V-am promis încă chiar la pornirea blogului, că vă voi împărtăși ce am învățat pe diferite bloguri despre organizarea gospodăriei, despre organizarea timpului și despre bugetul familiei. Sper că aceste idei vă vor ajuta și pe voi, cum m-au ajutat și pe mine. Atunci când vine vorba despre controlarea și împărțirea banilor sau despre economisire, în primul și în primul rând trebuie să aflăm unde ni se duc banii. Așa cum am mai scris și în acest articol. Asta putem afla cel mai sigur dacă ne notăm toate cheltuielile, toți membrii familiei și foarte, foarte strict. Până la ultimul corn, gumă de mestecat sau bilet de tramvai. Dar, ca să nu trebuiască să intervenim mereu la sfârșitul fiecărei luni în situațiile de criză deja formate, și să ne rostogolim avalanșa în față, cel mai bine e să ne planificăm bugetul familiei.
Accentul este pe planificare. Adică să jonglăm încă dinainte cu sumele alocate fiecărei categorii și fiecărui element necesar, așa încât la sfârșitul tuturor cheltuielilor să ieșim în plus. Sau în cel mai rău caz pe zero. Cu acest scop v-am pregătit ” Bugetul familiei tabel excel ” :). Acest tabel îți calculează automat cu cât ai rămâne la sfărșitul lunii, dacă ai cheltui suma x pe diferitele categorii.
Ceva de genu’ am folosit și eu cu câțiva ani în urmă, când am început să mă ocup mai serios de starea financiară a familiei mele. Oarecum am fost noi conștienți în privința bugetului familiei și înainte. N-am luat credite, n-am cerut împrumut (sume mai mari), n-am cheltuit mai mult decât am câștigat. Dar nici nu prea am putut economisi. Iar dacă au intervenit cheltuieli „neprevăzute” sau cheltuieli periodice mai mari, îndată am simțit la banii de mâncare. Evident că numai de acolo puteam lua pentru a compensa celelalte cheltuieli crescute.
Ce mi-a adus schimbarea la bugetul familiei?
Dar copiii au început să crească brusc. Știam că vor împlini amenințător de repede vârsta de 18 ani (întretimp fiica mea a și împlinit). Știam că la acea vârstă vom avea cheltuieli mari, cum se întâmplă de obicei: banchet, ședințe foto, universitate, cadouri mai mari, rochii festive, etc. Știam că nu vom putea scoate din buzunar atâția bani dintr-odată. Nici bara nu se poate sări numai după o fugă cu elan.
Paharul s-a umplut când ne-am întors dintr-o vacanță (și aia înseamnă cheltuieli) și imediat trebuia să facem schimb de ulei la mașină. Plus ceva service de întreținere. Nu mai știu exact, la distribuție sau la direcție, dar nici n-are importanță. Apoi asigurarea obligatorie și așa mai departe. Aproape am rămas fără bani de mâncare. Am zis: Stop! Până aici, și nu mai departe. Ceva trebuie să facem. Nu se poate!
Am început să notez toate cheltuielile să văd unde ni se duc banii. Am folosit un simplu caiet cu pătrățele. Am notat cu strictețe în fiecare zi cât și pe ce am cheltuit. Apoi am socotit dacă pușcă sumele sau nu. Câți bani am avut, câți am cheltuit și cu câți am rămas.
Pe urmele „comorii” pierdute
Țin minte, odată am uitat să notez 60 de lei, ce-am dat pe o butelie de gaz, și nicicum nu-mi ieșea suma. Exact atât era diferența, dar nicicum nu mi-am adus aminte pe ce i-am cheltuit. Bon n-am avut, memoria m-a lăsat. 🙂 M-am concentrat pe cumpărături, nicidecum pe cheltuielile făcute acasă. Cred că a trecut un sfert de oră până când mi-am adus aminte pe ce am cheltuit acei bani. 🙂
Cum am trecut de la caietul cu pătrățele la bugetul familiei tabel
Repede mi-am dat seama că există moduri mult mai sofisticate pentru a urmări cashflow-ul, decât caietul cu pătrățele. Mi-a luat destul de mult timp să tot socotesc sumele cu calculatorul de buzunar. Mai ales că am fost curioasă cât am cheltuit pe categorii.
Mi-am făcut și o diagramă tort (cu pixul și hârtia :)). Bine-nțeles, procentele am socotit tot cu calculatorul de buzunar. Diagrama mi-a arătat frumos câți bani se duc, și în ce proporții, pe întreținere, pe zeciuială și donații, pe mâncare, pe haine și pantofi, pe mașină, etc.
Pentru că și timpul înseamnă bani, sau cel puțin e foarte prețios pentru noi toți, iar valoarea lui nu se poate exprima în bani, am început să caut soluții mai moderne și mai simple.
Pentru că deja am știut din socotelile anterioare cam cât și pe ce cheltuim într-o lună, puteam să folosesc un tabel asemănător cu acesta, ce v-am făcut acum. Puteam aproxima cu oarecare siguranță care va fi suma necesară din care vom ieși confortabil. Și în acest tabel aia e foarte fain, că poți vedea exact dacă-ți vor ajunge banii pe tot ce planifici, fără să tot verifici prin socoteli încoace și încolo. Îți socotește automat tabelul excel. Nici nu-nțeleg de ce nu folosește toată lumea un astfel de tabel. Ar fi mult mai ușoară viața, cel puțin în privința banilor.
