Deja de cativa ani am auzit despre Banca pentru Locuinte, cand nu m-au satisfacut asigurarile ca solutii de economisire. De ce nu am profitat totusi de ocazie este faptul ca, auzind expresia „suma contractata” si neinformandu-ma in detaliu, m-am gandit ca voi fi obligata sa depun luna de luna aceeasi suma „contractata”, daca reusesc, daca nu. Nu e chiar asa.
In sfarsit am facut un pic efort si m-am dus pana la o sucursala BCR, de fapt la doua (la una am facut o vizita mai scurta), si am discutat cu doi consilieri de vanzari. Am putut intreba cat am dorit, pana cand am lamurit toate aspectele.
La acest lucru (ca am pornit) a contribuit si apropoul unei cunostinte care a deschis deja pentru copilul sau un cont de genul acesta anul trecut, in care se transfera automat alocatia de copii, la care mai depune si ea din cand in cand sume suplimentare.
Banca pentru Locuințe. Ce poate fi asta?
Banca pentru Locuinte e una dintre cele mai bune instrumente de economisire(-creditare) pe termen mediu-lung (de min. 3-5 ani), cu un profit de cca. 23%, fiind sprijinit de stat cu un bonus de 25% din suma depusa, dar fara a depasi 250 de euro pe an.
Rezulta in mod direct ca suma maxima la care Banca pentru Locuinte mai e rentabila, e 1000 euro pe an, dar evident, se pot depune si sume mai mici (mai mari nu merita din cauza limitei la prima de stat- atunci mai bine deschide un alt cont la Banca pentru Locuinte pe numele unui alt membru al familiei: sot, sotie, copii, bunici, strabunici- se poate pe oricine).
Nu esti obligata sa depui lunar o anumita suma: poti depune intr-o luna 200 lei, in alta 500 lei, dar poti sa si nu depui nimic, daca nu reusesti sa economisesti nimic in acea luna… De asemenea, nu e obligatoriu sa depui banii in fiecare an in cont (evident, in anul respectiv nici prima de la stat nu o primesti).
In plus, iti da si banca o dobanda de 1-3% in functie de banca (la BCR 1%, la Raiffeisen Bank 1,5-3%) si in functie de tarif (dobanda care se impoziteaza automat cu 16%).
Ce înseamnă deci suma contractată, dacă nu e suma pe care ești obligată să o depui lună de lună?
Suma contractata e suma pe care vrei sa o ridici de la banca dupa perioada de economisire de 5 ani (se poate cere si creditare anticipata, dar suma creditata nu poate fi mai mare decat suma economisita), si e compusa din economiile tale + prima de stat + dobanda bancii, sau daca decizi de la inceput sa iei si creditul in lei, cu rate fixe (cu perioada maxima de rambursare de 84 luni la BCR) arata astfel: economiile tale + prima de stat + dobanda bancii + creditul bancar.
Cât te costă totuși Banca Pentru Locuințe?
Exista un comision de deschidere de cont in functie de suma contractata (la BCR 1% din suma contractata, la Raiffeisen Bank 1,2%) si o taxa anuala de administrare de cont (la BCR 28 lei/an la Raiffeisen Bank 36 lei/an). La suma ideala de 1000 euro pe an, comisionul de deschidere de cont e in jur de 280 lei (in cazul in care nu iei credit, ci vrei doar sa economisesti timp de 5 ani- daca iei si creditul aferent, comisionul se dubleaza), bani care nu se capitalizeaza, deci ii pierzi. Dar pierderea aceasta e nimica in comparatie cu profitul castigat la final.
Daca decizi sa iei si credit, vor fi si alte cheltuieli. Mai multe informatii legate de Banca pentru Locuinte gasesti pe:
https://www.bcrlocuinte.ro/ro/economisire pentru BCR si pe
http://www.rbl.ro/ghid_de_economisire/ pentru Raiffeisen Bank.
Din cate am inteles, daca vrei sa ridici banii economisiti in primii 3 ani, pierzi prima de stat. Daca-i ridici intre 3-5 ani, nu o pierzi, insa trebuie sa dovedesti in termen de 2 ani ca banii au fost cheltuiti in scop locativ (cumparare imobil: locuinta, casa sau teren intravilan, modernizarea, extinderea, reabilitarea termica a acestora, viabilizarea terenurilor, etc.- aici gasesti toate detaliile si actele necesare pe pag. 2). Iar daca-i scoti dupa cei 5 ani, vei beneficia de prima de stat fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite. Cel putin tipul de la bcr asa mi-a explicat, si asa scrie si pe pagina oficiala BCR.
Mi-a mai zis ca, acum merita sa fac contractul, in perioada aceasta a anului (asta era in august), fiindca prima de stat se acorda de obicei in a doua parte a urmatorului an, iar astfel voi putea profita de prima de stat imediat dupa terminarea contractului de economisire.
Va copiez link-ul legii, daca vreti sa va scufundati mai profund in subiect,
si v-astept comentariile: daca aveti deja ceva experiente legate de bpl (fie negative, fie pozitive), nu ezitati sa mi le scrieti! Sunt tare curioasa. Mersi mult anticipat…
Si inca un link util daca mai aveti intrebari:
Da click aici ca sa vezi raspunsurile!
Daca ai vrea sa economisesti si ai vrea sa profiti de dobanda si de prima de stat, insa nu stii cum ai putea pune deoparte nici macar 1 leu, sau chiar din contra, ai deja si credit/e, gasesti cateva idei utile in articolele despre economisire de pe acest blog.
Citește și articolele acestea și descoperă cum ai putea economisi și mai mulți bani!