Avem patru corpuri bază în bucătărie. Două în stânga, două în dreapta. Desigur numai în imaginație, pentru că ele sunt într-una. Numai eu le-am împărțit acum așa pentru programul flylady.

Debarasare flylady în a doua zonă: corpuri bază bucătărie

În aceste două corpuri bază țin diverse lucruri: batiste de hârtie, șervețele de rezervă, hârtii pentru notițe sau pentru lista de cumpărături, elastice și șnururi într-o punguliță, prosoape de bucătărie, sacoșe pentru cumpărături, saci menajeri. Uneori mai sunt și prosoape de hârtii, pentru a absorbi excesul de ulei dacă prăjesc ceva. Astea-s în primul sertar din cele două corpuri.

Apoi, mai jos în al doilea sertar din primul corp bază este gunoiul selectiv în trei coșuri de gunoi (pentru hărtii, plastic și metal și gunoiul menajer compostabil). Iar într-o pungă sunt multe alte pungi pe care le reciclez până când nu se găuresc sau se murdăresc.

În al doilea corp bază sunt trei sertare mari. Acest corp e foarte lat față de celelalte. Are 80 cm lățime. E exact lângă plită, în partea stângă. Aici sunt tacâmurile, lingurile de lemn, șervețelele, lucrurile de care e nevoie pentru servire (polonic & co), desfăcătoarele de conservă, feliatorul de ou, desfăcătoarele de sticle (bere și vin), dopurile de plută, curățătorul de legume, tăietorul ravioli, briceagul și paiele. Am mai ținut aici și presa de usturoi, care s-a spart tocmai când am vrut să încep această serie de articole despre debarasarea flylady. Așa că am și aruncat-o imediat.

Cu un sertar mai jos sunt alimentele neperisabile, de aici n-am ce arunca. Nici măcar alimente expirate. La noi nu are timp să expire nimic. 🙂 A, și tocătoarele. Pe care le folosesc și ca suport pentru tăvile fierbinți.

În ultimul sertar din acest corp sunt:

  • vasele de inox în care gătesc
  • uleiul, că numai aici încape și mi-i la îndemână (e prea înalt pentru celelalte sertare)
  • răzătoarea
  • diferitele castroane (de plastic, de metal, mici și mari)
  • și mai nou o formă tort detașabilă cu capac.

Pentru a utiliza spațiul eficient, în locurile goale mai punem și alimente (de obicei suc de roșii la cutie și pișcoturi, că e în pachet mai înalt).

corpuri bază sertare flylady

Ce am aruncat din aceste două corpuri bază

În primul rând presa de usturoi spartă. Curățătorul de legume nu l-am dat mai departe, deși avem două și folosesc numai unul. Dar soțul meu nu mă lasă, pentru că e luat pe puncte (deci gratuit, dacă știu bine), plus e de calitate (victorinox). Ei bine, să fie! Poate vom mai avea nevoie de el. Odată mi-a dispărut un curățător de legume. Poate l-am aruncat din greșeală în gunoi împreună cu coaja de cartofi. Nu știu. Deși acela avea formă foarte comodă pentru mine.

Am pasat însă un curățător dințat, pe care niciodată nu l-am folosit. Nici nu știu pentru ce se folosește. Poate la ornarea salatelor. Mai degrabă e răzătoare de legume, decât curățător. Mă mai gândesc să arunc cele două desfăcătoare de conservă. Nici nu sunt prea bune, și nici nu mai cumpărăm conserve care ar trebui desfăcute cu desfăcătoare de conservă. Nici feliatorul de ou nu folosesc prea des. De fapt aproape niciodată. Câte catrafuse inutile e în stare omul să adune!

Mai este o cratiță veche găurită de care o să scap și un castron de plastic găurit. Cratița e aproape de o vârstă cu mine. Încă în aia făcea bunica și mama șnițelele de duminică când eram mică. Se puteau face torturi rotunzi faine în ea. Suporta și căldura din cuptor. În ea făceam și budinca de paste cu brânză ani în șir, până când anul acesta n-a mai rezistat.

Iar castronul de plastic în cele din urmă se mai poate folosi ca și coș de fructe. Dacă ne-am cumpăra prea multe fructe, ne-ar prinde bine. Sau ar fi bun pentru răsaduri la vară. Un lucru este sigur: dacă iau castroane noi de inox, pe ăsta sigur îl arunc de aici. Numa’ mă-ncurcă! Uit că e găurit, și numa’ văd că e baltă peste tot. Am vrut deja să-l arunc, pentru că ce exemplu v-arat așa. Dar și acum mi-a trebuit pentru șase cornuri feliate pe care le-am pregătit pentru gubă cu mac.

Și voi filosofați atâta pentru un castron găurit?

Share Button