Desigur si tu ai pus macar o data intrebarea aceasta inainte de Craciun: ” Brad artificial sau brad natural: de care sa cumpar? ” Daca si acum te preocupa aceasta, te ajut cu cateva argumente pro si contra. Iar dupa aceea decide cum ti se pare mai bine, in functie de aspectele pe care le consideri mai importante:

Brad artificial PRO & CONTRA

1. Nu cumpar brad natural, fiindca nu e ecologic. Si asa sunt tot mai putine paduri. –  Producerea unui brad artificial e mai putin poluanta? Oricum se creste exact pentru asta, nu din padure se taie.

2. Un brad artificial e mai usor de montat (chiar si fara ajutorul unui barbat), fiindca nu-i trebuie taiat trunchiul la forma suportului de brad.E adevarat… dar in schimb ocupa spatiul in locuinta tot anul, si-l folosesti numai vreo doua saptamani. Si oricum pierzi timpul si cu aranjarea ramurilor dupa ce-l montezi. Iar trunchiul bradului natural nu neaparat trebuie ajustat la suportul de brad: exista modele cu suruburi care se potrivesc la orice grosime de trunchi.

3. Ok, dar un brad artificial nu trebuie cautat prin piata si magazine si carat acasa in fiecare an. Il scot doar si gata.Da, dar si forfota targului de Craciun are farmecul lui, si macar in fiecare an imi pot alege alt soi: odata molid, altadata brad argintiu. Odata brad pitic, altadata inalt cat plafonul. Si imi place varietatea formelor: nu in fiecare an aceeasi forma plictisitoare.

4. Plus un brad natural are un parfum unic care-mi evoca copilaria si creeaza atmosfera de Craciun, ce vreau sa mosteneasca si copiii.Parfumul de brad natural se poate obtine si cu uleiuri esentiale de brad sau cu cateva crengi naturale de brad (coroana de Craciun sau alte ornamente mai mici).

5. Bradul natural e mai ieftin, nu trebuie sa dau atatia bani deodata. – Nu neaparat: sunt diferente mari de pret, poate fi chiar si invers. Un brad natural costa intre 20 – 300 Ron, iar unul artificial are pretul intre 35 -510 Ron, in functie de marime si de calitate. Compara unul natural cu unul artificial din aceeasi categorie, ca sa vezi cum iesi mai ieftin! Ia in considerare si timpul mediu de utilizare!

6. Si oricum, bradul natural isi pierde acele si va trebui sa faci curat tot timpul in jurul lui. –  Da… dar isi pierde si cel artificial. E drept ca numai cand il desfaci din cutie si ii aranjezi ramurile.

Si am mai putea continua discutia, dar si atat e suficient sa constatam ca nu este alegere buna sau rea: fie ca alegi brad artificial, fie ca alegi brad natural sunt si avantaje si dezavantaje. Repet: decide in functie de aspectele care ti se par mai importante.

Câteva idei să vă puteți bucura cât mai mult timp de brad împreună cu copiii, oricare ați alege:

Daca vei cumpara cel artificial, alege model de calitate, cat mai clasic, sa va placa si peste cativa ani. Inainte de a-l pune inapoi in cutie, sterge-l putin cu o carpa inmuiata in apa cu otet: ii va invia culorile, elimina praful si protejeaza materialul din plastic. Astfel la anu’ vei avea un brad ca nou.

Daca iei brad natural, cumpara-l cat mai tarziu: in ultimele doua zile inainte de Craciun poti obtine mai usor reduceri de pret de la vanzatorii din piata, cel putin eu asa am observat. Plus nu se va usca asa de repede, cu conditia sa fie proaspat taiat. Asta poti verifica daca te uiti la marginea taiata al trunchiului. Arata ca un lemn sau mai are semne de viata?

Inainte de a-l impodobi tine-l la rece cu trunchiul in apa sau invelit intr-o carpa umeda (dar ferit de inghet), iar dupa impodobire departe de radiator sau de razele solare, sa nu se usuce repede.

Tot asa si la brazii cu radacina in ghiveci: daca vrei sa protejezi si mediul, dar sa simti si parfumul placut de brad in casa, bradul natural cu radacina ar fi o alternativa buna. In unele locuri se preschimba sau primesti un voucher daca-l duci inapoi sau il poti planta in gradina, insa verifica sa nu-i fie taiate radacinile – altfel sunt bani aruncati, acesti brazi fiind un pic mai scumpi.

Daca nu-i prea inalt si nu-l impodobim cu ornamente fragile, artificii sau lumanari, la bradul natural putem folosi ca suport un ghiveci mare, umplut cu mere sau portocale, intre care fixam bradul. Nu va sta prea stabil, de aceea nu se recomand ornamente fragile sau foc deschis, mai ales familiilor cu copii mici. Merele si portocalele vor inunda casa cu atmosfera de Craciun, dar din cand in cand trebuie verificate sa nu fie stricate.

Pregătiri plăcute!

Share Button