Inca o saptamana si copiii intra in vacanta de Craciun. Acum ne dam seama ce repede a trecut timpul, si inca nu stam nicicum cu pregatirile de Craciun. Dar nici acum nu-i prea tarziu sa ne apucam, mai bine acum, decat cu trei zile inainte de sarbatori.
Să vedem ce avem de făcut săptămâna aceasta, ca în ultimele clipe să nu se spargă totul pe capul nostru:
Pregătește-ți bucătăria de utilizarea sporită de Crăciun!
- debaraseaza-te: arunca lucrurile inutile din bucatarie (reviste de reclama, pungi si cutii goale, flacoane, electrocasnice mici stricate, etc.), sa ai cat mai mult loc pentru lucrurile importante cu adevarat
- fa acest lucru si pe blatul de bucatarie, pentru ca vei avea nevoie de fiecare centimetru, mai ales daca vei avea mai multe manute harnice de ajutor 😉
- verifica daca ai suficienta hartie de copt! Daca nu, trece-o pe lista de cumparaturi. Celelalte ingrediente pentru meniul de Craciun le-ai trecut deja si o mare parte ai si cumparat dintre ele, asa-i? E foarte neplacut cand in ajunul Craciunului trebuie sa alergi dintr-un magazin in altul, pentru cateva ingrediente care dintr-odata nu se mai gasesc, plus e si coada peste tot.
- fa ordine si in frigider: arunca mancarea stricata (daca este), consumati gemurile, iaurturile, mustarul si celelalte mancaruri ramase in cantitati mici, dar care ocupa mult spatiu din cauza ambalajelor mari: tineti zi de ramasite, in care sa consumati cat mai multe alimente dintre acestea. Macar mai si economisiti banii pentru mancare. Fii creativa!
- daca ai un frigider care nu e no-frost si trebuie decongelat des, decongeleaza-l inainte de a face cumparaturile mari si de a-l umple cu meniul de Craciun
- decoreaza bucataria, dar numai in mod simbolic, sa nu te incurce in munca: coroana de Craciun mai bine n-o aseza aici, numai daca ai o bucatarie imensa sau un frigider nu prea inalt, pe care sa se vada si de catre copii, sau intr-un loc unde nu te incurca (sticla de geam, pervaz, etc., dar nu pe blatul de bucatarie sau pe masa pe care lucrezi sau mancati). Decoreaza mai degraba cu lucruri pe care oricum le-ai folosi, dar cu motive de Craciun: fata de masa, cani, farfurii, castroane, tavi, perdele, servetele… Nu e nevoie de fiecare, pentru ca imaginea ar fi prea incarcata: sunt suficiente doua-trei dintre astea, restul sa se refere la Craciun numai prin culori. Nu trebuie sa ne faca cu ochiul cate-un ren sau Mos Nicolae de peste tot. Doua-trei culori clasice: aur, argint, alb, verde, rosu… Dar nu ezita sa te desparti de acestea, daca asa aveti chef.
Apropo’ decorațiuni:
- decoreaza-ti locuinta, daca pana acum nu ai facut-o, nici asta nu lasa pe ultima zi. E bun program comun cu copiii, multi dintre ei ajuta cu mare placere.
Cei care dintre ei vorbesc limbajul iubirii al timpului acordat, se vor bucura daca pot pregati decoratiunile si impodobi casa impreuna cu noi, iar cei care vorbesc limbajul cuvintelor de incurajare, se vor bucura daca-i lasam sa faca ei tot ce pot, si ii apreciem prin cuvintele de incurajare.
Copiii care inteleg in limbajul cadourilor, poate ca vor fi si mai bucurosi, daca primesc de cadou decoratiunile de Craciun in perioada de advent sau de Mos Nicolae, impachetate dragut si insotite de cuvinte frumoase. Iar cei care vorbesc limbajul serviciilor, poate ca vor simti si mai mult dragostea noastra, daca le vom decora noi casa, fara sa le cerem ajutorul, iar pe copiii care se simt iubiti daca sunt mangaiati, sa nu uitam sa-i atingem si sa-i imbratisam cat mai des in timp ce aranjam decoratiunile de Craciun.
Desigur ei au nevoie de toate formele de exprimare ale iubirii, dar una dintre acestea poate fi mai accentuata, iar pregatirile de Craciun sunt un bun prilej sa descoperim care e acest limbaj principal al iubirii prin care ei se simt iubiti si fericiti. Fii atenta la dorintele si reactiile lor, eventual intreaba-i. Poate ca unul dintre copii te va intreaba: „Mami, cand decoram locuinta?”, si accentul nu e pe decoratiuni, ci pe a decora impreuna. Iar daca tu vrei sa-i faci surpriza si o decorezi singura pana cand el vine acasa de la scoala, poate ca bucuria lui nu va fi deplina: se va bucura de ambientul de sarbatori, dar va fi dezamagit ca nu l-ati creat impreuna. Asa cum am patit eu, din pacate 🙁 …
Si pana la urma atmosfera de Craciun nu de obiecte sau de decoratiuni e garantata, ci de bucuria adusa reciproc (ce se poate intampla chiar si in zilele de lucru, nu numai in zilele libere de Craciun).
Asadar, propun sa privesti pregatirile de Craciun din acest punct de vedere, nu ca o serie nesfârșită de sarcini.
Spor la bucurii!