Înainte de a începe următoarea serie de articole despre curățenia flylady, m-am gândit să mă destind cu niște brioșe cu iaurt, pe care le-am îmbogățit cu cacao și bucățele de ciocolată. Sunt atât de simple de făcut că și un copil s-ar descurca cu ele. Se pot pregăti și fără tavă specială sau fără forme brioșe de hârtie. Simplu, într-o tavă obișnuită (tapetată cu unt și făină sau hârtie de copt). Mama mea pe vremuri așa le-a copt, apoi le-a decupat cu marginea unui pahar. E drept că nu după această rețetă de brioșe pe care am primit-o de la vecina mea.

Mama are o altă rețetă de brioșe cu unt, fără iaurt. Și acelea sunt gustoase! Dar brioșele cu iaurt primite de la vecina mi s-au părut mult mai zemoase și mai ușoare. Mai puțin asfixiante, cum le zicea tata. Am redus semnificativ cantitatea de zahăr (în rețeta originală erau cu două căni), o parte din el am înlocuit cu fulgi de cocos. Am modificat rețeta destul de mult, încât pot zice că e rețeta mea de brioșe cu iaurt.

Compoziție brioșe cu iaurt

  • 250 ml iaurt
  • 8 linguri de zahăr
  • 8 linguri de ulei cu gust neutru (de floarea soarelui sau de cocos)
  • 4 linguri de fulgi de cocos (opțional)
  • 2 ouă întregi
  • o linguriță moka de bicarbonat
  • o lămâie bio (zeama și coaja rasă)
  • făină cât ia

Variante (opțional):

  • 2 linguri cacao
  • bucățele de ciocolată
  • nuci (întregi sau măcinați), fulgi migdale, vișine, stafide, merișoare, rahat, cocos, etc

briose iaurt

Brioșe cu iaurt – preparare simplă

Ia un castron gradat adânc. Adaugă pe rând toate ingredientele în ordinea enumerată mai sus, amestecăndu-le ușor cu un tel. Nu contează dacă nu respecți întocmai ordinea. Important e ca făina să rămână ultima. N-am scris cantitate, pentru că iaurtul diferă de iaurt (unele sut mai apoase având mai mult zer, altele mai grase și mai cremoase), ouăle de ouă (unul e mai mic, altul e mai mare), și făina de făină (una absoarbe mai mult lichid, cealaltă mai puțin în funcție de vreme, de tip, etc).

Ideea e să o adaugi treptat, până când aluatul devine mai dens decât un aluat de clătite obișnuit, dar mai puțin dens decât un aluat care se întinde cu sucitoarea. Trebuie să semene cu un aluat de găluște mai moale, sau cu un aluat de pișcot. Să nu curgă de pe tel, dar să fie tartinabil. Dacă le pregătești cu cacao, ia în considerare că și cacaoa îngroașă puțin aluatul. Nu-i așa de greu, cum sună. 🙂 Dacă îl faci mai dens cât trebe, mai adaugă iaurt (sau ou)! Dacă e prea fluid, mai pune făină!

Cum și cât se coc brioșele cu iaurt?

Dacă le coci în forme brioșe de hârtie, umple formele până la 2/3 (două linguri) – potrivit fiicei mele. Bineînțeles nu se-ntâmplă nimic, dacă le umpli până la 3/4 (două linguri cu vărf) – potrivit Mihaelei. Dar nu le umple complet, pentru că vei avea de curățat cuptorul. Se pot coace și într-o tavă obișnuită, însă mie-mi plac mai crocante, de aceea le-am pus în forme pentru brioșe din silicon (și am pus doar o lingură de aluat). Când eram mici, și atunci ne-am bucurat cel mai mult de marginile prăjiturii.

Brioșele de iaurt sunt gata cam într-o jumate de oră în cuptorul preîncălzit la 175-180 °C. Verifică-le după 20 de minute cu scobitoarea! Dacă aluatul se mai lipește în mijlocul brioșelor pe scobitoare, mai lasă-le câteva minute! La noi n-au avut mult timp să răcească, dar ai grijă să nu-ți arzi buzele!

Poftă bună!

Voi cum faceți brioșele și care sunt cele mai bune rețete de brioșe pe care le preferați? Scrieți-le în comentarii!

Share Button