Budinca de macaroane cu branza la cuptor e mancarea noastra preferata de la gradinita din care tot timpul am cerut supliment. Timp de preparare aprox. o ora jumate din care munca efectiva nici o jumatate de ora.

Ingrediente pentru budinca de macaroane cu brânză (6-8 porții):

  • 500 g paste farfalle (fundite), spirale sau scoici din grau dur  2,19 RON (Kaufland) sau 2,0 lei (la Lidl saptamana trecuta)
  • 500 g branza de vaci- 4,50 RON (Lidl la reducere)
  • 2 oua intregi- 1-2,00 RON (de casa)
  • 4 linguri de zahar/fructoza- 0,3/1,5 RON
  • 60 ml ulei(4 linguri) de floarea soarelui- 0,24 RON
  • 400 ml lapte sau apa in care au fiert pastele- 1,25/0,0022 RON
  • 1-2 linguri de sare- 0,1 RON

Total aprox. 8,15 – 11,30 RON.

Budincă de macaroane cu brânză − cea mai rapidă variantă de preparare. Iată pașii:

Pastele se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj in cinci litri de apa si 1-2 linguri de sare si se strecoara. Se pune deoparte o cana (sau mai degraba doua cani) din apa in care au fiert pastele sau nu se strecoara pana la ultimul strop.

Intretimp se bat ouale intregi in care se adauga treptat zaharul si putina sare.

se bate ouale cu zaharul cu furculita intr-o farfurie de sticla maronie

Branza se pune in vasul termorezistent in care se va coace budinca (vasul nu trebuie uns, nici tapetat) si se zdrobeste cu zdrobitoarea de cartofi (branza de la Lidl nu trebuie neaparat),

se zdrobeste branza de vaci in vasul in care se va coace budinca

se amesteca cu ouale batute,

se amesteca ouale cu branza in aceeasi vas in care se va coace budinca

cu uleiul

se amesteca branza cu ouale batute

si la final cu pastele si apa/laptele.

se pregateste budinca de paste cu branza

Se coc in cuptorul preincalzit la 190-200 grade Celsius timp de 40-45 de minute pana cand se rumenesc si partea de jos incepe sa devina rozalie.

se coace budinca in cuptorul electric

Se poate bate spuma albusul cu zaharul separat de galbenus si turna peste toate celelalte ingrediente amestecate (inclusiv galbenusul de ou) sau se poate bate spuma albusul cu zaharul si dupa aia cu galbenusul si pe urma turna pe deasupra sau amesteca cu toate celelalte. Fiecare varianta e un pic altfel, dar prea mare diferenta nu este. Doar sa ai grija la varianta cu albusul pe deasupra sa nu se arda. In cazul acesta scade temperatura si timpul de coacere.

Eu o fac de obicei cu fructoza si fara lapte, fiindca asa e mai dietetic, cu indice glicemic (IG) mai redus si nu ingrasa chiar daca contine mai multe grasimi, dar despre asta intr-un alt articol…

E buna si calda si rece, se poate impacheta si la servici intr-o cutie care se inchide bine, nu se strica asa de usor, chiar daca n-ai frigider la locul de munca.

Poftă bună!

Dacă ți-a plăcut rețeta, înscrie-te acum la newsletter, și-ți mai trimit și alte delicii, plus mai primești gratuit și un e-book în care vei găsi și mai mult ajutor în gospodărie! Ca să scapi mai rapid de treburile gospodărești.

Update septembrie 2015:

P.S. Am incercat sa fac portie dubla si sa congelez o parte din ea in stare cruda, dar n-a meritat oboseala: n-am economisit deloc timp si nici n-a iesit asa de buna ca proaspat facuta.

In cratita in care o coc de obicei, n-au incaput ambele portii sa le si pot amesteca, trebuia murdarit alt vas, iar in congelator n-a incaput intr-o singura cutie, trebuia sa murdaresc doua cutii mari de inghetata de 2 l (nu au fost pline complet, dar una n-a fost suficienta). Si a mai si ocupat prea mult spatiu in congelatorul meu micut, unde puteam pune alte mancaruri cu care as fi economisit mai mult timp si oboseala.

La budinca aceasta super-rapida chiar nu merita, deoarece in acelasi vas o amesteci in care o coci, si e mai mult timp sa-i scrii reteta decat s-o faci.

Asta scriu numai sa stii: daca ai citit cumva in e-book ca budincile se pot congela in forma cruda, incearca cu una mai complicata, nu cu aceasta…

Spor!

Share Button