Multe mame au obiceiul, din pacate, sa faca toate pregatirile de sarbatori in ultimele clipe inainte de Crăciun. Atunci vor sa realizeze totul in trei zile, ca sa fie toate lucrurile proaspat facute: curatenie impecabila, freza noua si unghii noi, ca din revistele de moda scoase, mancare gustoasa de cat mai multe feluri, etc. Problema este ca tot atunci ar trebui sa se simta si atmosfera de sarbatoare, si tocmai aceasta, magia sarbatorilor se pierde in timp ce incercam sa facem in graba toate treburile acumulate. Agitatia aceasta, din pacate, se poate transfera si la membrii familiei, o preiau si copiii. Cu o planificare inteligenta insa, se poate evita stresul de la sfarsitul anului.

Saptamana aceasta deci, e saptamana planificarilor. Cateva puncte deja se si pot realiza dintre ele in doar cateva minute.

1. Bugetul de sărbători

Gandeste-te cati bani vrei sa aloci pentru sarbatorile de iarna si in ce proportii vrei sa-i cheltuiesti, deja inainte sa pornesti la cumparaturi. Desigur astea se pot modifica si pe parcurs, exact ca si celelalte planuri, numai pentru a avea un punct de orientare. E bine daca te-ntelegi cu sotul tau legat de astea (cati bani cheltuiti pentru cadouri, cati pentru meniu? Primiti musafiri ori nu, mergeti undeva la prieteni, restaurant, hotel sau nu?), ca sa nu aveți neplaceri ulterioare. Inclusiv eventualul premiu de la locul de munca se poate discuta deja acum, numai aveti grija sa nu patiti ca si familia din banc, care s-a certat pe taierea porcului inainte sa fi ingrasat porcul… 🙂

2. Meniul de Crăciun și de Revelion

Planifica meniul de Craciun si de Revelion! Lasa-te de meniurile conventionale! Daca familia ta ar manca ceva de toate zilele, fa aia! Scrie lista de cumparaturi deja acum, iar la salar si avans (la urmatoarele doua cumparaturi mari) fa rost de ingrediente! Ce se poate pregati dinainte, pregateste-l: curata si marunteste legumele, curata si condimenteaza carnea! Chiftelutele de exemplu le poti congela in stare semipreparata, dupa ce ai amestecat toate ingredientele si le-ai format. De asemenea poti taia cuburi carnea pentru supa de carne. Si mai bine e sa faci portie dubla de supa la urmatoarea gatire si pune in congelator jumate din zeama. Dar si toate celelalte carnuri se pot pregati si congela dinainte, ca apoi sa trebuiasca doar sa le prajesti sau fierbi (snitele, sarmale, etc.).

UPDATE: Mai multe idei de mâncăruri ce se pot congela fără să își schimbe gustul, găsești în e-book-ul cadou. Înscrie-te să-ți ușurezi munca de acasă și mai mult!

3. Cadourile și împachetarea lor

Nu lasa pe ultimul moment nici acest lucru. Acum gasesti un sortiment mult mai bogat decat in ultimele zile si din cadouri, dar si din hartiile de impachetat. E trist, cand in ultimul moment nu mai gasesti ce ai fi dorit sa daruiesti din inima si cumperi ceva, numa’ sa nu mergi cu mainile goale. Nu te bucuri nici tu, dar nici persoana cadorisita.

4. Ținuta de Crăciun și de Revelion

Uita-te, daca-ti lipseste ceva din garderoba si fa rost de ea! Repara micile defectiuni la haine, coase nasturii, micile rupturi, paietele desprinse, etc.! Nu trebuie sa-ti schimbi neaparat toata garderoba de sarbatori. Improspateaz-o eventual cu niste accesorii noi: esarfe care-ti subliniaza personalitatea, niste ciorapi noi sau pantofi mai potriviti, bijuterii, etc.

5. Muncile gospodărești

Nu lasa pe ultimele trei zile curatenia mare, fiindca nu va fi OK, ci vei fi KO. Valabil mai ales, daca si tu esti o mama care mai lucreaza si la un loc de munca, si mai faceti si ore suplimentare. Mai sunt vreo 15 zile lucratoare pana Craciun. Imparte lucrurile de facut pe aceste zile, in asa fel incat sa le poti face lucrand pe ele cateo jumate de ora, o ora pe zi. Astfel va fi timp suficient pentru spalarea geamurilor, ale usilor, lustruirea mobilei, curatarea faiantei din bucatarie si baie, decorarea casei, etc.

Gandeste-te care sunt acele lucruri care sunt mai importante de facut, unde te deranjeaza mai tare mizeria! Incepe cu acele locuri! Nu trebuie sa fie peste tot curatenie impecabila, si mai ales nu trebuie sa fie curatenie proaspat facuta. E misiune imposibila sa faci totul in ultimele trei zile: curatenie mare (sa fie proaspat facuta), sapte feluri de mancare, cinci feluri de prajituri, decoratiunile si o bomba sexy. Bomba de nervi!

6. Programări de înfrumusețare

Fa-ti urgent programarile la coafor, manichiura, pedichiura, cosmetica, daca vrei sa faci asa ceva de sarbatori, fiindca la unele coafeze, manichiuriste, pedichiuriste si cosmeticiene mai populare s-ar putea sa nici nu mai fie locuri libere pe luna decembrie!

Tu ce idei ai mai avea?

Spune-mi în comentarii dacă am omis ceva!

Share Button