Cum funcționează tabelul bugetul familiei?
1. La ce să fii atent
După o introducere atât de lungă, să vedem cum se folosește acest tabel excel pentru planificarea bugetului familiei. Poți scrie în orice câmp orice valoare dorești și orice monedă. N-am trecut Rol, lei sau Ron, ca să-l poată folosi oricine în orice țară.
Poți modifica orice categorie sau element din necesar prin suprascriere. Doar câmpurile colorate în gri deschis nu modifica, ca să nu ștergi formulele aritmetice. Dacă cumva le ștergi și observi imediat, poți merge înapoi cu Undo. Dacă ai salvat deja tabelul cu câmpurile care conțin formulele aritmetice șterse, nu-i niciun bai. Poți descărca oricând din nou tabelul de aici.
Bugetul planificat și cheltuielile reale
Sunt două coloane în care poți scrie. Una pentru planificare, cealaltă pentru cheltuielile reale. Asta completeaz-o doar după ce ai dat banii cu adevărat. De asemenea, la venituri poți trece veniturile estimate, iar după ce au intrat banii, veniturile reale. Asta din urmă poate fi de folos în special pentru cei care n-au un venit fix și constant (antreprenori sau liberi profesioniști).
Am fixat pe ecran porțiunea pentru total cheltuieli planificate și total cheltuieli reale, și cea care arată cum vom sta la sfârșitul lunii, pentru a avea tot timpul la vedere aceste date importante.
Am încercat să ordonez categoriile în funcție de prioritățile mele. Dacă vrei, poți să le și rearanjezi cu copy paste în funcție de prioritățile tale. Astfel poți varia valorile până când câmpul ” Cum vom sta probabil? ” îți arată valoare pozitivă. Dacă apare valoare negativă, verifică la ce poți renunța din cheltuieli. Sau ce poți amâna sau înlocui cu o variantă mai ieftină sau gratuită. Încearcă să respecți prioritățile! De aceea ți-ar fi mai ușor, dacă ai ordona categoriile de cheltuieli în funcție de prioritățile tale, ca să nu tot mergi în sus și în jos cu scroll-ul.
2. Câte și ce categorii conține acest tabel excel bugetul familiei
Am împărțit necesarul în 12 categorii mari:
- DONAȚII
- CREDITE (EXCLUSIV LOCUINȚĂ ȘI AUTO)
- ECONOMII
- ALIMENTE
- CHELTUIELI ÎN SCOP LOCATIV
- TRANSPORT ȘI CĂLĂTORII
- COPII
- CHELTUIELI PERSONALE
- CHELTUIELI PERIODICE
- ASIGURĂRI
- DIVERTISMENT
- ANIMALE DE COMPANIE
Da, ai văzut bine. Părerea mea este că pentru zecuială, donații, iar dacă ai datorii, atunci și pentru credite, dar mai ales pentru economii, trebuie să aloci banii cu prioritate. Chiar și față de alimente.
Pentru mine (și familia mea) ar fi suficiente și cu vreo 3-4 categorii mai puține. Nu avem credite sau asigurări, nici animale de companie mici (dar nici mari :)). Nu umblăm la restaurant, dar nici la cinema sau teatru. Mai luăm o carte câteodată , dar aceea s-ar potrivi mai degrabă la cheltuielile periodice. Dar le-am trecut totuși, pentru că nu suntem toți la fel. Poate tu ai nevoie de aceste categorii ca să poți planifica mai ușor și mai exact.
3. Cum să folosești acest tabel pentru bugetul familiei
Precis vei găsi și tu lucruri enumerate în tabel de care nu vei avea nevoie. Sari liniștit peste ele, sau șterge-le dacă te deranjează! De exemplu: în rubrica cheltuieli în scop locativ, am trecut și Asociația, dar și separat apa, canalizarea, gunoiul, încălzirea și cheltuielile comune, pentru că m-am gândit și la cei care stau la bloc și la cei care stau la casă.
Așa că, nu te speria! Pare mult din prima, dar dacă te uiți mai atentă, vei vedea că nu vei avea atâtea de completat. Mai ales, că te ajută mult tabelul excel la calcularea automată a totalurilor și subtotalurilor.
La venituri nu prea mai am ce explica, dar dacă totuși aveți întrebări sau nelămuriri, întrebările le puteți pune liniștit în comentarii, să învețe și alții din discuții.
P.S. Nu uita să-ți salvezi tabelul pe calculator după ce l-ai completat! Planificare plăcută!
P.S. 2 În timp ce editam acest tabel excel, am găsit o grămadă de șabloane gata făcute pentru tot felul de bugete, între care și pe acesta pentru bugetul familial lunar. Dacă ție-ți place mai mult unul dintre acestea, folosește-l liniștit! Numai folosește ceva pentru planificarea bugetului! Nu te lăsa luat de valuri! Mai bine… călărește-le! 🙂