Mamaliga e din nou o mancare „emergency”, adica o mancare care se poate prepara foarte usor, rapid, aproape instantaneu si care te poate salva cand nu ai nicio idee ce sa faci azi de mancare.
Sau cand te-ai scufundat in treburile de facut si ai pierdut notiunea timpului. Sau ai ajuns acasa tarziu de la munca si nu mai ai niciun chef sa mai faci si de mancare… Sau te-au captivat evenimentele vazute la TV si ai uitat de mancare, dar copiii te trag deja de haine: „Mami, ce mancam azi?”.
Ei bine, in situatiile acestea e bine daca stii cum se face mamaliga, ca sa nu stai jumate de ora langa ea si la final sa fie aproape la fel de subtire ca la inceput, sau sa torni in ea faina de mamaliga in plus si sa-ti iasa plina de cocoloase nefierte…
Mămăligă în 3 pași simpli:
Pui apa rece intr-o cratita cu fundul cat mai gros in functie de cat de flamanzi sunteti. In familia mea numai trei mancam mamaliga (eu si cei doi copii), asa ca pun 1 litru apa rece (!), in ea 10 linguri cu varf de faina de mamaliga si abia apoi o pun la fiert (la foc mare pana cand se incalzeste, apoi la foc mediu pana cand da in clocot). Intretimp o amestec in continuu sa nu se formeze cocoloase si sa nu se prinda.
Dupa ce a dat in clocot, reduc focul la minim, adaug o lingurita de sare, o amestec inca vreo 5 minute pana cand se vede fundul vasului, si e gata.
O mancam cu smantana si branza dulce, branza burduf, gem sau lapte rece. A, si cu tocanita din congelator ca si mancarea de linte rosie. Dar e buna si cu cascaval razuit care se topeste in mamaliga fierbinte.
Daca mai ramane din mamaliga pe a doua zi, in loc de varianta mamaliga rece- lapte calda (care nu prea imi place fata de mamaliga calda- lapte rece), poate fi un mic dejun delicios prajita in putin ulei intr-o tigaie si amestecata cu branza burduf tot acolo, in tigaie (trebuie amestecat intretimp).
Secretul este in proportia dintre apa si faina de malai: la 100 ml de apa o lingura mare cu varf de faina de malai (sau fara varf daca o vrei mai subtire sau faina e prea grunjoasa- aia absoarbe mai multa apa din cauza continutului mai ridicat de fibre).
Nici sarea sa n-o pui la inceput, prelungeste timpul de fierbere.
Mancarea aceasta te poate scoate nu numai in lipsa de timp ci si in lipsa de bani fiind foarte ieftina, aprope gratis. Ce costa mai mult e ce pui pe ea, ce poti varia insa in functie de situatie.
Succes și poftă bună!
P.S.:
Dacă ai căutat un gastroblog cu imagini superbe, în care vezi lucruri aranjate artistic, într-un mod foarte atrăgător, nu ești la locul potrivit. Nici rețeta de mămăligă tradițională nu e în posesia mea, dar nici nu prea mă interesează… Îmi pare rău, cu asta nu te pot ajuta.
Nu sunt nici masterchef, nici fotoblogger.
Sunt însă o mamă foarte ocupată care lucrează la un loc de muncă și acasă mai scrie și blogul acesta. Dar în acest fel măcar te pot ajuta cu sfaturi si trucuri de a scăpa mai repede de gătit în așa fel, să mâncați totuși ceva bun și chiar să reușești.