Ieri am scris despre debarasarea mobilei de bucătărie suspendată. Mai sunt două corpuri perete lângă geam. Azi voi scrie despre astea, mai exact despre ce minunății și comori am mai găsit și am aruncat din ele.
Corpuri perete – dezordine și aici
Adevărat că v-am mai povestit despre surplusul de borcane legat de legea formării și îngrămădirii obiectelor inutile (obiectele inutile se acumulează proporțional cu spațiul disponibil pentru depozitare). Acum, că am ajuns aici, trebuie să menționez din nou puțin mai detaliat. Poate v-ajută și pe voi să le aruncați cu inima mai ușoară.

În aia nu mai sunt sigură că doar din aceste două corpuri perete le-am adunat (asta a fost deja de câteva luni). Cred că și din celelalte două. Și pentru asta e bine să te debarasezi din când în când. Nu numai să scapi de obiectele inutile, ci ca să și grupezi și organizezi ce păstrezi. Măcar vezi ce ai prin dulapuri. În agitația de zi cu zi, când te grăbești la muncă sau după copii la grădi, poate ascunzi repede lucrurile în adâncul sertarelor și dulapurilor, numa’ să nu fie la vedere și să nu ocupe loc pe blat din suprafața de lucru valoroasă. Numai le bagi repede undeva, nu neaparat la locul lor. În primul rând: toate își au propriul loc?
Scapă de borcanele inutile
Dar revenind la borcane: nu trebuie neapărat să le arunci. Caută pe cineva cine s-ar bucura de ele, și dă-i-le! Asta poate fi vecina, educatoarea, tanti de la piață care vinde miere sau tarhon răzuit, sau poate zacuscă. Umblă cu ochii deschiși și fii creativ!
Poate mai faci și un bănuț în plus din ele. Vânzătorii de pe piață dau o reducere mică pentru asta sau primești un bonus. Deși în ultima vreme nu le prea plac borcanele uzate, că miroase a ceea ce a fost înainte în ele. Dar bicarbonatul de sodiu rezolvă și asta. 🙂
Iar urmele de etichete se pot curăța foarte ușor cu ulei uzat (nu trebuie să fie proaspăt). Apoi speli bine cu apă fierbinte și detergent. De multe ori m-am gândit să iau soluție pentru dizolvat etichete, dar mi-a părut rău să dau 10 lei pentru asta. Ce bine am făcut! Cu un obiect inutil mai puțin în casă. Ulei utilizat oricum am tot timpul, pentru că îl strâng pentru câine sau porc. Dar s-a întâmplat să se ceară și la școală de la copii. Uleiul utilizat se poate și preda la benzinăriile MOL, nu-l arunca în canal!

Tot de aici din corpurile de perete am mai scăpat de două pulverizatoare pentru ulei și oțet. Le-am luat cândva, pentru că m-am gândit că sunt de folos în dieta de slăbire. Că se poate distribui uleiul mai uniform pe verdețuri și că astfel se folosește mai puțin ulei. Dar la aia nu m-am gândit, că tot așa de uniform se va distribui și pe perete. Nu știu care-i problema. Ori pulverizatorul e defect, ori eu nu mă pricep. Poate nu știu în ce unghi se ține, sau e prea puternic. Dar se împroașcă în toate direcțiile. Nu din pulverizator, ci de pe salată.
Dacă totuși sortezi, fă și ordine
Nu mi-a plăcut că ceaiurile erau alandala îngrămădite pe partea din spate a raftului. Trebuia să scot din fața lor o grămadă de lucruri când vroiam să le folosesc. Nici aia nu mi-a plăcut că nu erau în recipiente uniforme. Iau și ceaiuri plic, dar și vărsate. Cele plic le-am mutat în sertarul mic din corpul de bază, iar cele vărsate le-am pus în borcane de 800 din alea mai înalte. Zis și făcut.
Și de aceea îmi place metoda flylady, pentru că așa, în pași mărunți poți aranja toată locuința. 15 minute pe zi se poate face orice muncă. Mi se pare complet suportabil. Atâta timp se poate suporta orice muncă casnică neplăcută și atât timp îți poți face în fiecare zi, chiar dacă ai program lung de muncă. Poate dacă lucrezi peste 12 ore pe zi, atunci n-o să mai ai putere. Timp ai avea, dar n-o să mai ai chef. Dar și atunci o poți face. Maxim reduci cele 15 minute la 5. Vei progresa mai încet, dar măcar progresezi.