As dori sa incep un proiect de Craciun pe blog, pentru ca am intrat in decembrie si Craciunul se apropie „periculos”. Atmosfera adevarata de Craciun in loc de stres, calm in loc de graba, comuniune cu cei dragi in loc de cearta. Asta ar fi scopul.
Ce este ceea ce te face să simți că e Crăciun?
Craciunul si sarbatorile de iarna se considera sarbatorile dragostei si ale familiei. Cu toate acestea, statisticile nu confirma acelasi lucru: in ianuarie se ridica drastic cautarile pe google dupa cuvintele cheie divort si somn. De asemenea se intampla si dupa sarbatorile de pasti.
Oare de ce?
In cursa de sobolan a zilelor lucratoare abia asteptam sa ne deconectam un pic. Craciunul si celelalte zile de sarbatori se par a fi un bun prilej pentru acest lucru. Fiecare dintre noi avem asteptari diferite de la aceste sarbatori: unii dintre noi vor sa-si petreaca zilele libere alaturi de parinti, rude si familia mai larga, care poate locuiesc in alta localitate sau la tara, altii isi inchipuie o minivacanta wellness intr-un hotel sau pensiune.
Iarasi altii nu doresc sa vada pe nimeni: s-ar retrage in linistea caminului lor alaturi de familia mai apropiata, sa ingrijeasca relatiile cu cei mai dragi. Relatii, care poate in graba de fiecare zi au suferit niste rani tratabile, dar care in lipsa tratamentului pot deveni mortale.
Pentru unii Craciunul inseamna desfatari culinare (7 feluri de mancare, 5 feluri de prajituri si alte dulciuri), altii vor sa se uite la filme non-stop sau eventual nu doresc altceva, decat sa doarma suficient (sa aiba un aspect mai omenesc cand se uita in oglinda).
Unii nici nu-si pot inchipui Craciunul fara brad impodobit si tot felul de decoratiuni interioare sau fara alte aparente. Pe altii nu le intereseaza lucrurile acestea numai sa fie cat mai multe electronice in jurul lor.
Deci, cu totii avem idei despre ce-am face sau ce n-am face de sarbatori, fie una, fie alta. Unii concretizeaza dorintele, iar altii nu: poate au doar niste concepte nedefinite, niste sentimente si amintiri din copilarie pe care doresc sau nu doresc sa le evoce.
Problemele incep atunci, cand in graba de fiecare zi despre ce am scris si mai sus, sotii si membrii familiei uita sau nu apuca sa concilieze asteptarile si dorintele lor legate de sarbatori si de relaxare. Iar dupa aceea, cand soseste momentul si familia in sfarsit e impreuna, e gata taraboiul.
De altfel, acelasi lucru se poate intampla si in vacantele de vara. Membrii familiei nu sunt obisnuiti unul cu altul. Acasa, in zilele fugarete, foarte putin sunt impreuna. Cu o notiune imprumutata din lumea muncii as putea zice, ca nu au un spirit de echipa sau cu alta din lumea artelor, ca nu exista armonie sau simfonie intre ei.
Să înceapă deci proiectul antistres de Crăciun!
1. Planificați anticipat!
Ganditi-va dinainte fiecare la ceea ce ati dori sa faceti in acest an de Craciun si de Revelion! Scrie-ti fiecare in parte o lista cu lucrurile ce v-aduceti aminte in ordinea in care vi se nasc ideile, indiferent care a fost prima. Fara nicio rusine si fara sa vreti sa indepliniti asteptarile altora sau ale traditiilor si obiceiurilor. Daca tie a citi o carte e prima sau sa lenevesti toata ziua in pat, atunci aia e prima si gata. Acum nu te preocupa de astea. Scrieti cu totii lista ca un vot secret! Evident, copiii prea mici inca nu pot face asta, dar nici nu la ei apar problemele de obicei. Ei se bucura încă de orice. Scrieti fiecare macar 5-10 lucruri, activitati, evenimente sau programe!
2. Și acum comparați-vă listele scrise!
Veti vedea ca vor fi cateva lucruri total diferite, dar si cateva lucruri asemanatoare. Acum puteti deja prioritiza, concilia, grupa lucrurile, sa fie pe placul fiecaruia si sa incapa in timp. Unul dintre copii vrea (sa manance) prajituri, altul vrea sa fie decorata casa, al treilea vrea sa faceti impreuna lucruri creative. Imediat aveti solutia: cu cel care vrea lucruri handmade impreuna, faceti decoratiunile si/sau prajiturile. Poate si ceilalti doi se vor alatura, si deja e gata atmosfera de Craciun. Copiii sunt parteneri in scrierea listelor. Dar nu-i sigur ca pe barbatul tau il vei putea convinge. Nici nu-l forta! Mai bine fa un sondaj scurt verbal! Poate si raspunsul va fi la fel de scurt, dar concentrat. Va spune totul. Fii creativa si lasa-ti imaginatia sa descifreze codul.
3. Nu forța ceea ce nu vrea nimeni!
Daca vezi ca nimeni n-a scris pe lista „7 feluri”, nu pune nici tu accent pe chestia asta. Doar nu veti manca cu sapte guri nici la Craciun. Poate se vor bucura mai mult de o mama fericita, care nu adoarme obosita in ajunul Craciunului. Iar tu va trebui sa arunci mai putina mancare la gunoi dupa sarbatori. Portofelul tau si talia ta iti vor fi recunoscatoare in ianuarie. 🙂
As fi vrut sa-ti dau aceste idei inainte de weekend-ul prelungit, dar n-am avut timp suficient sa scriu articolul. Nici eu nu sunt perfec(tionis)ta, am mai zis. Poate era mai usor sa faci acest minisondaj in zilele libere trecute. Dar nici azi nu-i tarziu. Dureaza doar 5-10 minute, dar te scuteste de multe neintelegeri mai tarziu…
Poti vedea ca scrierea listelor te pot ajuta nu numai in treburile gospodaresti si la cumparaturi, ci si in planificarea Craciunului. Da, stiu ca viata e frumoasa in spontaneitatea ei. Dar oricum se vor intampla tot timpul si lucruri neplanificate. Listele ne trebuie nu ca sa insistam pe ele, ci ca sa clarificam lucrurile. Sa vedem mai bine tinta si sa nu o pierdem din vedere.
Dar, desigur putem modifica directia si din mers, daca asa decidem…
Numai sa o facem impreuna!