă porție dublă de mâncare în ziua anterioară, sau mâncați (în mod excepțional) uscături! Sau scoate din congelator ce ai gătit dinainte inspirată din e-book-ul cadou. Nu există factor care să te împiedice mai mult, decât dacă tot timpul trebuie să te oprești din muncă, fiindcă ba un copil, ba altul cere de mâncare, și nu ai ce să le dai. Iar dacă în timp ce speli geamul mai trebuie să și gătești, va merge destul de greu și una și alta.
6. Cere ajutor!
Fă lista de sarcini, prinde-o cu un magnet de frigider și roagă membrii familiei să-și aleagă și ei câte una dintre ele în funcție de capacitatea și abilitățile lor. Dacă copiii sunt încă prea mici, lasă-i în grija bunicilor sau a soțului până când faci curat. Poate reușesti să termini mai repede cu curățenia generală dacă nu te tot bat la cap! Sau înțelegeți-vă cu prietena ta să aveți grijă alternativ de copii: tu de copiii ei și ea de ai tăi. Așa cum am scris și în articolul despre depresia de Crăciun ;).
Nu te stresa dacă nu vei apuca să faci toată treaba ca la carte cu ștergerea sertarelor cu tot. Prea puțin timp a rămas până Paști pentru asta. Fă acum numai acolo unde e cea mai gravă situația (geamuri, uși, fronturi, etc.), iar pentru celelalte vei găsi timp altădată. Cine se va uita în sertare dintre musafiri?
Voi de câte ori faceți curățenie generală într-un an?
Dacă ai vrea și mai multe idei pentru organizarea treburilor casnice, descarcă gratuit e-book-ul cadou înscriindu-te aici!