Prima mea zonă dintre zonele flylady e camera mică. Cu această zonă am început eliminarea obiectelor inutile. Mai exact cu sortarea lucrurilor din sertarele biroului.

Din păcate am neglijat foarte mult această parte din organizarea gospodăriei, mai ales aici în camera mică. Tot am amânat-o, pentru că aș fi vrut să o facem împreună cu fiica mea, care-i plecată de mai mult de 2 ani într-un alt oraș și stă la cămin. Camera mică a fost a ei.

A dus foarte multe lucruri cu ea, însă a și lăsat aici o grămadă de lucruri, care nici nu sunt așa importante pentru ea, să le ducă într-o cameră mică de cămin, dar nici nu a decis încă ce să fie cu ele. Sunt și multe amintiri între ele: jurnale, fotografii, caiete din clasele primare, picturi de la școlă, bilete de teatru, fițuici și scrisori de la colege și prietenele de la școală, etc. etc.

N-aș fi vrut să-i fotografiez fiecare fițuică, caiet, notiță și amintire tip ambalaj de Brânzărică și să o întreb pe messenger bucată cu bucată: asta îți mai trebe? Dar când vine acasă foarte rar 2-3 zile, ba are de învățat pentru examene, ba are întâlniri cu prietenii. Ba doarme până la amiază, ba mergem la cumpărat haine sau pantofi…

camera mica sertarele, înainte, după, before, after

Eliminarea obiectelor inutile din camera mică

1. Niciodată nu arunca ce nu-ți aparține

A fost când mi-a zis că pot arunca toate din camera mică. Pentru că, ce nu e cu ea la cămin, nici nu e important. Că dacă ar fi important, ar fi dus-o deja cu ea. Însă, când am văzut că sunt și foarte multe amintiri, nu prea am avut curajul. Așa că n-am avut de ales, i-am tot trimis fotografii pe mess. Și bine am făcut, pentru că, trimitându-i fotografii, s-a dovedit că îi mai trebe și asta, și aia. În cele din urmă îi mai trebuie o mulțime de lucruri.

Recunosc sincer, n-a fost o muncă de o zi, și nici n-am luat pe rând toate compartimentele din cameră. Acum doar de aceea le-am împărțit așa, ca să vi le pot scrie mai ușor. De aceea și pe fotografii vor fi obiecte care erau în diferite locuri, nu în același sertar sau dulap. Și, pentru că nici nu m-am putut încadra întotdeauna în timp (n-am folosit temporizatorul, ei, ei! 🙂 ), s-a întunecat. Așa că imaginile uneori mai lasă de dorit. Vă rog să mă scuzați pentru asta!

2. Fă dereticare des și regulat

Nu te lăsa copleșit de haos! Cât mai mult amâni să decizi despre fiecare obiect din casă, cu atât mai multe se vor aduna. Și cu atât mai greu va fi să te apuci. Și atunci nu-ți vor ajunge 15 minute pe zi sau poate nici o oră.

camera mica eliminarea obiectelor inutile

Începe cu pași mici. Dacă aloci 15 minute pe zi și termini cu o jumătate de sertar, aia e exact cu jumate de sertar mai mult, decât dacă n-ai face nimic. Sentimentul de realizare te va face mulțumită, și asta te va îndemna să faci ordine în tot mai multe locuri din casă și în tot mai multe domenii din viață. Și așa va fi dintr-un pas mic un proces lung, dar pozitiv, care te va ajuta să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă. Și nu în ultimul rând te va ajuta să învingi maximalismul, care de multe ori împiedică omul să se apuce. De multe ori de aceea n-am făcut ceva, pentru că sarcina mi s-a părut atât de mare și invincibilă, că mi-am pierdut cheful înainte să m-apuc.

3. Acesta va fi încă bun pentru ceva

Nu depozita toate obiectele defecte, stricate, sparte, ciobite, rupte, cu lipsuri, spunând că acesta va fi încă bun pentru ceva. Acel cândva poate nu va veni niciodată. Dacă se poate repara, atunci repară-l! Dar dacă de 2 – 3 ani îl tot repari, eu zic să-ți mai dai un termen limită! Să zicem de maxim o lună. Iar dacă nici până atunci nu l-ai reparat, scapă de el!

Ei, și la noi s-a întâmplat la fel. Până acum. În sertarele fiicei mele am găsit n-șpe penare defecte nefolosite, care au fost numa’ bune să ascundă o mie și o sută de carioci de calitate, despre care nici n-am știut. Așa că am cumpărat de siguranță pentru fiul meu un set de carioci, poate îi va trebui (în clasa a șaptea, ha-ha!). Astea sau uscat deja zăcând nefolosite, iar alea lalte… Jumate din ele trebuia să arunc, celelalte mai scriu.

camera mica sortarea obiectelor inutile

Deci, am scăpat de cel puțin 3 penare învechite (au fost alea și 5), de foarfeca spartă, de post-iturile rătăcite, de pungile rupte, de notesurile umplute. Am aruncat figurina de plastilină de sare-făină, pompoanele fără gazdă. Am mai lichidat fundița de Minnie Mouse de pe un penar și mai vechi, rămășițele de hârtii din proiectele DIY și plicul de cadou pliat. A aterizat în coșul de gunoi și tubul unui scotch terminat. Am dus la loc sigiliul cânepă în sertarul de bucătărie, unde ținem sculele pentru meșterit.

Și bineînțeles am încercat și cariocile. Am aruncat cele care nu mai scriau, plus acuarelele uscate și picturile mai puțin reușite sau care nu ne mai trezesc sentimente plăcute. Au fost condamnate și niște caiete pline (destul de multe), care sigur nu ne vor mai lipsi.

dereticare camera mica, sortarea cariocilor

Voi continua cu dulapul de haine din camera mică în următorul articol. Citiți-l dacă aveți chef și dereticați cu mine în continuare! Nu uitați! 15 minute pe zi se poate suporta orice treabă.

Acum ne focusăm pe eliminarea obiectelor inutile, apoi vom face lista de curățenie pe zone.

Share Button