In 5 octombrie, cand am scris articolul Cum se invata usor si rapid, nici n-am stiut ca e ziua mondiala a educatiei. Abia dupa aceea a zis fiul meu ca n-au primit multe teme pentru acasa, fiindca e ziua educatiei. Ce coincidenta :)! Am si dat repede o cautare pe google, si am vazut ca in Bucuresti s-a dat zi libera cu ocazia aceasta la scoli. In orasul nostru nu s-a dat, desi copiii s-ar fi bucurat, dar probabil si profesorii…
Dar ce putem face ca acești copii să nu se gândească cu ură la învățare și școală? Iată câteva idei pentru a învăța rapid:
1. Ceea ce nu merge, nu trebuie forțat! Nu comite si tu aceeasi greseala ca si mine, cand copilul meu de clasa intaia a venit acasa de la scoala cu 10 cuvinte noi, din care 6-7 stia deja, iar celelalte 3-4 inca nu, si o fortasem pe nesfarsite sa le invete. Pana la urma nici pe alea nu le mai stia, pe care le stia inainte. Iar daca la asta se mai asociaza si o atmosfera tensionata, ton ridicat si nerabdare, esecul e garantat.
2. Lasă lucrurile învățate să se liniștească și să se limpezească! Un somn odihnitor iti va ajuta copilul sa ia note mai bune la scoala: in timpul somnului se fac sinapsele din creier, si vei vedea ca ceea ce copilul n-a stiut azi dupamasa, pe maine dimineata va sti perfect.
3. Luați pauze in timp ce faceți temele pentru acasă: jucati-va putin, plimbati-va, miscati-va, faceti sport si radeti mult!
4. Nu-ți stresa copilul cu controlarea și ascultarea permanentă fără joacă, fără odihnă! Mai bine sa lipseasca cateva litere din temele pentru acasa, decat sa-ti nenorocesti copilul psihic.
5. Ajută-i pe cei mici din clasele primare, însă pe cei mari de la liceu urmărește-i doar de la distanță! Intervii doar in cazul in care nu invata bine, aduce acasa brusc note proaste. Fii atent in cazul in care vezi schimbari bruste in interesul lui, daca nu mai e motivat la o materie, la care pana acum era.
In cazul acesta trebuie sa stati si sa discutati cu el: poate a suferit de traume psihologice sau batjocura la scoala din partea celorlalti copii sau chiar din partea profesorilor, si din cauza aceasta si-a pierdut interesul si motivatia.
E suficient sa-i zica ceilalti copii ca e bleg cand scapa mingea la baschet sau sa rada in spatele lui daca face o boacana la ora de matematica, si isi poate pierde motivatia definitiv. Sau e suficient sa-i zica un cuvant dur invatatoarea daca nu-i merge bine citirea, sa se balbaie la citit inca si la liceu.
Cei mai sensibili sunt copiii din clasele primare si adolescentii, dar nici liceenii nu sunt pe deplin imuni fata de acestea. Si sa fim sinceri, nici noi adultii 🙂 .
Să râzi de propriile greșeli este deja un semn de maturitate. Mai ales daca mergi mai departe invatand din greseli. Dar nu te astepta la acelasi lucru de la copii si adolescenti. Ajută-i să-și prelucreze traumele!
6. Învață râzând! Memorizam mai usor lucrurile daca se leaga de emotii. Daca acesta e adevarat la lucrurile negative de mai sus, functioneaza si invers. Radeti mult in timp ce invatati si veti memoriza mai usor diferitele parti din lectii.
+1: Învață cântând! Invata limbi straini, reguli de fizica sau matematica cantand sau in rime! Vizionati filme sau desene animate in acea limba straina! Daca filmul e amuzant sau muzical e dublu eficient. Fiica mea asa invata limba engleza pentru incepatori. Se uita la desenele animate Veggietales.
Succes la învățat!
Și, ca să nu rămâi nici tu fără de învățat, citește cartea aceasta electronică despre ușurarea muncilor gospodărești!